TitusPullo TitusPullo komentáře u knih

☰ menu

Pandořina hvězda – Bariéra Pandořina hvězda – Bariéra Peter F. Hamilton

Scifi čtu pravidelně, ale do velkých ság se pouštím málokdy. Stejně tak se mi v životě stalo jen jednou, abych nedočetl knihu. Peter Hamilton nicméně dokázal naprosto zbořit mé představy nejen o dobrém scifi, ale i o dobré knize. Zatímco jako scifi to ještě ujde, byť je to chvílemi jen odskrtavani všeho, co tento žánr dnes nabízí a povinně tam hází jednu položku za druhou, jako kniha to už vůbec nefunguje. I kdybych primhouril všechny oči a řekl si, že je to první část jednoho dlouhého románu, tak musím stejně konstatovat, že to není dobrá kniha. V mých očích je neomlivitelne, aby ani po 400 stranách neskončila expozice. Střídají se tu zamenitelne lokace, postavy, kterých je tolik, že vůbec netusite, která je vlastně důležitá, a co je nejhorší, autor téměř nic nevypravi! Stále se jen popisuje a popisuje a tim pádem chybí jakékoli napětí. Když už tam v naznacich je, a já se začínal těšit, co bude dál, postava a planeta je zas opuštěna a vy o ní dalších 200 stran nevíte. Přitom mohu porovnat s jiným romanem rozdělenym na dvě části - 0Tu od Jakuba Hussara, kde též první díl není nijak strhující, ale dokáže ume vyprávět a prokreslit postavy.
Kniha má jediné pozitivum, že až budu učit žáky rozdíl mezi vyprávěním a popisem děje, tady jim ukážu, jak vypadá popis a jak moc to nefunguje na takové ploše.
Abych to shrnul, jako scifi to ujde, jako kniha ne. Dej to skoro nemá, byť hlavní premisa je zajímavá, ale co naplat, když se jí Hamilton skoro nevěnuje a jen nekonečně nastavuje expozici a nikam nesmeruje. V důsledku se mu však nedaří příliš ani představit a vykreslit svůj fikcni svet,což je na takové ploše neodpustitelne.

02.09.2024 1 z 5