Standa24 Standa24 komentáře u knih

Šelma Šelma Andrew Mayne

Knížka se mi četla velmi dobře, děj měl spád. Líbilo se mi pátrání po pachateli pomocí vědeckých poznatků. Některé věci jsou naopak dost nepravděpodobné- např. absolutní nečinnost policie nebo až neuvěřitelný závěr příběhu.

08.07.2019 4 z 5

Mít, nebo být? Mít, nebo být? Erich Fromm

Velmi nadčasová kniha. Rozhodně stojí za přečtení. Většina tezí a myšlenek se dá aplikovat i na současnou společnost.

28.06.2019 5 z 5

Soumrak dne Soumrak dne Kazuo Ishiguro

Na knihu jsem narazil díky Čtenářské výzvě. Čím víc jsem se do ní začítal, tím víc se mi líbila. Příběh majordoma Stevense se odehrává ve dvou časových liniích - v jeho současnosti a v jeho vzpomínkách na období největší slávy jeho specifické profese. Jeho příběh je nostalgický a smutný, ale svým způsobem také krásný.

05.02.2019 4 z 5

Opuštěná společnost: Česká cesta od Masaryka po Babiše Opuštěná společnost: Česká cesta od Masaryka po Babiše Erik Tabery

Výborná knížka, která vás přiměje se zamyslet nad tím, kam naše společnost směruje. Autor pomocí historických paralel a souvislostí poukazuje na to, že demokracie, i přes všechny své nedostatky, je pro naši společnost nejlepším systémem vlády. A že absencekého myšlení a spoléhání na jednoduchá řešení, která nám někteří politici nabízejí, může mít fatální následky.

25.12.2018 5 z 5

Čas vlků Čas vlků František Niedl

Postava Hynka Tase je v tomto díle vylíčena o mnoho plastičtěji než v první knize. Už to není "vahoun" krále Václava IV., ale začíná žít nový a z počátku knihy se zdá, že i mnohem klidnější život na hrádku Vlkově. V bouřlivé době začínajících husitských válek je postaven ještě před větší výzvy než na dvoře Václava IV.
Oceňuji velmi realistický až syrový popis husitského hnutí a ne jeho přikrášlování a glorifikace, jako se to někdy u románů z této doby stává.

16.04.2018 5 z 5

Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Trilogie přečtená, příběh se uzavřel a Fina snad čeká klidnější budoucnost bez trpkých tajemství z minulosti. Doufám, že se někdy na Hebridy podívám :)

03.03.2018 4 z 5

Skála Skála Peter May

Ponurý román o dávné vině a trestu, který se odehrává v drsném prostředí ostrova Lewis. V knize se neustále prolínají dvě dějové linie - minulost a přítomnost. V příběhu nejsou žádné nečekané zvraty, ale postupné odkrývání trpké minulosti je klíčem k pochopení toho, co se hlavnímu hrdinovi děje v současnosti.

02.03.2018 4 z 5

Velký král Přemysl Otakar I. Velký král Přemysl Otakar I. Vlastimil Vondruška

Většina z nás si ze školy pamatuje krále Přemysla I. Otakara pouze v souvislosti se Zlatou bulou sicilskou a rokem 1212. Jeho cesta na český knížecí a později královský trůn byla však velmi komplikovaná a to nejen konflikty a spory s ostatními Přemyslovci, římským císařem a papežem. Pan Vondruška popisuje příběh krále Přemysla velmi poutavě a zároveň s velkou historickou přesností.

28.12.2017 5 z 5

Vražda v ambitu Vražda v ambitu Vlastimil Vondruška

Tři samostatné povídky z mládí Oldřicha z Chlumu. Velmi čtivé, ostatně jako všechny příběhy z pera pana Vondrušky :-)

26.11.2017 5 z 5

Kralevic Karel (1334 - 1348) Kralevic Karel (1334 - 1348) Vlastimil Vondruška

Jsem rád, že "epopeje" si stále drží svoji úroveň a čtivost. Na rozdíl od posledních příběhů Oldřicha z Chlumu, které pro mě byly spíše zklamáním. Druhý díl Lucemburské epopeje sleduje postupný vzestup kralevice Karla až po jeho volbu římským králem a získání české královské koruny. Historické postavy a události jsou vhodně zkombinovány s fikcí a díky tomu je čtení plynulé a příjemné.

04.12.2024 4 z 5

Zimní hrob Zimní hrob Peter May

Zajímavá kniha z blízké budoucnosti. Detektivní linka příběhu mi tentokrát přišla trochu slabší, pachatele vraždy pozorný čtenář brzy odhalí. Za to komplikované rodinné vztahy hlavního hrdiny, byly jednou z nosných dějových linek knihy, ostatně jak je zvykem u většiny Mayových románů. Druhou výraznou dějovou linkou byl ekologický apel - důsledky globálního oteplování, zdroje energie, ...
Zajímavé je, jak si Peter May představuje Skotsko za necelých 20 let (odtržení od Spojeného království a návrat do EU).

16.04.2024 4 z 5

Psychologie sériových vrahů Psychologie sériových vrahů Andrej Drbohlav

Zajímavé, ale poměrně náročné čtení. Autor používá velmi často odborné termíny, proto jsem byl rád, že kniha obsahuje i slovníček pojmů. V první části knihy autor čtenáře seznámí s obecnou charakteristikou fenoménu sériových vrahů, druhá část knihy obsahuje abecední přehled 200 sériových vrahů za posledních cca 100 let. Ve výčtu nechybí i mediálně známé případy jako Jeffrey Dahmer, Charles Manson nebo Charles Sobhaj, či manželé Stodolovi. Druhou část knihy jsem četl poměrně dlouho, protože jsem si musel od čtení dávat pauzy. Je až neuvěřitelné, kolik zla a krutosti jsou někteří lidé schopni spáchat.

03.07.2023 4 z 5

Karel IV. - Císař a císařovna Karel IV. - Císař a císařovna Josef Bernard Prokop

Příjemné, ale i poučné čtení o životě a době Karla IV., kterého poznáme nejenom jako státníka a vladaře, ale také jako manžela a otce. Ve svých vzpomínkách se Karel vrací i do svého mládí a vzpomíná na své rodiče a předchozí manželky. Všechny postavy jsou v knize vykresleny velmi lidsky i se svými chybami, viz Karlův vztah k malému Václavovi.
Rád se pustím do dalšího dílu.

21.04.2022 5 z 5

Stopy v krvi Stopy v krvi Steve Robinson

Genealogie je mým koníčkem a proto jsem se se zvědavostí začetl do tohoto románu. Detektivní linka mi přijde trochu překombinovaná a hlavní hrdina zvládá věci, se kterými by měl co dělat i James Bond, ale celkově jsem byl spokojen. Knihu doporučuji brát spíše jako oddychové čtení. Určitě si přečtu další díly série.

14.03.2022 4 z 5

Devátý hrob Devátý hrob Stefan Ahnhem

První příběh o Fabianu Riskovi, Oběť bez tváře, jsem četl již před několika lety a kniha se mi velmi líbila. Z tohoto dílu mám spíše rozporuplné pocity. První polovina knihy je hodně překombinováná, což se zlepší, když se obě dějové linky začnou propojovat. Jednání některých policistů mi přijde nelogické a někdy až naivní. Závěr byl napínavý, ale ve finále vyzněl do ztracena.

13.02.2022 3 z 5

Psychologie masových vrahů Psychologie masových vrahů Andrej Drbohlav

Velmi zajímavá a čtivá kniha. Teoretické a odborné pasáže jsou vhodně doplněny popisem případů řady (nejen) masových vrahů. Kniha se však nezabývá jen psychopatologickýmí a sociopatologickými jedinci, ale má také celospolečenský přesah.

23.12.2021 4 z 5

Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

Tato knížka sice neoplývá literární kvalitou, ale je zajímavé, že své čtenáře si najde v každé době.
PS: Knížka obsahuje vlastně dva samostatné příběhy a zážitky Lady F. jsou obsahem pouze prvního z nich.

18.12.2021 3 z 5

Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Martin Řezníček

Velmi zajímavé čtení. Martin Řezníček ve své knize popisuje nejen práci zahraničního zpravodaje ČT v USA, ale také své zážitky a setkání s výjimečnými osobnostmi a v neposlední řadě nechává čtenáře nahlédnout na různé stránky života americké společnosti a jejích hodnot.

11.06.2021 5 z 5

Já, Claudius Já, Claudius Robert Graves

K této knize jsem se vrátil po letech a líbila se mi stejně tak jako když jsem ji četl poprvé. Příběh je sice fikce, ale i tak celkem dobře zobrazuje atmosféru raného římského císařství a osudy některých známých historických osobností.

20.05.2021 5 z 5

Právo první noci Právo první noci Vlastimil Vondruška

Pokud čtete již 25. díl z této série, tak už víte, co můžete od Oldřicha z Chlumu a jeho pomocníků čekat. Tento příběh se mi líbil a hodnotím ho jako lehký nadprůměr v celé sérii.

05.04.2021 4 z 5