Babel přehled

Babel
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516145/bmid_babel-kRr-516145.jpg 4 166 166

Traduttore, traditore: akt prekladu je vždy aktom zrady. 1828. Robin Swift, kantonská sirota, ktorá prišla o rodinu počas cholery, prichádza do Londýna s tajomným profesorom Lovellom. Tam sa roky učí latinčinu, starovekú gréčtinu a čínštinu, aby sa neskôr mohol prihlásiť na prestížny Kráľovský prekladateľský inštitút Oxfordskej univerzity, ktorý je nazývaný tiež Babel. Babel je svetovým centrom prekladu, a čo je ešte dôležitejšie, aj mágie. Striebrotepectvo – umenie, ktoré pomocou začarovaných strieborných paličiek vyjavuje význam stratený v preklade, dáva britskému impériu nevídanú moc a jeho vedomosti mu pomáhajú pri napĺňaní kolonizačných cieľov. Pre Robina je Oxford utópiou zasvätenou honbe za vedomosťami. Tie sa však musia podriaďovať moci a Robin ako Číňan vychovaný v Británii čoskoro zistí, že službou pre Babel zrádza svoje korene. Ako pokračuje v štúdiu, čoraz viac sa zaplieta so záhadným Hermesovým spolkom, s organizáciou, ktorá sa snaží zastaviť imperiálny rozmach. Keď sa Británia vrhne do nespravodlivej vojny s Čínou pre ópium a striebro, Robin sa musí rozhodnúť, na ktorú stranu sa postaví. Dá sa mocná inštitúcia zmeniť zvnútra, alebo revolúcia vždy vyžaduje násilie?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Motýľ

Babel or the Necessity of Violence, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Babel. Přihlašte se a napište ho.

eliskahladikova
12.01.2025 audiokniha 5 z 5

Krásně vykreslené prostředí Oxfordu, společenská dilemata, uvěřitelné postavy a síla kamarádství. Tohle všechno a mnohem více v knize Babylon najdete. Kniha mě naprosto pohltila a donutila mě přemýšlet nad vážnými světovými problémy, jako je rasismus, kolonialismus a sexismus. (konec mě naprosto zničil)

Architetka
12.01.2025 audiokniha 3 z 5

Nejprve plusy. Babylon je kniha, o které budete přemýšlet i poté, co ji dočtete.
Líbila se mi krásná a chytrá hra se slovy, hezky popsané prostředí (Oxford), zajímavá fakta o britské koloniální politice...a to je asi tak bohužel všechno.
Samotný děj je (vzhledem k tloušťce knihy) poněkud jednoduchý, zvraty rychlé a vlastně nevysvětlené. Postavy, které mají hrát důležitou roli (např. Robinův bratr) se párkrát v ději mihnou, a bum, zmizí. Největší problém jsem měla s hlavními hrdiny, čtyřmi studenty elitní oxfordské fakulty. Jejich jednání bylo zpočátku pochopitelné, ale postupem času mě začala naivita a hloupost jejich činů vadit, ke konci už mi byli opravdu nesympatičtí. Lépe dopadly dívky, byly daleko uvěřitelnější než papírem šustící Ramy a Robin.
Téma kolonialismu, rasismu a ženské rovnoprávnosti je bohužel do knihy zapracováno dost agresivně, kostrbatě a okatě, narušuje plynulost vyprávění (možná to byl záměr autorky).

hko
30.12.2024 2.5 z 5

V prvních dvou třetinách velmi zábavné young-adult fantasy. Pak to bohužel začne skřípat a finále působí dost naivně. Ale nápad s etymologií slov a stříbrem je výborný.

Tiché hlasy, Královský život a další knižní novinky (10. týden)

03.03.2024

Kniha Babel v seznamech