ThomasRuhe komentáře u knih
Velká slabota.Tohle jsem začal číst na doporučení. Ano místy byla kniha celkem vtipná, hlavně na začátku. Pak už to je pořád dokola, navíc dost absurdní až trapný, k tomu hloupé postavy. Závěr už byl opravdu boj s každou stránkou.Už nikdy více.
Není to úplně špatné.Tato detektivní zápletka trochu přípomíná styl od A.Christie v trochu slabším provedení.
Druhý díl je v podstatě to samé. Stále tomu něco chybí, aby kniha překročila průměrný zážitek. Není to sice špatné, ale mám pocit, že zkušenější autor by z toho námětu vytěžil víc.
Zpracování knihy je velice zdařilé. Průběh událostí sledujeme jak z pohledu vrahů tak policie. U vraždících maniaků tím získáme lepší představu o jejich smýšlení a pohnutkách, které je vedli k těmto vraždám. U policie je to zejména dlouho trvající bezradnost s těmito zločiny, kdy vrahům přálo i neuvěřitelné štěstí.
Výsledný obsah považuji za velice komplexní a neváhám udělit 4 hvězdy, a knihu doporučit.
Hlavním tématem je kontrolní audit k připravované fúzi dvou společností. K tomu trocha té staré dobré průmyslové špionáže. Nechybí ani akce. Nějaké ohromující čtení to nebylo, ale kniha se mi četla dobře, takže s konečným výsledkem jsem spokojený.
Hlavním pocitem při čtení bylo, že jsem se v tom vůbec nevyznal. Nevěděl jsem jestli agent FBI Lemmy Caution říká pravdu nebo lže, jestli ostatní postavy lžou nebo ne, a zdali jim to Caution věří nebo ne.. jestli jsou ty postavy těmi za které se vydávají nebo ne... prostě pořádný guláš...co je vlastně pravdou, tak na to jsem si musel počkat až na závěr. Celkový dojem je za tři.
Název knihy je trochu zavádějící, protože ve skutečnosti obsahuje hned čtyři epizody. Ty sice nejsou označeny názvy, ale podle tv seriálu jsou to:
Starý pes se novým kouskům nenaučí
Na dva pokusy
Kde končí džungle
Zabiják s dlouhou rukou
Jsou relativně krátké, zhruba kolem 45 stránek. Proto děj plyne rychle. Výsledek je slušný, tak za 60%.
Dobrý návod jak stoupat po politickém žebříčku. Urquhart působí navenek jako naprosto solidní a loajální člen strany, ať uvnitř strany tak směrem k médiím. Pravdivý bude nejspíš i tlak od bohatých podnikatelů, kteří také působí v zákulisí politického dění. Kniha je nejspíš aktuální i dnes. 60%.
Knížku jsem zahlédl v knihovně a námět mě zaujal, tak jsem si jí půjčil. Příběh má dvě roviny, tu detektivní a blížící se globální katastrofu s koncem světa. Vylíčená atmosféra takového světa je dobře napsaná, možná se autor ještě držel zpátky... detektivní vyšetřování podezřelé sebevraždy taky ujde, vypadá to jako jasná záležitost a pátrání se jeví jako zbytečné... Postava detektiva Palace taky není špatná. Celkový výsledek vidím tak za tři.
Námět knihy mi připadal velice zajímavý a myslel jsem si, že mě to bude bavit. Bohužel se tak nestalo, i když právě témata ke 2.sv. válce čtu rád. Nějak mi nesedl styl a taky průběh děje se mi zdál nudný. Dal jsem si i den oddychu, ale i pak prostě chyběla chuť pokračovat. Co jsem zvládl tak hodnotím za 40%.
Tuhle Ryanovu knihu bych označil za dobrou. Příběh samotný je takový solidní průměr. Mohu ho porovnat s již přečtenými díly. Takže hodnotím za tři.
Námět je zajímavý a atraktivní. V průběhu děje zde nejsou žádná hluchá místa, neustále se něco děje a situace v příběhu má svůj vývoj. Ultimátum hodnotím jako povedený román.
Tohle byla pro mne první kniha s tímhle párem vyšetřovatelů. Celkově byl příběh ucházející, čte se v pohodě, ale není to zrovna román s elektrizující zápletkou. Prostě takový dobrý průměr.
Původně jsem si myslel, že čtu detektivku ve smyslu pátrání po neznámém pachateli. Tohle hned na začátku padá, protože hlavní postavy tzn. kdo je kdo, jsou představeny v úvodních kapitolách.
Celkově je Ohňová země slušný román, sice žádná pecka, ale přečíst se to dá bez problému. 50%.
Zhodnotit tuhle knihu není snadné. Je poměrně obsáhlá, ale to není zase takový problém. Děj se odehrává současně jak v přítomnosti hlavní postavy Tannera Mirabela, tak prostřednictvím jeho snů v minulosti, kdy vesmírná flotila teprve míří ke Kaldeře. V nich je hlavní postavou Sky Haussmann.
Některé pasáže jsou dobré, ale je zde dost i poněkud zdlouhavých a chaotických. Kalderský svět je zajímavý, ale trochu obtížně představitelný, což mi při četbě taky nepomohlo. Postupně je stále jasnější, že se minulost s přítomností propojí a čtenář se tak dočká konečného a pravdivého rozuzlení celého příběhu a jeho hlavních postav. Román obsahuje několik zvratů ( tady nechci skutečně nic prozradit), které mají veliký vliv na celkové vyznění příběhu.
Tyto změny nebylo zrovna lehké přijmout.
Svým dojmem z knihy si nejsem úplně jistý, určité části jsou velmi dobře zpracované, ale zůstává zde i pocit, že někde toho bylo až příliš.
Nad hodnocením váhám, ale když musím tak procenty bych tedy dal 50%.
Seriál mám rád, takže bylo celkem logickou volbou přečíst si tuhle knížku. Zvolená koncepce je v pořádku. Jenom jsem očekával trochu bližší a podrobnější informace k jednotlivým epizodám. Chápu, že získat takové detaily je po tolika letech obtížné.
Naopak je zde velké množství textu, vysvětlujícího pronesené výroky, které postavy v seriálu použijí. Mnoho je jich nadbytečných, protože jejich význam je až notoricky známý.
Přesto přečtení knihy bylo fajn a té trochy času nad ní nelituji.
Při půjčení této knihy v knihovně jsem udělal chybu, že jsem se více nezajímal o kategorii do které byla kniha zařazena. Psaná je totiž takovým dokumentárním stylem a ten mi postupně začínal vadit. Očekával jsem více osobní styl, prostě jak z pohledu policejní jednotky tak i samotného Cohena.
Předtím jsem viděl film a právě ten mě k přečtení navnadil. Doba i téma je samozřejmě atraktivní, takže pro knihu nebude těžké najít si své příznivce, ale mě tohle zpracování úplně nesedělo.
Příběh je jednoduchý. Několik spojeneckých vojáků v německých uniformách se pokouší osvobodit generála dříve, nežli ho Němci donutí prozradit plány ke dni D.
Je to slušná bláznivina, většina akce je mírně řečeno přitažená za vlasy. K tomu všemu se to co si myslíte, že je pravda několikrát totálně otočí.
Když budu shovívavý tak je knížka tak za tři.
Příběh byl celkem dobrý. Cooper má tedy někdy z pekla štěstí, ale to beru. Klasická kombinace nějakého pátrání a akce. Výsledek je lehce nadprůměrný.
Vnitrozemí bylo hrozně dlouhé a popisné. Teprve po 400 stranách se Paul Brenner dostává na místo určení. Přípravná část mohla být zkrácena, klidně na polovic.
Naopak závěr se povedl. Brennerova zjištění o spáchaném zločinu jsou rozhodně zajímavá, tím se také trochu kompenzuje zdlouhavý průběh děje.
Proto nakonec zvyšuji hodnocení na tři hvězdy.,