TomSalsa
![Příběh malého slona Babara Příběh malého slona Babara](https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62219/pribeh-maleho-slona-babara-62219.jpg?v=1296814830)
Knihu jsem četl 4 letému dítěti. Po několika stránkách se dozvíme, že přijde zlý lovec a zabije maminku sloního mláděte. Naprosto nechápu, jak může někdo naspat, že je kniha vhodná pro malé děti, pro které je maminka (i jako pojem) středobodem jejich života.
![Musíme si promluvit o Putinovi: Jak se Západ mýlí v nebezpečném vládci Ruska Musíme si promluvit o Putinovi: Jak se Západ mýlí v nebezpečném vládci Ruska](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419101/musime-si-promluvit-o-putinovi-jak--di6-419101.jpg?v=1567087512)
Zábavná, čtivá a zajímavá kniha o Putinovi i o Rusku. Kniha poskytuje zajímavé a neotřelé náhledy, které umožní čtenáři utvořit si dobrou představu o problémech minulosti, současnosti i možného vývoje do budoucna.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nasadit vlastní kůži: Skryté asymetrie v každodenním životě Nasadit vlastní kůži: Skryté asymetrie v každodenním životě](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417074/nasadit-vlastni-kuzi-5PN-417074.jpg?v=1564836855)
Kniha, která se tváří chytře, aby sdělovala buď banality, nebo nesmysly. Text působí chaoticky, některá sdělení a příklady mají zřejmě působit odvážně či provokativně, nicméně kromě pocitů autora za nimi nenajdeme žádné logické odůvodnění, pokud se ovšem nejedná o banality jak jsem již psal na začátku.
![1.5 z 5 1.5 z 5](img/content/ratings/15.png)
![Snídaně šampiónů Snídaně šampiónů](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/1791/snidane-sampionu-Y6N-1791.jpg?v=1570734239)
Nejzábavnější kniha co jsem četl. Kurt Vonnegut si zde dělá srandu ze všeho - nic nebere vážně a nic není svaté. Různými historkami hlavní postavy baví a zároveň poukazuje na to, jak absurdně se lidé chovají a přemýšlí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tvor společenský Tvor společenský](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332937/tvor-spolecensky-iIz-332937.jpg?v=1625383700)
Působivý přehled o směru psychologie, který zkoumá vliv společnosti na jedince, jako například působení tlaku skupiny nebo autority. Popisuje ale i další témata jako kognitivní disonanci - pocit, který vzniká když zažité představy neodpovídají skutečnosti.
Kniha je napsána vtipně, čtivě a přitom nesklouzává k zjednodušování jen aby oslovila co nejširší veřejnost.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Brodeckova zpráva Brodeckova zpráva](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225870/brodeckova-zprava-WlH-225870.jpg?v=1584737063)
Kniha je působivě napsaná, s tajemnou postavou a cizince, který navštíví poválečnou vesnici aby zde oživil vzpomínky na nepříjemné události, které jsou pak vyprávěny hlavní postavou - vypravěčem.
Kniha je o zlu, kterého jsou lidé schopni když jim je dána příležitost a když jim někdo nastaví zrcadlo jejich malosti a špatného svědomí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Za dveřmi číhají přízraky: Německé rodinné drama poválečné doby Za dveřmi číhají přízraky: Německé rodinné drama poválečné doby](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394455/za-dvermi-cihaji-prizraky-nemecke-r-WcH-394455.jpg?v=1542200717)
Poutavá a velmi čtivá kniha s překvapujícími informacemi o německé poválečné společnosti.