tomas8187 komentáře u knih
Skvělé a hlavně poučné čtení, zvlástě v dnešní době. Dokonalý rozbor totalitní mentality v Sovětském svazu potažmu Rusku.
Zajímavě podaný úvod do filosofie, rozhodně stojí za přečtení.
Výborně napsané, jen vyžaduje doplnění si historickách faktů popisované doby.
Knihu jsem bohužel nedokázal dočíst, místo očekávané analýzy vztahů mezi muži a ženami se autor v podstatě neustále kál za to, že je mužem.
"Ještě že existují sexuální orgány, nevysychající zdroj rozkoše. Bůh, který způsobil naše neštěstí a stvořil nás pomíjivými, ješitnými a krutými, nám zároveň poskytl tuto chabou formu náhrady. Čím by byl život, kdyby čas od času nebyla trocha sexu? Marným bojem s tuhnoucími klouby a zubními kazy."
Jedna z nejlepších knih, kterou jsem kdy četl.
Přiznám se, že jsem měl v souvislosti s touto knihou velká očekávání, ta bohužel zůstala nenaplněna. Nápad s čarodějnící žíjící v jakési temné symbióze po staletí s "normálními" obyvateli malého amerického městečka byl velmi slibný, provedení bohužel stěží průměrné. Je až úsměvné, jak se autor intenzivně věnuje popisu toho, jakou hrůzu a děs postavy prožívají, když ve skutečnosti není téměř čeho. Až komické je, když jeden z hrdinů, jehož celoživotní náplní práce je čarodějníci hlídat a sledovat, strachy zešílí z toho, když se k němu čarodějníce přiblíží... Takových nelogičností je v knize poměrně dost, a na srozumitelnosti nepřidává ani překlad (či chyby korektora a vydavatele?), kdy se například místo "zachraňování" "šetří" (sloveso "spare" má v angličtině bohužel více významů) a při výpadku elektřiny dojde k úkazu "pápá wifi"...
Z mé strany tedy bohužel velké zklamání.
Eso slátanina, dočteno jen s obrovským sebezapřením. Pseudo-duchovní bramboračka s připitomělým dějem, připravte se na míchanici nic neříkajících slovních spojení jako "Duše světa", "Osobní příběh" či "Řeč vesmíru" (ano, vždy s velkým písmenem, aby jako víc Duchovna...).
Jednu hvězdičku dávám za konec, kdy "hrdina" příběhu nakonec najde poklad, který naštěstí není něco jako "Večné Prozření", ale echt gold a může si koupit tolik ovcí a velbloudů, kolik chce a jako bonus k tomu tu největší kočku z oázy.
Přečteno "jedním dechem", po přečtení knihy jsem měl dojem, že autorka snad musela znát Elišku Přemyslovnu osobně. Vypravečsky bravurně zvládnutý jeden z nejdůležitějších momentů dějin Českého království. Velmi oceňuji objasnění historických souvislostí, popisy ososbnostních charakteristik posledních příslušníků přemyslovské dynastie, přiblížení rozvoje tehdejších měst pražských a uvádění na správnou míru oblíbených mýtů českých dějin z období posledních Přemyslovů.
Výborný životopis, jen je třeba trochu přimhouřit oči u pasáží o "revolučním" husitském hnutí, které jsou přece jen poplatné době vydání knihy. Kniha je skvělý a velmi podrobný studijní materiál, s čímž také souvisí její rozsah a množství faktografického materiálu.
Kniha je spíše lyrické vyprávění s barvitými až snovými obrazy, s poetickými popisy pocitů krále Václava a jeho vnímání světa a bezprostředního okolí. Pro čtení knihy je určitě dobré znát dobové reálie a události.