tereza6169 komentáře u knih
Neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne. Samotný příběh byl zajímavý a neměla jsem tendenci knížku odložit. Bohužel detektiv Logan je emočně stabilní asi tolik jako batole a tým působí jako parta lobotomů, což umocňuje i fakt, že ač je zhruba od poloviny zřejmé, kdo je vrahem, pro policisty je to na konci překvapení.
Pro mě je knížka připomínkou toho, že i mimo Evropu se v minulém století, a především během 2. světové války děla zvěrstva. Vypráví prostřednictvím hlavní postavy příběh tisíců žen, potažmo celého národa a přibližuje poutavou románovou formou geopolitické změny, ke kterým od 50. let docházelo na Korejském poloostrově. Co mě osobně dostalo, je to, jak se styl vyprávění průběžně měnil s věkem hlavní postavy, a to od naivního dětského tónu, až po bolestné vyprávění staré paní v současnosti.
Knížka nabízí přesně to, co člověk podle obálky a anotace očekává - příjemnou a čtivou výpravu na začátek 20. století do lepší společnosti v Anglii. Jen škoda, že většina událostí je poměrně předvídatelná. Kdo ví, třeba další díly přinesou nějaké zajímavé zvraty v ději.
Knížka má vlastně všechno, co předchozí romány autorky, ale tady to ani trochu nefunguje. Postava z minulosti je nesympatická, její příběh není nijak zvlášť zajímavý a příběh z přítomnosti je vyloženě utrpení číst a postupem času čím dál větší slátanina. Už Strom duchů a Spáčův hrad nebyly nic moc, ale chtěla jsem tomu dát ještě šanci. Od Erskinové si přečtu nějakou ze starších knížek, které byly výborné, novým kouskům už asi šanci nedám.
Detektivka, kterou bych doporučila všem, koho baví knihy J. Deavera. Nechybí napětí a překvapivá odhalení z minulosti. Přečetla jsem knihu za víkend a těším se na další knihu autorky.
Nejlepší kniha, kterou jsem zatím letos měla v ruce. Po delší době thriller, který dělá čest žánru.
(SPOILER) Ač se jedná o detektivku, působila na mě kniha z velké části jako psychologický román. Jednotlivé ústřední postavy se v krátkých kapitolách vzájemně hodnotí, a zároveň vysvětlují své chování, které je většinou ovlivněno „temnými událostmi z minulosti“. Standardně mám u velkého množství vypravěčů problém se zorientovat, ale tady nijak neruší, naopak za mě tvoří přidanou hodnotu téhle knížky a v průběhu, explicitně i v náznacích, utahují smyčky mezi jednotlivými postavami a postupně odhalují, že jejich traumata způsobila stejná osoba. Vrahem tak muže být kdokoliv. Přesto, je to nakonec překvapení, ač odhalitelné trochu dříve, než autorka zamýšlela.
Přes různá klišé, která se v knize objevují, nevyužitý potenciál, který prostředí vytvořené autorkou mělo a obálku včetně anotace, která odkazuje na úplně jiný typ knihy (čekala jsem děsivý thriller odehrávající se v místě, ze kterého není úniku), jsem si čtení užila.
Jedna ze slabších knížek ze série. Detektiv Li Jen přišel o část svého elánu a dravosti a začal podnikat nelogické, místy až iracionální kroky. Doufala jsem, že v závěru odhalí, že mělo jeho jednání nějaký hlubší význam, ale bohužel. Stejně tak Margaret byla v tomto díle až zbytečná a její, do této chvíle klíčová, postava se smrskla na protivnou a ublíženou ženu na mateřské, která nijak zásadně do děje nezasáhla. I samotný závěr mě trochu zklamal a měla jsem pocit, že mě autor připravil minimálně o jednu kapitolu, která by vysvětlila některé nejasnosti, které minimálně v mé hlavě v průběhu čtení vyvstaly. Jinak je příběh takovým standardem Petera Maye, má zajímavý námět a čte se velmi lehce.
Zatím to nejlepší, co jsem od této autorky četla. Děj plyne bez větších zádrhelů a postavy jsou uvěřitelně vykreslené. Dokázala jsem si představit, ze by vesnička naplněná takovými osobami skutečně existovala. Trochu problém jsem měla se závěrem, který mi přišel trochu přitažený za vlasy a těžko uvěřitelný. Stejně tak i vysvětlení odkazující k názvu knihy, které mi navíc přišlo až uměle vložené, aby mohla mít kniha poutavý název, který však s dějem má jen velmi málo společného.
Námět zajímavý, ale autor celý příběh zpracoval způsobem, který čtenáře vůbec nevtáhne do děje.