Tremors komentáře u knih
Komentáře píši opravdu jen výjimečně, jelikož si nejsem příliš jistý svojí schopností předat své myšlenky na papír, nebo jako v tomto případě přímo na vaše obrazovky. Tentokrát však problém nemám. Že by za to mohly spreni tvořivosti?
Spíše je to však tím, že myšlenka, kterou chci předat je opravdu jednoduchá. KUPUJTE TUHLE KNIHU! Jedná se o první díl patrně nejnadějnější fantasy série (od dob Hry o trůny), kterou jsem kdy četl.
Sanderson je skvělý vypravěč a svět, jenž vytvořil je úžasný. Všechny hlavní postavy jsou výborně napsané a lehce jsem si je oblíbil. Děj je napínavý a přestože téměř celá kniha je prolog do obří série a seznamuje nás s Rošárem, mytologií a lidmi, kteří tam žijí, se jedná o to nejlepší, co jsem v tomto žánru přečetl.
Dívka od vedle je ZLÁ kniha.
Rozhodně není špatně napsaná, nebo nudná. Naopak jsem knihu nechtěl odložit, dokud se nedozvím, jak skončí. A zároveň jsem nechtěl pokračovat, abych nemusel číst o dalším utrpení Meg. Někde v doslovu Jack Ketchum napsal, že chce, aby se čtenář cítil vinen za to, že otáčí stránky a to se mu v mém případě povedlo.
Narozdíl od knihy Po sezoně, která byla spíš vyvražďovačka, poskytuje Dívka od vedle mnohem víc psychického teroru.
Co se týče postav, tak jediná hrdinka je Meg. Příběh je vyprávěn Davidem, jenž vzpomíná na dětství a na to, co se stalo s ní stalo. David není úplně kladná postava, jelikož také díky jeho nerozhodnosti se mohlo týrání Meg odehrát. Psychologie postav je dobrá a například u Ruth můžeme sledovat, jak se z ní postupně stává šílenec.
I přes moje hodnocení je těžké tuhle knihu doporučit. Je to kniha, kterou už pravděpodobně znovu číst nebudu.