strakoliber

Kniha se mi líbila. Akorát se nemohu stále smířit s tím, že v této sérii Hercule Poirot pije kávu místo svého bylinného čaje.

Chvíli jsem si musela zvykat na trochu jiný styl psaní, ale jinak jsem byla s knihou spokojená.

Poslední díl. Přijde mi takový pomalejší. Obecně starší díly této série byly napínavější a více se zabývali detektivní zápletkou, ty pozdější řeší spíše jiné věci a záhada se vyřeší jen tak mimochodem.

Poslední dílo Agathy Christie, které nepostrádá napětí a docela dobrou zápletku. I když byla trochu rozvleklejší, nenudila jsem. Zklamalo mě ovšem rozuzlení, hlavně proto, že pachatelem nebyl (jako jinde je) někdo, koho jsme znali od zachátku příběhu.

Dopisové formy jsem se nejdřív trochu bála, ale s prvními dopisy jsem se těchto obav zbavila. Díky nim je celá kniha autentičtější a asi i nějak zábavnější. Chvílemi, hlavně v první polovině, je trochu zdlouhavá (ale i tak zajímavá), naštěstí ovšem přijde v půlce zvrat a děj se posune dál. Konec mi přišel tak trochu moc rychlý a strojený. Připisuji to tomu, že to byla kniha původem mravoučná, takže chápu, že kaziči mravů museli být potrestáni a všichni se o jejich zkaženosti dovědí. Jinak dokonalá kniha s úžasným slovníkem. Určitě se k ní někdy vrátím.