veverkaVv komentáře u knih
Velmi objemná kniha české autorky byla na mém nočním stolku skoro půl roku, než jsem měla pocit, že se na ni těším. A vůbec jsem nebyla zklamaná. Historické popisy událostí byly někdy velmi podrobné, ale jen tak bylo možno se na dávné události navázat a pokusit se je pochopit. Základní linie děje - nenávist, láska, hrdost, vlastenectví, kamarádství, víra, pocity a motivy hlavních hrdinů, dějinné souvislosti a pod. se různě prolínají a jako celek pomáhají pochopit i tak vzdálenou historii.
Velmi dobrá četba s ucelenou dějovou linkou. Doporučuji
Je to asi kniha, která ani nezklame, ale ani úplně nenadchne. Myslím si, že umí víc. Samozřejmě, že stav, který v ději je popsán, je hrůzný a neomluvitelný.
Pro mě zatím nejstravitelnější kniha od tohoto spisovatele. Reálná, někdy až hrůzně pravdivá. Vztahy několika vyvolených a snaha dostat se mezi ně. Někdy i za velmi vysokou cenu. Svět, kde lidský život i hrdost nemá valnou cenu a většina je přepočítávána na peníze, vliv a manipulaci s ostatními. Kruté, ale velmi dobře čtivé.
Přiznávám, že tuto knihu jsem přečetla díky "výzvě", ale není to můj nejoblíbenější žánr. Hlavní postava mi připadá někdy úplně naivní, až tupá. Zamilovaný příběh i pocity dívky v pořádku, ale mám dojem, že děj je uměle natahován, aby pokryl všechny díly. Z filmového zpracování jsem viděla pouze ukázky a určitě se na celou ságu nebudu dívat. Ale i tato literatura má místo na našem trhu, ať nás čte víc.
No, velice originálně pojatá kniha. Čte se to velmi dobře, lidské příběhy jsou popsány z pohledu jednotlivých lidí. Já mám ale raději, když příběh nějak skončí, nemusí to být vždy dobře, ale ukončení nebo náznak vývoje je pro mě důležitý. Jedna událost popsaná vícero očima je velmi zajímavá, vysvětlení všech, jak určitý časový úsek vnímali by mě však také zajímalo a hlavně jejich polemika, názory, vysvětlení apod.
Velmi dobře napsaná kniha. Už mám za sebou první díl, nyní druhý a budu se chystat na další díly. A kupodivu se to propojilo i s letošní novou výzvou, neboť bych jednou velmi ráda Čínu navštívila jako turista. Těch snů má samozřejmě člověk vždy víc, ale snad mi to vyjde. Děj pěkně odsýpá a střety kultur se řeší téměř na každé stránce. Všechny rozdílnosti a postoje postav jsou srozumitelně vysvětleny a v kontextu doby i historie jsou vesměs pochopitelné. Jen to sbližování takto rozdílných světů do fungujícího vztahu je zcela jistě velmi náročné. Dle mého názoru by řešením mohl být spokojený život dvojice na úplně jiném kontinentě.
Nebylo to úplně to, co ráda čtu. Přelouskala jsem, nenadchlo mě to, ale i takové knihy je asi třeba psát, aby byl spokojen co největší počet čtenářů.
Trošku problém se začtením, ale dá se přečíst, ovšem moc překvapivého se očekávat nedá.
Velmi dobře se tento příběh četl. Takové postupné sbližování rozdílných povah, myšlení, životního stylu i priorit u partnerek jednoho muže je velmi překvapivé. Čtenář přímo fandí tomu, aby se staly kamarádkami nejen pro krátkou chvíli, ale na zbytek života. Nevím, zda by se toto mohlo stát i v jiné zemi, ale hlavně, zda skutečnost, že jsou tzv. finančně nezávislé /nejméně dvě/ v tom nehrálo roli. Samozřejmě, že význam rodiny, osamocenost při vytížení samoživitelů, touha mít si s kým povídat a věnovat se nejen sobě hrálo u hrdinek podstatnou roli. Kniha ukazuje i prostředí, kde se hrdinky pohybují a pod vlivem událostí se mění jejich pohled na život. Stávají se silnějšími, samostatnějšími a vlastně i spokojenějšími osobami. Tak trošku červená knihovna z Irska.
Nemohu hodnotit lépe než třemi hvězdičkami. Trošku zklamání. Myslím si, že kdyby měl román o 100-150 stránek méně, nic by se nestalo. Ne příliš zdařilý politický a mocenský motiv, mnoho postav, nevyjasněných vazeb, trapných postaviček ve vedoucích funkcích a pod.
Spíše odpočinkové čtení i když některé příběhy si zaslouží větší zamyšlení. Neurazí, ale není to můj šálek čaje.
U tohoto autora jsem byla překvapena vývojem děje. Nečekala jsem, že tato kniha bude jiná, než ostatní, které jsem od něho četla. Nejvíce mě zasáhla prostřední pasáž, kde jsou líčeny útrapy válečných zajatců. Konec není překvapivý, spíše očekávatelný.
Příběh je napsaný zručně a poutavě. Velmi mě zaujala pasáž, kdy se psycholog projeví nejen jako profesionál, ale i lidsky, jednu situaci nezvládne a použije násilí na podezřelého. Je to pochopitelné, ale často se to v ostatních dílech nezmiňuje. Jinak je kniha čtivá a patří, dle mého ke špičce tohoto autora.
Omlouvám se autorovi, ale kniha se mi četla velmi těžce, není to můj oblíbený žánr.
Tato kniha mě moc nenadchla. příliš složité a né moc přehledné. Spisovatel umí lépe.