uzivatel6305
![Vzdělaná Vzdělaná](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433563/vzdelana-WxV-433563.jpg?v=1587572900)
Tak to je síla! Trochu pomalejší rozjezd, ale pak se téměř nedá odložit. Moc mě lákalo dozvědět se něco o mormonech a je to tu! Izolace někde v Idažských horách, náboženský fanatismus, do kterého je zatažená celá rodina. Je obdivuhodné,co člověk, dokonce dítě, dokáže vydržet a přetrpět v tak ohavných podmínkách.Otřesné vztahy. Bezmoc, a přesto síla a odhodlání. A to nejpodivnější po tom všem, ještě chuť milovat ty, kteří nejvíc ubližovali.
Moc doporučuji, obzvlášť těm stále nespokojeným.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Klára a Slunce Klára a Slunce](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487870/klara-a-slunce-UgR-487870.jpg?v=1645692925)
Jsem z toho nějaká rozpačitá. V knize se objevuje několik moudrých myšlenek a nápadů, ale i neskutečně rozvláčné a nezajímavé rozhovory. Do půlky jsem byla vcelku nadšená, pořád jsem čekala, co z toho vyleze, ale konec mě nijak nenadchnul ani nepřekvapil.
Názor na AI i humanoidní roboty je originální, ale naprosto mi chybí ve všem hloubka. Je to takové divné a nepravděpodobné, spousta věcí není dopovězena, hodně se naznačuje a člověk musí mít opravdu bujnou fantazii, aby si za vším něco představil. Jakoby jste sledovali film přes záclonu a se špatným zvukem. Většina lidí mi v knížce ke všemu lezla na nervy a možná ještě víc ty jejich vztahy - nevztahy.
Určitě to jednou stačilo.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Není úniku Není úniku](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522533/neni-uniku-1sj-522533.jpg?v=1695123442)
Po Freye a Huldarovi, jejichž poslední díly jsem doposlechla jen z nutnosti dokončit sérii, tak mě tento díl opravdu nadchnul. Opět jsem poslouchala jako audioknihu a podání paní Cibulkové nemá konkurenci, ta prostě k Yrse patří.
Ponurost z příběhu a místa činu přímo čiší, člověk se diví, že někdo něco neudělá, ale na druhou stranu to k Yrse prostě patří. Nechtěla bych se na tom místě objevit ani na chvíli. A přemýšlím i o tom, že když už si někdo dá takovou práci s popisem postav, které pak stejně nepřežijou, že je to opravdu silná káva a nevím, jestli bych to sama dokázala.
Knížka je napínavá, strašidelná a pořádně propletená. Jen do ní!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čekání na nekonečno Čekání na nekonečno](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250465/cekani-na-nekonecno-250465.jpg?v=1432634555)
Moje letos již osmá kniha od Františka Niedla a opět z jiného soudku. Tentokrát se jedná o ponurejší příběh nemocného člověka, který není nijak sympatický, ale za to je jeho postava věrohodná, a myslím, že každý si v ní najde trochu ze sebe.
Jak už jsem si všimla dříve, pan Niedl zbožňuje Remarquea (stejně jako já), a je to na příbězích opravdu poznat. Tato knížka byla opět hluboká, plná myšlenek o životě, o sobě samém, stejně jako plná vzpomínek z mládí, vojny, konce šedesátých let, ale i vypravěčovy současnosti, z let osmdesátých, kdy ještě pořád vládnul socialismus a s ním spojené "samé radosti".
Pokud se člověk dokáže vcítit do pocitů jiných a prožívat s nimi jejich starosti a problémy, pak je to ta pravá knížka.
V každém případě knihu doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tři jablka spadlá z nebe Tři jablka spadlá z nebe](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471319/tri-jablka-spadla-z-nebe-63r-471319.png?v=1629788220)
Krásné, ale zmatené. Právě jsem doposlouchala tuto zvláštní audioknihu a jsem trochu rozpačitá. Některé pasáže mi připadaly úžasné a jiné moc zamotané a matoucí. Ani skoky v čase tomu moc nepomohly, ani velká spousta lidí a veškeré příbuzenstvo.
Naopak, autorčin jazyk je krásný a popis kraje, o kterém vypráví, se všemi strastmi, tradicemi a zvyky, přátelstvím, láskou a vzájemnou pomocí, to bylo opravdu něco. Budu si muset knížku přečíst nebo poslechnout ještě jednou. Každopádně to nebyl ztracený čas, je vždy obohacující zjistit věci ze zemí tak odlišných, kam se člověk asi hned tak nepodívá.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Inspektor s velkým ptákem Inspektor s velkým ptákem](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410508/inspektor-s-velkym-ptakem-7uu-410508.jpg?v=1557388768)
Tak to mě opravdu bavilo. Pan Niedl má úžasný smysl pro humor a knížka mi tím opravdu sedla. Poslouchala jsem jako audioknihu a při jejím poslechu jsem měla neustále úsměv na tváři a to i ráno v autě na cestě do práce!
Příběh je ještě praštěnější než ten první. Tim je velmi originální a svůj a to, co se mu děje je skvěle vymyšlené. Všechny ostatní postavy jsou tak rozdílné, že to je opravdu radost poslouchat. Blbci, hulváti, vyčuránci, namyšlenci, slušňáci i ti správní, prostě zábava.
Pan Saic je úžasný, je slyšet, že knížka bavila i jeho, a že se do všech rolí a hlasů opravdu vžil, protože všechny ty dialogy jsou moooc povedené a ze života. Doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Spřízněné duše Spřízněné duše](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356694/spriznene-duse-jUx-356694.png?v=1692644568)
Teda lidičky, to byla bomba! Má druhá kniha od autora a opět velké nadšení a obdiv. Pan Marrs má smysl pro humor, ohromnou fantazii, skvělý jazyk, znalost lidských povah a to všechno dokáže výborně proplést dohromady.
Na začátku jsem se musela víc soustředit, ale pak mi rozdělení kapitol podle postav moc vyhovovalo. Ke všemu autor použil podobný trik jako Dan Brown v Šifře, a to, že ukončí kapitolu v tom nejnapínavějším okamžiku. A co pak chudák čtenář? Musí číst dál a dál a dál!
Moc mě to bavilo, užila jsem si každou chviličku čtení a těším se na dalšího a dalšího a dalšího Marrse. A co vy?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Otcovy hříchy Otcovy hříchy](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489295/otcovy-hrichy-t1W-489295.jpg?v=1643468598)
Druhý díl doposlouchán, byl moc dobrý, ale první byl o malinko lepší. Interpret, pan Otakar Brousek ml. je ještě lepší než v 1. dílu, jen ta Angličtina pořád trochu pokulhává.
Osudy všech postav prožívají další svá dobrodružství, objevují se skutečné postavy historie a to mě moc baví. Každá postava je jiná, je svá a má svůj zapeklitý osud, v tom má pan Archer bohatou fantazii.
Je to trochu pohádka pro dospělé, ale proč ne, když ten jeho styl je tak vyjímečný. Doporučuji a těším se na další.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Co já vím? aneb Co mám dělat, když je to pravda? Co já vím? aneb Co mám dělat, když je to pravda?](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/6070/co-ja-vim-aneb-co-mam-delat-kdyz-je-aeA-6070.jpg?v=1592118986)
Tak to bylo opravdu krásné. Poslouchala jsem opět jako audio a naprosto mě to nadchlo. Pana Nováka mám stále radši, jen mě mrzelo, že audiokniha byla tentokrát asi dost zkrácena. Chyběla mi spousta informací a detailů o natáčení filmů, o slavných hvězdách atp. Ale třeba je to jen má posedlost těmi starými skvělými filmy. Komunisti opět nezklamali.
Dle mého názoru, pan Forman byl prostě úžasná osobnost s originálním pohledem na svět a neustále mladým duchem. Kéžby bylo více takových. Doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36120/na-vetrne-hurce-fVI-36120.png?v=1633081145)
Četla jsem poprvé před pár lety a z knihy jsem byla nadšena a musela na ten tajemný a silný příběh neustále myslet. Proto jsem byla ráda, že jsem knihu našla v audioknižní podobě čtenou paní Milenou Steiňasslovou, ale bohužel, podle mého se to nepovedlo. Přednes mi přišel staromódní a opravdu “načtený, jakoby od nějakého začátečníka a možná i proto vyzněly některé pasáže jako opravdu přitažené za vlasy. Obzvláště teenageři, kteří se chovají jako malé rozmazlené a neschopné děti, nebo ty sváry nějak neopodstatněné a neupřímné.
Tak tedy, knížku doporučuji na čtení, ale ne na poslech.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Pomocnice Pomocnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514983/pomocnice-YqF-514983.jpg?v=1681582620)
Tak tohle mě opravdu bavilo. Je to knížka, která se dá stěží odložit, protože na každé stránce čeká další překvapení a napětí. Je to skvěle promyšlené a konec se moooc povedl, tam jsem se opravdu bála. Je škoda, že autorka u nás není až tak známá. Moc se těším na druhý díl, snad bude stejně dobrý. Jděte do toho, v originále se to čte bezvadně.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Když jsi odešel Když jsi odešel](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388433/kdyz-jsi-odesel-mxN-388433.png?v=1693156688)
No teda, tak to byl hodně silnej kalibr! Tomuhle říkám THRILLER! Od vcelku nijakého začátku to postupně graduje až ke konci, ze kterého je člověku přímo zle. Skvělý příběh, výborně nakombinovaný, s tolika překvapeními, detailně promyšlenými postavami, hlubokými city a plný dobrodružství. Jsem opravdu nadšena a to i z nově objeveného autora, ale i ze způsobu jakým byla audiokniha načtena, pan Schwarz je výborný. Mimochodem, proč jsou dnešní audioknihy načtené tak superrychle? Tohle byl zážitek. Doporučuju a vy se vůbec nerozmýšlejte!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Iluze Iluze](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60036/iluze-hM2-60036.jpg?v=1629449832)
A zase je zpátky ten záživnější Deaver s Rhymem a Amélií! Příběh mě opravdu bavil, obzvlášť to skloubení vražd a magie. Dozvěděla jsem se spoustu informací z tohoto prostředí. V knize je velké množství překvapení, čtenář fandí detektivům a asistentce, neustále přemýšlí a těžko knihu odkládá. Jediné, co mi nesedlo, byl ten opravdu zdlouhavý konec. Poslední třetina se v podstatě skládá ze samých konců, které jsou falešné, tak zase něco přidáme a zas a zas. To mi trochu ten dojem zkazilo, ale je to pořád mnohem lepší a zábavnější než předešlý díl. Posuďte sami. Já jdu do dalšího
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267014/chlapec-ktery-rozdaval-sny-267014.jpg?v=1444028823)
No tedy, tak takhle syrový příběh už jsem dlouho nečetla, jestli vůbec. Román naprosto se vším všudy. Na začátku mě to trochu vyděsilo, podle názvu by člověk čekal nějakou velikou romantiku a ne ty největší hrubosti a surovosti, které si člověk může představit. Ale ta romantika tam je a v hojné míře, jen je nenápadná a skrytá. Je to opravdu nevšední román z téměř mafiánského prostředí, plný rozmanitých postav a scén, které nemohou nikoho nechat chladným. Nechybí překvapení, humor, láska, přátelství, zrada, hnus, podvody, chytračení, prostě je tam všechno. Mrzí mě, že jsem Fulvia našla až po jeho smrti. Doporučuji všem milovníkům mafiánů a silných příběhů. Brzy se vrhám na další.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kamenná opice Kamenná opice](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/1341/kamenna-opice-50w-1341.jpg?v=1589399503)
Lidičky, já budu dnes hodně přísná, neboť na koho být nejpřísnější než na ty nejdražší, že? Knihu jsem poslouchala stejně jako předešlé díly, ze kterých jsem byla naprosto nadšená a v tuto chvíli jsem nadšená, že jsem ji konečně doposlechla. Možná mě to nebavilo, protože se to hodně podobalo Hadohlavci od Petera Maye, který byl ale napínavý. Tady je velikánské množství postav, které se jmenují velice podobně, protože se jedná o Číňany, příběh mě nebavil, z velké části bylo vyprávění neskutečně zdlouhavé a také předvídatelné a vztah Rhyma s Amélií, kvůli kterému jsem to vydržela také nebyl nic moc. Pokračovat budu dál a věřím, že se pan Deaver v dalším díle zase předvede.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Dokonalá lítost Dokonalá lítost](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511134/dokonala-litost-Qjs-511134.jpg?v=1676485729)
Tak tohle mi laskavě nedělejte! To nemám ráda!!! Doufám, že paní Fieldsová co nejdříve vydá další díl, kde bude vše jak má být! Omlouvám se za ty vykřičníky, ale vážně mě to dostalo. Poslouchala jsem opět audioknihu v podání mého oblíbence pana Šťastného. Děj byl opět napínavý, ale nějak mi to chvílemi přišlo přitažené za vlasy - ti dobří a ti špatní - toho bylo trošku moc. Taky mi chyběl typický sarkastický humor, který tady tak zbožňuji a postavy byly jakoby unavené. No, snad se v dalším díle zase všichni probudí!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mlčení Mlčení](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26491/mlceni-65d77420db9b2.jpg?v=1708618784)
Moje první setkání s autorkou a skutečné nadšení. To byl ale zvláštní, šokující a zajímavý příběh. Téměř hned na začátku přijde šok a pak se pořád něco děje. Mám ráda, když se záhada pomalu rozkrývá a do toho se dějí další zvláštní věci. Konec byl dost předvídatelný, ale vůbec mi to nevadilo. Nechybí ani romantika, ale taková s mírou. Jen možná některé pasáže mi přišly trochu rozvláčnější, ale i tak moc pěkná, originální knížka. Autorka má prostě svůj styl. Doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![V zemi bílého oblaku V zemi bílého oblaku](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46870/tridilna-saga-z-noveho-zelandu-v-ze-a1Q-46870.jpg?v=1421267749)
Tak to je román! Jsem naprosto nadšená. Je vidět, že paní Larková Nový Zéland opravdu miluje. Příběh prostě vidíte. Všechno je skvěle popsané, jak krajina, tak lidé, ale i zvířata, obzvlášť psi a koně. Nechybí tomu vůbec nic. Přesně tohle očekávám u historického románu. Je zde spousta informací z té doby, o Anglii, cestování lodí až na NZ, osidlování, Maorech, chovu ovcí, zlatokopech, chudácích ženských a mnoho dalšího. Moc a moc doporučuji. Jen jedno mě zklamalo, že cesta na NZ je tak pekelně drahá!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bohyně: Tajné životy Marilyn Monroe Bohyně: Tajné životy Marilyn Monroe](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210078/bohyne-tajne-zivoty-marilyn-monroe-xsd-210078.jpg?v=1557940586)
Po téhle knížce jsem vždycky prahla a konečně je tu i v té audioknižní podobě. Nevím, jestli je to kniha pro každého, spíš bych řekla, že je to pro fandy Marilyn, kteří znají tu dobu, ty poměry, lidi kolem, film, kulturu, politiku atd. Marilyn byla nádherná ženská a skvělá herečka, ale jako člověk musela být opravdu nesnesitelná, nevypočitatelná a sobecká. Přesto si nezasloužila takový konec, ale kdo ví, jestli by tím samým způsobem mohla pokračovat dál. Kniha plná informací, krásně načtená a jedna z těch, kterou si rádi přečtete/poslechnete znovu. Pan Fridrich a Marilyn za to opravdu stojí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cesta zpátky Cesta zpátky](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350/cesta-zpatky-EKW-350.jpg?v=1543337731)
Je to prostě pokračování, ale pořád Eriček. U něj je to pořád taková ta směsice naprosté reality a citů, taková ta pořád sranda a najednou ta ohromná citová hloubka. Jde o zpověď kluků vracejících se z prohrané války do zadlužené země, zpověď dětí vracejících se jako muži mezi lidi a příbuzné, kteří je naprosto nechápou. Válka se stala jejich pevnou půdou pod nohama a teď se vracejí do neznáma, mezi cizince, do něčeho, co je již nikdy nemůže naplňovat a každý z nich se s tím vyrovnává po svém. Konec je prostě geniální. Moc doporučuji, ale určitě až po přečtení Západní fronty.