ThomasRuhe ThomasRuhe komentáře u knih

Noční návštěvník Noční návštěvník Jeffery Deaver

I tenhle případ má vcelku originálního pachatele. Jak případ běží mám celkem jasno jak to bude, jenže to by nebyl Deaver aby si nepřipravil nějaký ten překvapivý a nečekaný zvrat, který vše totálně překope...
Noční návštěvník mě bavil, i když paf z něho úplně nejsem, protože podobné zápletky v různých obměnách už tu byly, ale je to samozřejmě 15 díl, takže se není čemu divit.

09.10.2024 3 z 5

Polibek smrti Polibek smrti John Connolly

Polibek smrti je kniha kde Parker řeší případ který se týká přítomnosti, ale své kořeny má v dávné minulosti. Celou knihou prostupuje ponurost až stísněnost a to jak Parkera tak i dalších postav. Celkový výsledek a dojem z příběhu hodnotím jako dobrý.

02.06.2024 3 z 5

Vyjednavač Vyjednavač Joseph Finder

Vyjednavač se mi vcelku líbil. Rick Hoffman čirou náhodou najde spoustu peněz, pak mu někdo začne usilovat o život a on se pokouší zjistit proč a odkud jsou ty peníze...
Kniha je napsaná dobrým stylem a děj má svůj zajímavý vývoj. Hodnotím ji jako dobrý průměr.

19.05.2024 3 z 5

Vlak v 6:20: Cesta, která vede do pekla... Vlak v 6:20: Cesta, která vede do pekla... David Baldacci

Na knihu jsem se těšil, ale musel jsem si počkat, nežli byla v knihovně k dispozici. Měl jsem velká očekávání, která se tak úplně nenaplnila. V samotném příběhu se toho dělo opravdu hodně a bylo vcelku obtížné ba přímo nemožné odhadnout skrývající se pravdu.
Je bohatý a mocný Brad Cowl za všemi událostmi ?
Jinak postava Travise Devina byla celkem fajn.
Závěrečné rozuzlení jsem nečekal, i když po té divočině jsem se tomu ani nedivil.
Výsledný pocit z románu je tak asi průměr.

20.03.2024 3 z 5

Osudná plavba Osudná plavba Tom Hindle

Vyšetřované zločiny jsou trochu tuctové. Není to něco, co by čtenáře zvedalo ze židle. Případ sledujeme z pohledu lodního důstojníka, který je přidělen k detektivovi Templeovi. Temple je vcelku nesympatický polda a většinu svých myšlenkových pochodů si nechává pro sebe. Výslechy podezřelých jsou tak nějak bez šťávy.
Když jsem se postupně začal smiřovat s tím, že se jen zvolna pročtu k závěru, tak nastal překvapivý zvrat ( něco podobného jsem fakt nečekal), který absolutně změnil vývoj případu.
Byl to jednoznačně nejzajímavější moment. Jestli se kvůli tomu ovšem vyplatí přečíst celou knihu, tak to je otázka.

13.03.2024 2 z 5

Temná svatá noc Temná svatá noc Michael Connelly

Vyšetřovaný případ je dobrý. Spolupráce Ballardové s Boschem funguje a jejich rozdílné přístupy k pátrání se perfektně doplňují.
Od Connellyho je to další z řady velmi zdařilých detektivních románů.

21.02.2024 3 z 5

Hořící pokoj Hořící pokoj Michael Connelly

V knize vlastně Bosch se Sotovou řeší případy dva. Oba z minulosti. Connelly opět velmi zručně popisuje vyšetřování, získávání nových důkazů a postup vpřed, až do konečného vyřešení.
Znovu se mi líbil Boschův styl ,, starýho psa '' který nebude skákat jak šéfové pískaj. I jeho parťačka Sotová je dobře ztvárněná postava není tam jen do počtu.
Výsledný dojem z příběhu je tak za 70%.

13.09.2023 3 z 5

Nadranc Nadranc Dean Koontz

Autorův záměr byl jasný, začít zvolna a postupně utahovat šrouby a šponovat napětí. Text to všechno obsahuje, ale já to při čtení necítil, nějak to zůstalo ,, mezi řádky ''. Přesto úplně špatné to není, Koontz knihu napsal v mládí, takže počítám, že později by to zvládl lépe. Výsledkem je takový průměrný román.

31.07.2023 3 z 5

Do černého Do černého Dick Francis (p)

Začátek příběhu mě moc nezaujal. V druhé polovině se zápletka trochu vylepší, takže nakonec to celkem šlo. Jako detektivku jsem si zkusil před poslední kapitolou odhadnout pachatele, ale bez úspěchu, určit jsem ho nedokázal.

26.06.2023 3 z 5

Zhroucený čas Zhroucený čas Blake Crouch

Zhroucený čas má zajímavý průběh tak i dobré zpracování. Akorát zhruba v poslední třetině příběhu nastane pořádný zmatek. I z toho autor nakonec vybruslil a dovedl děj do srozumitelného konce.

13.06.2023 3 z 5

Poslední důkaz Poslední důkaz Jeffery Deaver

Moje druhá kniha se Shawem. Bylo to nějaké horší, čekal jsem lepší zápletku i rozuzlení případu. Není to sice hrůza, ale srovnání s prvním dílem dost pokulhává.
Celkem dost mi vadilo to zpětné vysvětlování některých situací, kdy Shaw prokazuje jak se vším předem počítal a jak nepřátele oblafnul.
Poslední důkaz je tak za 50%:

09.06.2023 2 z 5

Muži v ofsajdu Muži v ofsajdu Karel Poláček

Tuhle knihu jsem měl vyhlédnutou už delší dobu. Příběh znám z filmu s Hugo Haasem a Emanem Fialou. Text je napsaný trochu archaičtější češtinou, ale ta má své kouzlo, zejména vyniká v dialozích postav. Kniha obsahuje jemný humor, a já jako fotbalový fanda jsem se přesvědčil, že se dnešní fanoušci od těch dřívějších tak moc neliší. A to už uteklo skoro 100 let.
Poláčkovu knihu hodnotím jako dobrou.

Paní Načeradcová: oddavky mají být církevní, neboť svatba na radnici, to je jako pivo ve stoje. Nic se přitom neužije.

Habásko ml. : táto, vy jste s tou vdovou něco měl?
Habásko st.: no, stojím takhle přede dveřma a vona jde kolem. Když jsem ji uviděl, tak jsem ji plácnul přes to ... jak se to jmenuje?
Habásko ml. : ať se to menuje jak chce, neměl jste ji přes to plácat.

11.04.2023 3 z 5

Hra o pizzu Hra o pizzu John Grisham

Velmi slušně napsaný příběh ze sportovního prostředí. Líbilo se mi, že si Grisham zvolil hráče spíše průměrného a ne velkou hvězdu. Popis zápasů je taky přehledný. Výborný je pak kulturní šok, který Dockery zažije, když se ocitne v angažmá v italské Parmě.
Myslím, že příliš neprozradím, když řeknu, že závěr knihy nechává autor otevřený...
Tohle byla pro mě první kniha o sportu, která není autobiografií skutečného sportovce, i přesto se mi příběh líbil.

05.01.2023 3 z 5

Až za hrob Až za hrob John Katzenbach

Napsané je to dobře. Autor velice pomalu rozvíjí příběh, který postupně míří k závěru, a ten, ať už bude jakýkoli, tak nebude dobrý. Je to možná poněkud zdlouhavé, ale právě díky tomu mohl Katzenbach plně představit všechny hlavní postavy. To je silná stránka jeho psaní, psychologická charakteristika postav a jejich konání. Zdařilý je i vývoj situace, kdy se od úplatku přes výhrůžky přechází k plánování vraždy, ale pouze díky zoufalé situaci.
Celkově se mi kniha líbila a nevidím důvod proč jí nedat 4/5.

28.12.2022 4 z 5

Noční oheň Noční oheň Michael Connelly

Vyšetřované případy jsou zajímavé a dobře napsané. Bosch s Ballardovou dali hlavy dohromady a střídání kapitol z jejich pohledu také funguje. I závěrečné rozuzlení nemá chybu a neschází ani dramatický finiš. 70%.

02.10.2022 3 z 5

18. rukojmí 18. rukojmí James Patterson

Kniha je dobře napsaná. Oba vyšetřované případy jsou zajímavé a velice rozdílné, alespoň zpočátku... Střídání popisu z první a třetí osoby také nebyl špatný nápad. Z hodnocením jsem poněkud na vážkách, v procentech někde mezi 70-75%.

12.09.2022 3 z 5

Vysoké sázky Vysoké sázky Dick Francis (p)

Solidní detektivka. Nejvíc mě zaujal způsob jakým trenér s bookmakerem okrádali majitele koní. Šikovná finta a jen stěží prokazatelná. Výsledek je tak za 3/5.

02.09.2022 3 z 5

Přeběhlík Přeběhlík Michael Connelly

Příběh se mi líbil a dobře se četl. Pátrání po důkazech pro obhajobu je zajímavé a realistické, přičemž nechybí ani gradující závěr s krátkým soudním líčením. Postavy Hallera a Bosche dobře fungují. Když budu hodnotit, tak dám 3 hvězdy, s tím, že procenty je tak 75%.

14.08.2022 3 z 5

55 55 James Delargy

Jednoznačně tím nejlepším je v příběhu situace, kdy se objeví dva chlápci a oba shodně tvrdí, že ho ten druhý chtěl zabít... a teď babo raď ?
Tohle bylo na celé knize nejzajímavější. Jinak jako celku zde trochu chybí větší napětí, tedy až na samotný závěr. Děj mi přišel takový až fraškovitý, a nejspíš bych ho za thriller neoznačil, k tomu bylo hodně daleko.
55 hodnotím jako solidní průměr.

08.08.2022 3 z 5

Na seznamu smrti Na seznamu smrti Jack Carr

Kniha se mi líbila. Má výborný rozjezd a zajímavý děj běží až do konce. Akce je uvěřitelná, protože se jedná o zkušeného vojáka SEALu. Klasický příběh o pomstě jednotlivce proti mocné skupině, která nechala zabít kvůli zisku jeho bratry ve zbrani a posléze i rodinu. Knihu mohu doporučit.

03.08.2022 4 z 5