Torgal komentáře u knih
Ako tu už bolo pár krát spomenuté, táto kniha vydávajúca sa za román by ťažko obstála aj ako súbor poviedok. Je to len sled príhod zo života zaklínača bez dejového smerovania. Čím bližšie je záver knihy, tým viac je cítiť autorovu bezradnosť, keď už do knihy hádže čokoľvek aby sa natiahla jej dĺžka. Už keď som pred vydaním čítal anotáciu zápletky o ukradnutých mečoch som tušil, že toto nie je nosná látka na román, ale že v knihe nebude nijaký zmysluplný príbeh ma nenapadlo. Ukotvenie do zaklínačského univerza je tiež neuspokojivé, Sapkowski zväčša operuje na úplne neznámej pôde, kde si môže dovoliť vymyslieť všetko nanovo, miestami ale prichádza s nápadmi rozporujúcimi všetko, čo sme sa o Geraltovi a jeho svete naučili (hlavne vytvorené monštrá s výrobnými číslami a líšky). Pôvodne som chcel napísať, že táto kniha je o ničom, ale Sapek dokáže aj o ničom písať tak pútavo ako nikto iný a že som bol nakoniec celkom spokojný. V závere ale ostal hlavne pocit sklamania. S touto knihou je to ako s búrkami v jej názve - všetci neustále hovoria, že prišla búrková sezóna, ale za celý čas ani nezapršalo. Jasne najslabší text o zaklínačovi a zbytočný prívesok k pentalógii a poviedkam. 6/10 a keby to nebolo o Geraltovi idem ešte nižšie.
Táto kniha má význam len pre Tolkienových fanúšikov, obsahuje totiž len útržky príbehov a zaujímavostí, ktoré majster nestihol sfinalizovať, aj tak sa ale jedná fascinujúci text. Informačná hodnota je skrátka tak veľká, že sa povznesiem nad celkovú roztrieštenosť a nekoncepčnosť celej knihy. 9-/10
Mýty a legendy Stredozeme. Pre fanúšikov Pána prsteňov povinnosť, fascinujúce čítanie o zväčša tragických osudoch vznešených elfov a ich beznádejnom boji z neporaziteľnou mocou trvajúcom tisíce rokov. Štýl knihy kladie na čitateľa vysoké nároky a osobne nepoznám človeka, čo by tento text plne docenil na prvé prečítanie, s opakovaním ale moja úcta k nemu len rástla. 10-/10
Skvelé zavŕšenie trilógie. Osobne ju mám rád asi najmenej, či už kvôli trochu ťažkopádnym pasážam posledného úseku cesty Froda a Sama, alebo kvôli kapitolám o vymetení Kraja, ktorých význam nespochybňujem, ale pôsobia trochu nadbytočne. Chápte ma ale správne - je to ako by ste sa matky spýtali na to, ktoré zo svojich ratolestí má rada najmenej. Celkový dojem výrazne zlepšujú Dodatky, ktoré sú pre Tolkienofilov úžasným zdrojom informácii o Stredozemi a povyšujú knihu nad prostý román. 9+/10
Všetko čo som napísal k Spoločenstvu platí aj tu - veď sa jedná o jednu knihu rozdelenú do troch zväzkov. V strednej časti príbehu je tempo rozprávania dosť väčšie a pribudne aj akcie, čo si trochu odnesie atmosféra knihy, ktorá už nie je tak magická. Pribúda postáv, dej temnie a všetci sa pripravujú k poslednému zúfalému vzdoru proti temnote. 9+/10
Nesmrteľná klasika fantastiky a nebojím sa povedať literatúry ako takej. Motívy z Hobita boli rozpracované do neuveriteľnej šírky a hĺbky - ako dejovej, tak myšlienkovej. Pána prsteňov som prečítal už dvojciferný počet krát, rozhodne svoje čaro ale nestratil a vždy sa k nemu rád vraciam. Prvá kniha série je spočiatku možno až príliš rozvláčna, po opustení Kraja ale ponúkne ohromné množstvo nezabudnuteľných momentov a osobne ju hodnotím najvyššie z trilógie. 10/10
Keď som Hobita ako trinásťročný čítal prvý krát, bola to pre mňa najlepšia kniha na svete. Čo kapitola, to nové dobrodružstvo. K Bilbovým príhodám som sa potom mnohokrát vrátil (a určite sa ešte vrátim) a hoci dnes mi už kniha príde príliš detská, tak určite patrí k základným kameňom fantasy žánru. 9-/10