STARKAN
![V kleci V kleci](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407380/v-kleci-m5J-407380.jpg?v=1554475918)
(SPOILER) Chvílemi patetické chování postav (Sayer pumpujicí pěstí ve vzduchu, Vik a jeho hlášky ve vážných situacích), příběh ne příliš uvěřitelný, chování vraha na konci a v některých věcech hloupé. Jeden příklad:
SPOILER
Falešná DNA, desetiletí vraždění a práce s falšováním důkazů X vezmu si levandulový čistič z práce.
SPOILER KONEC
Zkusil jsem, ale další díly si nechám ujít. Určitě jsou tu zdařilejší knihy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Brána Irkally Brána Irkally](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47640/brana-irkally-tJW-47640.jpg?v=1553701051)
Začátek a hlavně Čelebi super, druhá půlka už o dost horší. Štvalo mě, že je Čelebi odsunut v druhé půlce na druhou kolej. Kirmizi taky není dostatečný padouch a výzva pro Kornelia. Uvidím s čím přijde třetí díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Izolovaný Izolovaný](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259281/izolovany-gfV-259281.png?v=1636460809)
Taková jednohubka s čertovským tempem a dějem stvořeným pro scénář lehce "B"éčkového thrilleru. Přečteno téměř na jeden zátah.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Motýlek Motýlek](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1961/motylek-1961.jpg?v=1232027440)
Po Terroru Dana Simmonse, druhá kouzelná kniha, kdy začnu číst první stránky a najednou koukám, že jsem na konci. Pro mne jedna z nejlepších knih.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129734/stolety-starik-ktery-vylezl-z-okna-a-zmizel-129734.jpg?v=1344515828)
Vtipná oddychová kniha, kterou je nutno brát s velkou nadsázkou. Alan Karlsson je takový švédský Forrest Gump.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chybíš mi Chybíš mi](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243586/chybis-mi-7sA-243586.jpg?v=1436036275)
Jednoduše až hloupě napsané, mám pocit, že autor rozumí maximálně alkoholu. Hlavní hrdinka nesympatická, rovněž hloupá,nedokážu si někoho takového představit na pozici detektiva. Nenapínavý román s obsahem maximálně na povídku. Nálepky bestseller beru poslední dobou jako varování a synonymum k jednoduché literatuře.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Drood Drood](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26402/drood-26402.jpg?v=1311265344)
Napadá mě pouze asociace "Podzim života". Bohužel, tajemný Drood je tak tajemný, že v knize skoro není a já si asi knihu zase přečtu, až si budu chtít nazout papuče, sednout do ušáku a zabafat z dýmky, pak ji možná pochopím.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jeden za druhým Jeden za druhým](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248855/robert-hunter-jeden-za-druhym-2ui-248855.jpg?v=1433430263)
Pro mne zatím nejslabší díl série a zklamání. Hvězda dolů za to, že se autor drží stále stejného "modu operandi". Chtělo by to trošku změnu. Rovněž jsem z tohoto vraha neměl tak nepříjemné pocity, jako z vrahů v předchozích příbězích. Co se mi opět hodně líbilo, je vysvětlení ke konci knihy a jak skvěle do toho zapadá motiv - ostatně jak už jsme u Cartera zvyklí. Tudíž než si přečtu Zlobu, dám si pauzu, protože repetetivnost v této sérii, už mě začíná dělat lehce kritickým. Nicméně kniha je to velice dobrá a neznat předchozí díly, asi hodnotím 5 hvězdičkami.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262619/divka-ve-vlaku-IOv-262619.jpg?v=1442479641)
Když jsem na knihu narazil,sliboval jsem si od ní mrazivou kriminálku plnou napětí.Možná za to mohlo to slovo dívka v názvu knihy. Kniha je psána pouze formou vyprávění myšlenek, pocitů a doměnek jednotlivých postav. Ty jsou celkem tři: Rachel, Megan a Anna a odehrávají se v odlišných časech (za což dávám plus). Nejčasteji jsme v hlavě hlavní hrdinky, alkoholičky Rachel,jejiž život nemá smysl až do chvíle kdy Jess,pardon vlastně Megan náhle zmizí. Napětí se nekoná, za to trochu nudy.
Knihu doporučuji spíše ženskému publiku, ale i mužům, kteří chtějí nahlédnout do hlav žen a zjistit jak se na svět ženy dívají a jak přemýšlejí.
Jedna hvězda pro smutek, druhá pro radost, třetí dívku znamená, čtvrtá je pro dívku ve vlaku.
Kniha roku? To nechám na každém z vás.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Meč osudu Meč osudu](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30397/mec-osudu-s73-30397.jpg?v=1586279209)
Vše už bylo řečeno v komentářích. Sapkowski má jedinečný fantasy styl, který musí chytit i toho kdo fantasy zrovna nevyznává. 5 hvězdiček, to je bez debat!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Led Led](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245243/led-IWf-245243.jpg?v=1579335858)
Po krátkém akčním rozjezdu následuje potloukání se hlavního hrdiny jedním z měst světa Příhraničí jménem Pevnost. Celou první polovinu knihy autor popisuje setkávání hlavního hrdiny Leda neboli Kluzkého s ostatními postavami. Snaží se zde nastínit politické fungování světa, seznámit čtenáře s jednotlivými frakcemi a jejich rolemi v tomto fantastickém světě. Přesto že je dobrodružství hlavního hrdiny proloženo sem tam nějakou akcí, považuji tuto pasáž za celkem obtížnou, hlavně z důvodu velkého množství vedlejších postav, ve kterém jsem se ztrácel. Druhá polovina knihy je doslova nabita akcí, které se střídají doslova ob stránku. Celkově se mi kniha líbila a splnila to, co od tohoto žánru očekávám. Těším se na druhý díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poslední hra Poslední hra](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319292/posledni-hra-rlu-319292.jpg?v=1567320357)
Ze začátku to vypadalo jako šílenství a už jsem se bál, že o tom bude celá kniha. Naštěstí to pak začalo dávat smysl a tak nějak do sebe i zapadlo, I když ne všechno bylo vysvětleno. Nicméně kniha se mi neskutečně líbila a musel jsem ji dočíst, i přesto že už bylo pozdě v noci. Přečteno za 2 dny. Doporučuju a těším se na další knížky tohoto, pro mě neznámého, autora.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Predátor - Vpád Predátor - Vpád](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274710/predator-vpad-6fR-274710.jpg?v=1455264495)
Pro mne je tato kniha zklamáním. Kapitoly knihy se odehrávají na různých místech, s různými hlavními hrdiny a hrdinkami, dokonce je zde i jiná časová linka a to pro mne asi nejzajímavější hlavní postavy - androidky. Díky tomu se kniha přečte celkem dobře a rychle. Celkový dojem z ní je ale takový, že je to nemastné neslané. V knize mi chybí strach z neznámého, trochu toho tajemství na pozadí, protože vše je vysvětleno v kapitole s Rozlícenými. Rovněž jako kniha ze série, která na sebe navazuje, je to málo epické, postavy nemají extra hloubku a vše je tak i nějak zakončeno. Dám šanci ještě druhému dílu. Zatím daleko za knihou Vetřelci versus Predátor Kořist.