Teraesa | Komentáře u knih | Databáze knih

Teraesa Teraesa komentáře u knih

Hrdina věků Hrdina věků Brandon Sanderson

Opäť to bolo genialne. To, ako autor počas celej trilógie vedie čitateľa pozdĺž paralelných liniek a na záver ich všetky dokonale prepletie, sa vidí len málokedy dosiahnuté takýmto očarujúcim spôsobom. Človek je nútený čítať (v tomto prípade počúvať) so zatajeným dychom.

01.11.2024 5 z 5

Babel Babel R. F. Kuang (p)

Babel ma rozpoltil, zničil, roztrhol, usvedčil a rozhádal...
no zároveň ma zacelil, obnovil, zrástol, obhájil a zmieril.
Lebo je to to, s čím história bojuje, nad čím vzlykala a s čím prehrávala i vyhrávala. Nikdy nepochopíme komplexnosť týchto otázok, to však neznamená, že nás to zastaví v hľadaní odpovedí...

"Musíme zomrieť, aby sme získali ich ľútosť. Musíme zomrieť, aby nás požadovali za šľachetných. Naša smrť je veľkým aktom vzbury, úbohým nárekom, ktorý zvýrazňuje ich neľudskosť. Naša smrť sa stáva ich bojovým pokrikom."

Keď môžeš, pusti si: https://www.youtube.com/watch?v=DHc4NqA07sE

08.05.2024 5 z 5

Sľub cisárovnej Sisi Sľub cisárovnej Sisi Michaela Ella Hajduková

Toto bolo úplne super! Kniha sa autorke neskutočne vydarila a povedala by som aj, že za mňa je to zatiaľ najlepšia kniha, ktorú som od nej čítala. Podmanivý a pútavý naratív, dokonale podchytená atmosféra... Veľmi som sa dokázala so Sisi stotožniť, hlavne v tých snových opisoch a túžbach... Táto kniha mi naozaj udrela na citlivú strunu.

27.04.2024 5 z 5

Hriech kováčovej dcéry Hriech kováčovej dcéry Sarah E. Ladd

Veľmi pekné zakončenie trilógie. Celkovo hodnotím sériu pozitívne, až na to, že často boli udalosti predvídateľné, a to ma trochu oberalo o zážitok. Avšak myšlienku mali tieto knižky peknú, preto som hodnotila vyššie než by som bežne knihy s podobnou tématikou ohodnotila.

01.02.2024 5 z 5

Taktne o tráviacom trakte Taktne o tráviacom trakte Giulia Enders

Originálne a nápadité. *4,5

19.08.2023 4 z 5

Pustovník: Muž s leopardom Pustovník: Muž s leopardom Vladimír Štefanič

Vynikajúca kniha. Miestami to malo vibe Eragona, miestami Zaklínača, a veľmi, veľmi často sa to nieslo v duchu Narnie. Nádherný jedinečný a hlboký fantasy príbeh.

04.08.2023 5 z 5

Stratená vec Stratená vec Shaun Tan

Nádherné, neviem to ani popísať. A tie ilustrácie sú dokonalé.

08.07.2023 5 z 5

La Belle Sauvage La Belle Sauvage Philip Pullman

Zo začiatku som trochu ťažko sledovala zámer knihy, avšak po polovičke to nabralo dosť zaujímavý spád a čítalo sa mi to celkovo dobre. No pred ďalšou časťou si asi dám trochu pauzu.

01.07.2023 4 z 5

Ostrov bez pamäti Ostrov bez pamäti Jóko Ogawa

Zvláštna to kniha. Ale nádherná. Inak, ako sme možno zvyknutí, no predsa vyjadruje hĺbku, ktorá však je ukrytá na hranici vedomia. Človek pri nej cíti aj smútok aj radosť, nepochopenie a ľútosť, tajomno aj priezračné spomienky. Po dočítaní nevie, čo si má myslieť, ako sa má cítiť, aký zmysel malo prečítanie tohto príbehu? A preto si myslím, že kniha vo mne dlho ostane, lebo budem vo svojom vnútri hľadať jej posolstvo.

26.06.2023 5 z 5

Deti cti a pomsty Deti cti a pomsty Tomi Adeyemi

Ufff, to bola jazda. V porovnaní s jednotkou vidím výrazné zlepšenie. Nenudila som sa ani jednu stranu a myslím si, že príbeh bol viac premyslený. Som úprimne zvedavá na trojku, aj keď na slovenský preklad si asi budem musieť dlhšie počkať

07.06.2023 5 z 5

Deti krvi a kostí Deti krvi a kostí Tomi Adeyemi

Myslím že na to, že young adult fantasy kníh sa v poslednom čase vynorilo veľa (možno až príliš veľa), tento príbeh je určite osviežujúci. Ešte som sa v tomto žánri nestretla s dejom zasadeným do africkej kultúry. Postavy určite majú nejaké tie nedostatky, a možno to isté platí aj pre dej, ale kniha obsahuje mnoho napínavých častí a nie je vôbec na zahodenie. Pre mňa to bolo naopak príjemne prekvapenie.

21.05.2023 4 z 5

Kamenný dům Kamenný dům A. K. Benedict

Super koniec, táto časť bola asi najlepšia. Rozuzlenie malo kvalitu sveta z Doctora Who, už mi chýbal ten vibe.

05.05.2023 5 z 5

Neuvěříte, co se stalo potom Neuvěříte, co se stalo potom James Goss

Tak toto bolo lepšie ako jednotka, a ten plot twist ma celkom dostal.

04.05.2023 4 z 5

Včelár z Aleppa Včelár z Aleppa Christy Lefteri

Srdcervúce

28.04.2023 5 z 5

Zmiznutie sestier Hollowových Zmiznutie sestier Hollowových Krystal Sutherland

Wow, toto bolo skvelé! Neskutočne mi sadla kniha, od prvej strany po poslednú. Ani na sekundu som sa nenudila, bolo to úderné, nič nebolo navyše. A čo sa týka celkovej tématiky a premisy, neviem, či som niekedy čítala niečo podobné. Aj viac hviezdičiek by som tomu dala, kebyže sa dá. :D

23.04.2023 5 z 5

Arthas: Zrod krále Lichů Arthas: Zrod krále Lichů Christie Golden

Môj prvý stret so svetom Warcraft hodnotím pozitívne. V knihe sa nachádzali aj pre mňa menej príťažlivé časti, avšak, konieckoncov som si to dosť užila (najmä čítanie poslednej tretiny :) ). V budúcnosti určite dám šancu aj ďalším knihám z tohto herného sveta.
Celkovo - 4,5*

30.01.2023 4 z 5

Star Wars omnibus: Letopisy rytířů Jedi. Kniha druhá Star Wars omnibus: Letopisy rytířů Jedi. Kniha druhá Kevin J. Anderson

Táto druhá zbierka sa mi páčila viac ako prvá. Zatiaľ čo v prvom dieli sa hlavné postavy ešte len predstavovali čitateľom, v druhej sa dalo nádherne pozorovať prepojenie ich dejových línií a vzájomné ovplyvňovanie. Tieto postavy udávali históriu Star Wars... Bolo vzrušujúce byť súčasťou legendárnych vojen a zároveň byť tak blízko životov jednotlivcov... Pozorovať, ako sa formujú hrdinovia v priamom prenose...
Tiež musím dodať, že záverečná časť mam veľmi dojala. Netušila som, že mi Jediovia až tak prirastú k srdcu...

21.01.2023 5 z 5

Rosemary má děťátko Rosemary má děťátko Ira Levin

*4,5
Film som nikdy predtým nevidela, preto som veľmi nevedela, do čoho idem. Najskôr sa to síce rozbiehalo pomaly, a bolo by to možno nudné, keby som stále nebola v napätí, aká zrada na mňa z príbehu vyskočí. V druhej polovici to už naberalo poriadne prekvapivý zráz. Hnevala som sa na Guya, a na všetkých ostatných, na ich bezcitnosť a klamstvá... ale uvedomujem si, že na jej mieste by mi asi tiež nenapadlo konať inak. Vyhovuje mi aj napoly otvorený koniec, kedy mi neboli úplne známe skutočné zámery matky. Za mňa skvelá psychologická kniha, aj keď nie som fanúšik takýchto okultistických záverov.

06.01.2023 4 z 5

Stratené kvety Alice Hartovej Stratené kvety Alice Hartovej Holly Ringland

Rozbiehala som sa trochu ťažšie, ale neľutujem žiadnu prečítanú stranu. Príbeh ma veľmi očaril. Trochu mi pripomínal sériu Sedem sestier, hoci mal svoje osobitné čaro.

01.11.2022 5 z 5

Trhliny Trhliny Robbie Morrison

Tento diel sa mi páčil viac ako predchádzajúci. Dosť som si ho užila!

17.10.2022 5 z 5