tomexx tomexx komentáře u knih

Rodinný ústav: rodinný tragikomiks Rodinný ústav: rodinný tragikomiks Alison Bechdel

(SPOILER) Bohužel nemám dostatečný přehled o klasické literatuře, abych si knihu intelektuálně užil. A bohužel rovněž nemám dostatečný vhled do problematiky homosexuálních vztahů, abych mohl knihu vnímat citově.

Jako sonda do jedné podivné rodiny komiks posloužil dobře. Ale přiznejme si, že každá rodina je tak trochu divná, takže tak neobvyklý příběh nám zde naservírován nebyl...

29.08.2022 3 z 5

Politické neziskovky a jejich boj proti západní civilizaci Politické neziskovky a jejich boj proti západní civilizaci Robert Kotzian

Je to jedna z těch knih, které kdyby četli všichni, zítra by nastala revoluce. Bonusové body za zdroje. Téměř každá druhá věta v knize je ozdrojovaná, takže napadat autora knihy za dezinformace je nemožné.

22.08.2022 4 z 5

Bitcoinové peníze: Jak v městečku Bitville objevili dobré peníze Bitcoinové peníze: Jak v městečku Bitville objevili dobré peníze Michael Caras

Osobně bych to napsal jinak. Ale protože jsem ji nepsal já a stále si myslím, že je to docela dobrý úvod do Bitcoinu, dávám 4 hvězdičky.

28.05.2022 4 z 5

Kronika bolševismu Kronika bolševismu Zdeněk Ležák

Kniha je rozdělena do dvou částí, které na sebe víceméně navazují. První část je historickým přehledem vzniku socialistického myšlení. Právě tato část mě ve výsledku zaujala více než druhá, která formou komiksu představuje životní epizody Lenina na jeho cestě k bolševické revoluci.

Komiksové vyprávění mi úplně nesedlo. Autoři mají problém s odvyprávěním příběhu a spíše se soustředí na zachycení co největšího množství událostí na co nejmenším počtu stran, a přitom poněkud nuceně používají specifický humor... Do první, spíše stroze faktografické, části knihy mi to moc nesedí.

Sečteno a podtrženo:
První část byla výborná, nabitá informacemi, bez zbytečného názorového zabarvení, ale komiksová část, ta byla spíš nic moc. Nekupujte si tuto knihu jen kvůli komiksu.

23.05.2022 3 z 5

Hlubina temných strachů Hlubina temných strachů Fran Krause

Strach číslo 84 zažil snad každý. Tento strach zmizel až s rozšířením internetu, kdy bylo možné vygooglovat, o co vlastně jde.

24.04.2022 4 z 5

Bezpečná zóna Goražde Bezpečná zóna Goražde Joe Sacco

Mrazivý příběh války, která se odehrála jen pár kilometrů od českých a slovenských hranic. Škoda, že je podán velmi jednostranně. Zajímalo by mě, jak by kniha vypadala, kdyby autor strávil stejný čas s představiteli srbského národa a kdyby čerpal z dalších sekundárních zdrojů...

20.04.2022 3 z 5

Úžasný, fantastický, neuvěřitelný Stan Lee Úžasný, fantastický, neuvěřitelný Stan Lee Peter David

Jsem fanouškem komiksů, ale nejsem fanouškem světa Marvelu ani DC. Tato kniha mi však umožnila více nahlédnout do díla Stana Leeho a nyní budu alespoň lépe rozpoznávat jeho hrdiny. Kdo ví, jestli byl jeho život opravdu taková jízda, jak je to zde vykresleno...

28.03.2022 3 z 5

Čertův rypák / Tulipánek Čertův rypák / Tulipánek Jerome Charyn

(SPOILER) Osvěžující, velmi zajímavá a dramatická kresba. Příběh je napínavý, ale protkaný smutkem a těžkými scénami.

28.03.2022 4 z 5

Proces Proces Franz Kafka

Nemohu si pomoci, ale v absurdním příběhu se zhmotňuje absurdita naší doby. Zdá se, že jsem musel zažít diskriminaci a náznaky totality na vlastní kůži, abych plně pochopil a ocenil sílu tohoto díla. Velkolepé, nadčasové a děsivé zároveň.

16.02.2022 5 z 5

Zatracen navěky Zatracen navěky Mike Mignola

Svět Hellboye se mě nedotkl a toto je první komiks z tohoto světa, který jsem četl. Nebyl to příliš nápaditý příběh, i když musím uznat, že tam bylo několik zajímavých překvapení a zvratů. Kresba je krásná, prostě stará škola.

03.02.2022 3 z 5

Nova Nova Keith R. A. DeCandido

(SPOILER) Drogy, násilí, mafie, zkorumpovaná vládní moc, boj elit o kontrolu a hrozba cizinců. Vesmír Starcraftu je jakousi kulisou příběhu mladé dívky z bohaté rodiny, která se stane zbraní v rukou vnějších sil. Naturalistický příběh o tom, jak se celý svět může přes noc obrátit vzhůru nohama.

Nutno přiznat, že gradace děje mohla být o dost lepší. Fanoušci univerza StarCraftu si mohou jednu hvězdičku přidat, ale pro běžného čtenáře, který nezná souvislosti herního příběhu, si myslím, že si knihu tolik neužije.

28.01.2022 3 z 5

Co je nového v logice Co je nového v logice Jaroslav Peregrin

Příjemný, ale krátký návrat na vysokou školu.

18.01.2022 4 z 5

Divočina II: Exodus Divočina II: Exodus Mikuláš Podprocký

(SPOILER) Lepší než jednička, trochu více se nám odhalí příběh obou říší. Akční a krvavá alegorie a satira na náš svět v různých podobách.

18.01.2022 4 z 5

Zahrada ve zbrani Zahrada ve zbrani David B. (p)

Kouzelné příběhy zasazené do prostředí opředeného legendami. Komiks je jako živý sen, který nepochopitelně náhle končí, ale odpovědi na otázky přicházejí až s náhodným deja-vu po letech od přečtení...

14.01.2022 4 z 5

Mistr a Markétka: grafický román Mistr a Markétka: grafický román Andrzej Klimowski

Totální cirkus. Je z toho cítit kafkovský styl, ale celé to nedává absolutně žádný smysl. Předpokládám, že originál je na úplně jiné úrovni.

09.01.2022 1 z 5

Co nesmíte vědět! Co nesmíte vědět! Michael Morris

Knihu bych nazval „Co nechcete vědět!“. Pokud je byť jen 5 % obsahu pravdivých, jsme v podstatě v... Naštěstí existuje řešení — Bitcoin.

08.01.2022 4 z 5

Druuna Druuna Paolo Eleuteri Serpieri

Kozy, zadky, mutanti.

22.12.2021 3 z 5

Exit Exit Thomas Ott

Je lepší, že to autor dal na papír, než aby si to nechal pro sebe, ale je to bizár.

12.12.2021 4 z 5

Technokněží Technokněží Alejandro Jodorowsky

Epický příběh s krásnou kresbou, ale trochu složitý na pochopení. Nikdo však nemůže autorům upřít invenci. Rozhodně jedinečný počin, jeden z nejzajímavějších komiksových románů, které jsem měl možnost číst.
S odstupem času však musím zhodnotit, že kresba a kolorování má v recenzi větší váhu než samotný příběh. Ten si zaslouží asi 3 hvězdičky...

03.12.2021 4 z 5

Zpráva pro Adolfa 1 Zpráva pro Adolfa 1 Osamu Tezuka

Pro mě zbytečně dlouhé. Kresba a styl se mi moc nelíbí, podivný mix realistické kresby s mangou. A vysloveně jsem si nemohl zvyknout na čtení zprava doleva.

Příběh je zajímavý a druhý díl si přečtu, ale budu u toho trochu trpět.

Fanoušci japonských komiksů se mnou ale asi nebudou souhlasit a těm to určitě mohu s klidným svědomím doporučit...

03.12.2021 2 z 5