stanislava9718 komentáře u knih
Autorka krásně napsala trilogii z historie jižních Čech. Příběh se prolíná mezi potomky rodu Rožmberků, nadaném Jakubu Krčínovi, selskými nádeníky - raby.
Dříve to byla povinná četba, spisovatel napsal jak je již uvedeno čtivý román básníka Francoise Villona. Jeho život nebyl jednoduchý a svůj život vložil do svých básní.
Krásně napsaný historický román o Robu Coleovi, který po smrti matky je ve službách ranhojiče, projíždějícího skotským venkovem. Zaslechne, že v Persii se učí stát se lékaři. Povede se mi získat místo studenta u Aviceny. V knize je věrně i atmosféra té doby.
Další kniha autorky ze série Tudorovci, tentokrát o zakladatelce tohoto rodu. Opět dětství Kateřiny z Valois na francouzském dvoře s nemocným otcem Karlem IV. Francouzským a sourozenci. Její krátké manželství s Jindřichem V. Anglickým, následné odnětí jediného syna následníka anglického trůnu Jindřich VI. mocnou šlechtou. V jejím "novém" životě s Owenem Tudorem byl radostnější, i když neměl dobrého konce. Autorka píše v duchu romantického děje, ale i tento styl se mi líbí. Je to něco jiného než od autorky Alison Weirové.
Velmi věrná kniha o historii vlády Tudorovců, kniha má správný název Nevinná zrádkyně - Jana Greyová, která byla v moci svých ctižádostivých rodičů, svého tchána z rodu Dudleyů. Milosti za svou "zradu" se nemohla dočkat ani od nové královny Marie, ta zase byla v moci katolické církve a svého budoucího manžela Filipa Španělského.
První přečtená kniha z pera Alison Weirové, autorka podrobně rozepsala podložená historická fakta. Královské rody se potýkali s existencí svých království, životy svých potomků, náboženstvím. Kateřina Aragonská byla první manželkou Jindřicha VIII. a dala mu pouze dceru, pro Jindřicha VIII. nedostatečné.
Třetí díl trilogie Medici, Mocenský boj tří Jindřichů - Jindřicha III. Francouzského, Jindřicha I. Lotrinský, vévody z Guise a Jindřicha III. Navarrského, který vyústil v tragickou Bartolomějskou noc.
Druhý díl trilogie Medici, v knize se autorka rozepisuje podrobněji o politice a intrikách na francouzském dvoře za vlády synů Kateřiny Medici. Opět další dobře napsaný historický román, který mě zaujal.
Až při čtení této série jsem se setkala se spisovatelkou Jean Plaidy a její psaní historických románů se mi začalo líbit. Z mocného florentského rodu přichází malá Kateřina Medici aby se stala ženou Jindřicha Orleánského, druhého syna francouzského krále. Jindřich miluje jinou Dianu z Poitiers, přesto Jindřich plní své manželské povinnosti a mají 10 potomků, silný rod Valois. Kateřina si umí sjednat moc a pořádek, intriky, travičství, jsou na denním pořádku.
Opět autorka popsala život oblíbeného krále Jindřicha IV. Navarrského, který vyrůstal v krásném kraji Navarra, oženil se s Markétou z Valois, zvanou Margot. I on pocítil intriky své tchýně Kateřiny Medici, způsobila smrt matky Jindřicha Jany III. Navarrské. Jen se štěstím přežil Bartolomějskou noc, bohužel jeho významný admirál de Coligny, takové štěstí neměl.
Druhý díl o Marii Stuartovně, pokračování jejich strastí s nepoddajnou skotskou šlechtou, její sňatek s lordem Darnleyem a narození jediného syna Jakuba I. Marie, díky svým rozhodnutím si rozhněvala svou sestřenici Alžbětu I., která si střežila svůj anglický trůn, dala Marii věznit na nehostinných anglických hradech. Marie uvázla v intrikách a byla po dlouhých 20 letech sťata. Opět pěkně napsané.
Četla jsem tuto až po přečtení knih od autorky o Kateřině Medici. Marie Stuartovna je poslána na francouzský dvůr, kde si má osvojit francouzské způsoby a po dovršení správného věku se má stát manželkou francouzského nástupce trůnu Františka II. Bohužel František umírá a intrikánka Kateřina Medici posílá Marii zpět do Skotka. Skotové nejsou nadšení z návratu Marie koná jedno špatné rozhodnutí za druhým.
Tento třetí díl Normanské historie, je autorkou poněkud méně věrohodně napsaný. Také si nemyslím, že královna Matylda, měla takovou váhu přikazovat Štěpánovi z Blois, co má a nemá dělat, přestože Štěpán nebyl tak rozhodný, jako synové Viléma. Ale i tak zůstává v mé knihovně.
Pokračování historie synů Viléma Dobyvatele a jeho Normanské dynastie při vládě Anglie. Opět autorka popisuje intriky, spory o majetek a hlavně korunu. Při čtení je dobré si prostudovat historii rodů, příběh už se týká více historických postav.
Také moje první kniha od Jean Plaidy, historický příběh Viléma Dobyvatele, jeho manželky Matyldy a jeho boj - dobývání a vytvoření Anglie a hlavně udržení Normandie. Vilémův příběh ovládnutí Normany Anglii je také na tapiserii v Bayeux. Pro mě zajímavá kniha do mé knihovny.
Poslední kniha ze série Tudorovci. Autorka věrně popisuje nástup dcery Anny Boleynové - Alžběty I. na trůn. Jak zvládala intriky, své oblíbence a úspěšně se vyhýbala návrhům na "výhodné" sňatky. Vláda Alžběty I., byla nazývána zlatým věkem. Tato kniha je jedna z mnoha dobře popisujících její život a vládu.
Pokračování života autorky v Bretani s "námořníkem". Možná, že by byly další, autorka už není mezi námi.
Jak se píše v předchozím komentáři, knihu nejde srovnávat s Betty MacDonaldovou ani mým oblíbeným Peterem Maylem. Popis života v zakoupeném sídle, potkáním "námořníka" a život s ním.
Ve třetím díle z historie Španělska popisuje pokračování sjednocování Španělska, sílící moc inkvizice a starosti Isabely o tragický osud svých dětí. I v tomto nelehkém období Isabela se rozhodla podpořit plány neznámého Kryštofa Kolumba o novém světě. Objevením Nového světa se Španělsko stává bohatou Evropskou velmocí. Zde se začíná psát příběh Kateřiny Aragonské, budoucí královny Anglie.
Druhé pokračování autorky o historii Španělska. Isabele se přes nesnáze podaří vdát se za Ferdinanda a začít budovat jednotné Španělsko. Snaží se znovudobít části Iberského poloostrova a vytlačit usazené Maury. Nábožensky založení panovníci podepsali listinu, papežskou bula Sixta IV., díky níž byla ve Španělsku zavedena krutá inkvizice v čele s inkvizitorem Tomásem Torquemadou. Jak uspějí je pokračování třetího dílu Dcety Španělska.