tanuki komentáře u knih
Ze všech Hlídek patrně nejslabší (když nepočítám naprosto nepovedenou Temnou hlídku) s Tygrem, jehož existence se jeví trochu vykonstruovaná a celá zápletka poměrně bezzubá a málo chytlavá. Evidentntě se ale dočkáme ještě nějakého pokračování.
Zajímavé téma ohledně zneužitelnosti dat, která o sobě trousíme na síti, která o nás sbírají naše chytré hodinky, která dovolujeme všemožným aplikacím shromažďovat ve svých telefonech a programům či prohlížečům v počítači. Co o nás kdo ví a jak je možné s těmi nepřebernými informacemi nakládat?
Bohužel napsané je to ne úplně šikovně. Je vidět, že autor nám chce sdělit spoustu skutečností, ale jejich zakomponování do příběhu vypadá mnohdy účelově. Často sledujeme nepravděpodobné dialogy, kdy třeba jedna postava nahazuje dotazy a druhá vede přednášku na dané téma a celé to směřuje dost nepřirozeně přesně tak, aby autor mohl říct vše, co má na srdci. Na beletrizaci je tedy možné ještě zapracovat. :o)
Bohužel je znát, že kniha je vydaná před deseti lety a číst ji dnes je něco jiného než v době vydání.
Velice pomalý rozjezd s přílišným množstvím postav. Děj je přerušován Persiovými vizemi, které jsou natolik z jiného světa, že naprosto nejdou číst. Čím víc se ale čtenář blíží ke konci, tím víc ho to baví. Možná bez těch Persiových samomluv bych dal o pár procent víc.:o)
Kniha by si bohatě vystačila jen s příběhem o tygrově ženě a nesmrtelném muži - pak by ode mne dostala minimálně o hvězdičku více. Takhle jen 3,5. :-)
Krásně napsané - jen ten závěr je možná příliš brutální a mrazivý...