termitovo termitovo komentáře u knih

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Dobra kniha. Hvezdu dolu davam za standardni, uz dost nudnou, sablonu - detektiv ma tezke osobni trauma, kolegove mu hazi klacky pod nohy. Ale navzdory vsem protivenstvim to dobre dopadne. Samozrejme po te, co je detektiv vrahem (samozrejme seriovym, jiny uz dnes nejsou cool) malem zabit a v posledni pikosekunde je zachranen.

17.10.2021 4 z 5

Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

Remeslne dobre zpracovane, ale hloupa/severska sablona pribehu dotazena do absurdna. Bohuzel stejne jako dalsi "severske" detektivky. Seriovy nepolapitelny vrah je neustale o dva kroky napred, sikovny technicky personal policie, hlavni vysetrovatel ma velke problemy v soukromem zivote. Vrah ho skoro zabije ale v posledni pikosekunde to nakonec dobre dopadne. Dalsi dily uz ne.

16.10.2021 3 z 5

Hodná a zlobivá holka Hodná a zlobivá holka Michael Robotham

Zadny seriovy vrazi a brutality, ale normalni detektivka. Osvezena pohledem z uhlu psychologa. Nezvykle psane v pritomnem case. Dobry.

22.10.2021 5 z 5

Kontinent neomezených možností Kontinent neomezených možností Jaroslav Velinský

Zajímavé prostředí, příběh má spád a dává logiku. Pěkná práce s jazykem.

06.03.2019 5 z 5

Výjimeční lidé Výjimeční lidé Peter May

Stěží jsem doposlouchal. P.May je dobrý vypravěč ale špatný detektivkář. Mám rád sérii z Hebrid, kde je málo vyšetřování. Série Enzo je špatná. Rozčilovaly mne nelogičnosti. Např. ač se svítícím telefonem v kapse, co chvíli se Enzo dostane do temné místnosti kde zoufale tápe a pak se přihodí děsné drama. Atd.

20.11.2019 2 z 5

Štvanec Štvanec Michael Robotham

Docela dobry pribeh. Ale kazi to celkem zbytecna nesmrtelnost hlavniho hrdiny v dobe ve vezeni, nudnejsi zacatek a US realie ktere me nebavi...

26.10.2021 3 z 5

Bílé kosti Bílé kosti Graham Masterton

Špatný. Autorka neumí napsat napínavou detektivku. Tak tam splácá motivy, které okoukala u ostatních a které jsou kořením napínavého příběhu. Jak když pejsek s kočičkou vařili dort. Nepoživatelné.

23.09.2019 2 z 5

Závěje Závěje Tess Gerritsen

Stále se tam řeší mezilidské vztahy a děj je výrazně upozaděný a tragicky nelogický, nespojitý a nedotažený.

05.07.2019 1 z 5

Královna ohně Královna ohně Anthony Ryan

Úplně dokonalý to není, ale je to pestrý, uvěřitelný, děj neplyne navyklými schématy, ale jsou tam dějové zvraty, tak jak je přináší reálný život. Trochu moc bojů a krve na můj vkus.

12.01.2019 5 z 5

Faja Faja Petra Stehlíková

Dost napínavé abych to doposlouchal, ale občas jsem musel přeskočit odstavec plny blabolu. Kdeco má extrémní vlastnosti, které ale nemají adekvátní reakci okolí. Nedotažené motivy, např. Ilan se naučí brousit duvaly, což je úžasný úspěch, ale není z toho vytěžený potenciál, atd.

29.11.2018 3 z 5

Učedník a pyramida Orků Učedník a pyramida Orků Taran Matharu

Pěkný svět, ale je to kniha pro mládež se svými nectnostmi, tj. naivní děj, nepropracovanost, modernost, antirasistická agitka...

05.08.2019 4 z 5

Učedník Učedník Taran Matharu

05.08.2019 4 z 5

Smrtící DNA Smrtící DNA Franck Thilliez

Má to spád, dává to logiku, je to napínavé. Výborné. Ale hvězda dolů za to, že kniha oproti Syndrom E trochu sklouzává k bulvárnosti, tj. objevují se tam víc ufňukané scény, a je tam víc nelogických skandálních scén vložených za účelem vyšší prodejnosti.

15.07.2019 4 z 5

Syndróm E Syndróm E Franck Thilliez

Tajemná detektivka, která je přitom uvěřitelně realistická, tak na 90%. To je vzácnost. Napínavé.

11.07.2019 5 z 5

Fialky pro královnu Fialky pro královnu Jaroslav Velinský

SPOILER: 95% příběhu je zmatená halucinace vyvolaná mimozemšťany. Halucinace je nepříliš zajímavá a především dlouhá. Ve zbytku příběhu přijde ke královně Británie a ona si s ním okamžitě zasouloží a pak mu je na jedné stránce vysvětleno, k čemu halucinace sloužila. Odfláknutá kniha.

06.03.2019 1 z 5

Pán věže Pán věže Anthony Ryan

Pořád krásně uvěřitelná kniha s přirozeným dějem. Oproti prvnímu dílu ubírám hvězdu za mnohatisícové bitvy, ty nemám rád.

04.01.2019 5 z 5

Čest královny Čest královny David Weber

Vykreslení světa vesmírných křižníků je dost dobré. Příběh je jednoduchý, když kus nevnímám, tak se nic neděje. Motivy, tj. vykreslení světa obou pobožných planet je křečovitě přemrštěný, jak z Rychlých šípů.

11.12.2018 3 z 5

Zakuti v oceli Zakuti v oceli Miroslav Žamboch

Typický žambochovský příběh, tentokrát z postapokaliptického světa. Tak jak to mám rád. Tentokrát méně košatý a méně propracovaný.

29.01.2018 5 z 5

Noční pád Noční pád Nelson DeMille

Ze začátku to vypadalo napínavě. Pak to tak nějak nikam nevedlo, jen vzrůstalo moje znechucení nad americkým patosem. No a konec, tomu jsem nechtěl věřit, že to někdo napsal. Ale američani takový jsou :-(.

14.10.2020 1 z 5

Půlnoční koruna Půlnoční koruna Sarah J. Maas

Jedna hvězda dolů za jednoduchost až přihlouplost děje. Výmluva, že je to dívčí román nestačí, to by tam pak nemělo být tolik krve. Druhá hvězda dolů za nudný svět.

08.08.2019 3 z 5