stanislava9718 komentáře u knih
Autorka tentokrát psala o neméně důležité historii Španělska o panovnících Isabele Kastilské a Ferdinandu Aragonském. Tento díl je o dětství a mládí Isabely, která po smrti otce byla s matkou ve vyhnanství a vládl její nevlastní bratr. Ke španělskému dvoru se vrátila s vyhlídkou, že se vdá za Ferdinanda. Opět autorka vypsala intriky.
Zajímavý historický příběh z doby římské, kdy upadající říši napadnou Gótové. Autorka prý čerpala z knihy Válka s Góty. Historické postavy jsou skutečné, hlavně generál Belisarius. Toto téma mě zajímá, příběh se mi líbil.
Kniha ze série Tudorovci. Kniha je napsána z pohledu lorda Roberta Dudleye, pozdějšího mocného hraběte z Leicesteru, milence královny Alřběty I. Jeho rod byl ctižádostivý - otec John Dudley, se neúspěšně pokusil dosadit Lady Jane Grayovou po smrti krále Edwarda IV.. jeho děd Edmund Dudley byl hlavním finančním správcem Jindřicha VII. a za vlády Jindřicha VIII.. Oba předci Roberta Dudleya byli odsouzeni za velezradu. I Robert Dudley, vzhlížel vysoko na královský trůn vedle Alžběty I. Autorka popsala příběh stručněji. Podrobněji se vypisuje ve volném pokračování o Alžbětě - Královna této říše.
Kniha k sérii Tudorovci o těžkém mládí Marie dcery Jindřicha VIII. a Kateřiny Aragonské. Marie, stejně, jako její mladší sestra Alžběta, žily v neustálém strachu, zda otec Jindřich VIII. na radu ctižádostivých tajemníků a šlechticů se nerozhodne jednu nebo druhou dát odstranit. Marie se oo smrti otce stane anglickou královnou. Z politických důvodů se stane ženou Filipa španělského. Spustí se hony na kacíře za "pravou víru". Její život je neradostný po její smrti má nastoupit její sestra Alžběta.
Ke čtení knih od Jean Plaidy z historie evropských královských rodů jsem průběžně četla tuto knihu Šest žen Jindřicha VIII. Kniha doplňuje více podrobností o životě, manželkách, potomcích, přátelích a později i nepřátelích Jindřicha VIII. Autorka uvedla další skutečnosti, podobně jako Alison Weirová. Tato kniha pefektní.
Kniha ze série Tudorovci. Král Jindřich VIII. nemocný, nespokojený panovník, který má dvě dcery a jednoho jediného slabého syna, se rozhodne vybrat si za šestou manželku Kateřinu Paarovou v naději že zplodí další syny. Opět se projeví ctižádost a intriky šlechticů a příbuzných, kolem královského paláce. Jedna z výrazných postav je Thomas Seymour, "byl si jistý konečným úspěchem u princezny Alžběty, byl si jistý, že bude anglickou královnou a neviděl důvod, proč by muž, jako on, který se s ní ožení, nemohl být králem..."
Další kniha z dávné povinné četby, mám jí stále v knihovně. Eduard Bass vypráví krásné příběhy lidí kolem cirkusu a té doby.
Vyprávěný příběh Jacka Crabba o jeho neuvěřitelném životě mezi kmenem Čejenů. Je dobré se podívat i na film, vyniká Dustin Hoffmann a více ve filmu pochopíme proč se tak různě v životně nebezpečných situacích choval.
Příběh poručíka americké armády, který se ze svého rozhodnutí vydá na zapomenutý Západ. Jeho setkání s původními obyvateli Ameriky indány je krásně popsáno.
Bohužel poručíkův život se návratem americké armády změní a následně se změní i všem kmenům další kolonizace západu.
Príma pokračování příběhů dalšího psa Robina a dalších členů dvounohé rodiny. Po knize sáhnu vícekrát.
Humorné příběhy psa Robina z jeho života a prováděných kousků svým dvounohým páníčkům. Některé příběhy se nám všem jistě v životě staly.
Tahle kniha od Zdeny Frýbové, mi moc nesedla. Byla jsem nadšená po přečtení předchozích knih, že bude pokračovat v podobném humorném duchu jako knihy o Robinovi.
Jedna k z knih povinné četby. Inkvizice, falešná morálka, utrpení obětí, která se přihodila v naší zemi. Můj postřeh, děvče, ty jsi čarodějnice, nic tě neochrání, jelikož máš majetek, který teď připadne nám.
Kniha přečtená před shlédnutím animovaného filmu. Vyprávění o muži, který v nehostinné a po válce neúrodné zemi v Provence, svým prostým vědomím ovčáka, se rozhodl nehostinnou tvář krajiny změnit.
První kniha Jean Plaidy ze série Tudorovci. Jindřich VII. nastoupil na trůn díky sňatku s Alžbětou z Yorku. Jindřich si upevnil moc díky své silné matce Markétě Beaufortové, jedné z postav Války růží. Svou vládou se snažil být spravedlivý a laskavý, byl ale hodně spořivý. V zahraniční politice opatrný. Ke konci vlády a po smrti syna Artura, byl zatrpklý a některá rozhodnutí nebyla populární. Skrýval tajemství, protože v některých pramenech se uvádí, že Jindřich byl zodpovědný za smrt Eduarda V. a Richarda, vévody z Yorku, synů Eduarda IV., které nechal v Toweru uvěznit Richard III. Další kniha do mé sbírky v knihovně.
Dějiny zrození Británíe z raného období jsem četla souběžně se čtením historických románů v Evropě od Jean Plaidy, kdy jsem si ověřila, případně doplnila své načtené informace z historie, která mě zajímá. Politik W. Churchill, jak napsal v úvodu, nechtěl konkurovat renomovaným historikům nebo, aby čtenáři považovali jeho knihy jako dogma.
Kniha ze série Tudorovci. Autorka se rozepsala o politických rozhodnutích rodičů Kateřiny Aragonské - krále Ferdinanda Aragonského a jeho ženy královny Isabely Kastilské. Komu svou dceru Kateřinu dáme za manželku - Francii, Neapoli, Flandrám? Autorka opět napsala historický román na zajímavé téma.
Kniha ze série Tudorovci. Mladičká Kateřina Aragonská přijíždí ke dvoru anglického krále Jindřicha VII., a má se provdat za syna Artura. Zpočátku je plná obav a hůře nese odloučení od své matky Isabely Kastilské. Bohužel Artur umírá 6 měsíců po svatbě. Co s Kateřinou bude, Jindřich VII. ovdoví a rád by se s Kateřinou oženil a zplodil další syny. V pozadí autorka popisuje, co cítí a budoucí král Jindřich VIII. Knize není co vytknout. Jean Plaidy umí čerpat z historie a napsat historický román.
Kniha ze série Tudorovci. O manželství, ze začátku spokojeného manželství Jindřicha VIII. Kateřinou Aragonskou. Po neúspěších s narozením syna, se Jindřich všemi prostředky, včetně intrik pomocí kardinála Thomase Wolsyho rozhodne Kateřiny zbavit, a to i zavržením katolické církve, rušením klášterů a samozřejmě zabavením jejich bohatého majetku, ba i prohlášením se, že nad Jindřicha VIII. krále není v zemi vyššího. A opět autorka popisuje intriky a prospěch z řad příbuzných rodu Boleynů a jejich příznivců.
Kniha ze série Tudorovci. O životě šesti manželek Jindřicha VIII. podle mě nejlépe napsala spisovatelka Alison Weirová - Šest tudorovských královen v šesti knihách, vydané v letech 2017. U spisovatelky Jean Plaidy se mi líbí její věrný popis ze života Jean Boleynové, Kateřiny Howardové a o posedlosti Jindřicha VIII. mít mužského potomka, k pokračování rodu Tudorů. Autorka se zmínila krátce i o ostatních manželkách. Opět se v intrikách angažují ctižádostiví příbuzní královských manželek a pak ty jejich tragické pády.