vincek1 vincek1 komentáře u knih

Soumrak templářů – Hledání svatého kříže Soumrak templářů – Hledání svatého kříže Tony McMahon

Podle mého pěkná, zajímavá a poučná kniha. Obzvláště v nynější době. Čte se lehce a zápletky jsou vymyšlené tak, že je těžké se od četby odtrhnout. Někdy bych při četbě bral proklínané reklamy, které známe z tv, alespoň by si oči odpočinuly. Jinak knihu doporučuji všem, kteří se zajímají o historickou beletrii.

13.12.2014 4 z 5

Pro jméno a čest Pro jméno a čest Naďa Horáková

Knihu jsem si půjčil v knihovně, hlavně proto, že o minulosti této části naší vlasti jsem toho až tak moc nečetl. Od knihy jsem se, stejně jako ostatní "komentátoři" nemohl chvílemi odtrhnout. V mém případě to, ale bylo často kvůli propletenosti příbuzenských vztahů jednotlivých osob. Kdybych chtěl být ironický tak tato část území je vlastně, díky několika plodným jedincům, jedna velká rodina. Tím, ale nechci říci, že se nejedná o zajímavé čtení. Uvidím co se mnou udělá další kniha paní Horákové.

04.12.2014 3 z 5

Gladiátor Gladiátor Simon Scarrow

Romány pana Scarrowa jsem vlastně začal číst na "doporučení" mého oblíbeného autora pana B. Cornwella. Všiml jsem si na titulní straně knihy Pod znakem orla podtitulku " Taková konkurence dá spisovateli zabrat." B. Cornwell.
Nezklamal jsem se, knihy jsou velmi čtivé. Poslední díl, o kterém píši se mi zdál svým způsobem nejlepší. Postupem času "zrají" nejen hlavní hrdinové, ale zdá se mi, že i autor "zraje" jako víno. Těším se na další příběhy a vřele doporučuji.

04.11.2014 5 z 5

Ještě že nejsem kat Ještě že nejsem kat Vlastimil Vondruška

Pan Vondruška opět nezklamal. Podle mého poutavě psaný příběh s novými hrdiny. Knihu jsem opět přečetl jedním dechem a zdá se mi, že zapeklité pátrání bylo trochu v duchu A. Christie, to znamená zajímavé. Jediné co mě překvapilo, bylo závěrečné nasazení "policejního" psa. Tenhle prvek mi zde neseděl. Jinak, ale pěkné čtení.

10.10.2014 4 z 5

Vražda na Den práce Vražda na Den práce Lee Harris (p)

První kniha, kterou jsem od této autorky četl. Zdála se mi zdlouhavá a zápletka mi připadala tak nějak uměle rozmělňovaná. Uvidím jaká bude další kniha.

25.03.2014 3 z 5

Záhada kamene mudrců Záhada kamene mudrců Jan Bauer

Zatím, podle mě nejslabší kniha, kterou jsem od tohoto autora přečetl. Děj není sice nezajímavý, ale chybí mu, podle mě určitá jiskra, která by čtenáře zaujala.

22.02.2014 2 z 5

1356 1356 Bernard Cornwell

Volné pokračování příběhů lučištníka Thomase z Hooktonu. Kniha mě nezklamala, příběh je psaný, jak je obvyklé u autora, poutavě a svižně. V knize podle mého názoru nejsou stránky, které by čtenáře nudily. Věřím, že si autor schoval nějaké další příběhy svého hrdiny a dočkám se pokračování. Doporučuji

30.01.2014 4 z 5

Smrt na jazyku Smrt na jazyku Jan Bauer

Hezká, čtivá kniha od autora, který patří k mým oblíbeným. Jak jsem již několikrát napsal ve svých komentářích, je zajímavé když autor dokáže napsat poutavý příběh vycházející z historicky známých faktů. Taková kniha potom pobaví i poučí a toho si já cením nejvíce. Doporučuji k přečtení.

27.12.2013 4 z 5

Arcibiskupova smrt Arcibiskupova smrt Stanislav Češka

Průměrná detektivka, pokoušející se o "českou" drsnou školu. Vadil mě zde obsáhlý popis poměrů uvnitř české policie a pasáže popisující tělesné přednosti přítelkyně hlavního hrdiny, které se opakovaly několikrát. Nejsem puritán, ale připadalo mě to jako natahování textu, pro splnění počtu stránek. Závěr knihy ukázal, že případy se vyřeší samy a zákrok mužů zákona je zbytečný. Jako čtení pro zabití času doporučuji. Když se tak zamyslím nad popisovanými poměry u PČR, nevím asi si zažádám o zbrojní pas.

20.12.2013 3 z 5

Zapomenutý papež Zapomenutý papež Barbara Goldstein

Po přečtení, smíšené pocity. Kniha mi připadala jako učebnice náboženství. Nebylo to až tak nezajímavé, ale bylo toho příliš. Přibližně do tří čtvrtin vyžadovala četba silnou vůli, konec knihy byl "akční", že by jí mohl závidět nejeden triler. Hrdinka by svou nesmrtelností strčila do kapsy všechny filmové agenty moderní doby. Zároveň prokazovala velké pochopení pro mužskou část populace, bez ohledu na vyznání, nebo rodinný vztah. Jinak řečeno moderně byla mírně promiskuitní. Co mi dala kniha nejvíce bylo nepochopení instituce jakou je církev. Úlohu církve ve vztahu k dávným populacím jsem chápal jako něco, co drželo lidi v určitých mezích, případně jako instituci, která se starala o vzdělání (což je jediné co na ní asi bylo v pořádku). Jinak nejvyšší představitelé církve se chovali přesně opačně proti tomu co hlásali, ale to není jen výsada církevních hodnostářů. Proto se nikdo nemůže divit tomu, že co se týče církevních restitucí, jsem zásadně skeptický. Nechtěl jsem urazit nikoho kdo smýšlí opačně, ale je to můj názor, který se po přečtení této knihy ještě utvrdil (vycházím ze vzdělání autorky, které dává jisté záruky pravdivosti, co se týče hašteření církevních hodnostářů). Omlouvám se za případné gramatické přehmaty, ale částečně jsou zaviněné stavem mé mysli po přečtení uvedené knihy. Kdybych emoce nechal opadnout, nic bych asi nenapsal.

15.12.2013 2 z 5

Případ úzké dýky Případ úzké dýky Stanislav Češka

Kniha, která je chvílemi napínavá a chvílemi až nudná. V historických knihách mám rád kapitoly, které se čtenářům snaží přiblížit prostředí ve kterém žijí hrdinové příběhu. V této knize se však dosti často dokola opakují některé pasáže a myslím si, že je to, jakoby autor chtěl splnit kvótu napsaných stránek. Je to můj názor, který nikomu nevnucuji. Z tohoto pohledu se mi zdají lepší příběhy pana Jana Bauera, ale jak říkám je to můj osobní názor.

08.11.2013 3 z 5

Msta písecké panny Msta písecké panny Vlastimil Vondruška

Další kniha od mého oblíbeného autora. Kdykoliv dostanu do ruky novou knihu p. Vondrušky tak jsem zvědavý jestli bude poutavá a "svižná" jako ty předchozí a nikdy jsem se ještě nezklamal. Je až s podivem jakou výřečností je autor obdařen a to je dobře, jen tak dál a houšť.

19.10.2013 5 z 5

Chladný popel Chladný popel Simon Beckett

Na můj vkus příliš zvratů a neočekávaných akcí. Místy kniha připomínala detektivní seriál "Vraždy v Midsomeru", hlavně kupením mrtvol. Jediné co stálo zato byl popis bouře při kterém by člověk nejraději zalezl pod peřinu. I když jsem tak učinil stejně jsem skončil na antibiotikách, ale o to více jsem přečetl.

17.10.2013 3 z 5

Past na královnu – Vášnivá cizinka na českém trůnu Past na královnu – Vášnivá cizinka na českém trůnu Otomar Dvořák

Pěkně podaný příběh manželky krále Václava IV. Čte se lehce a běžnému čtenáři přibližuje pravděpodobný život na dvoře Václava IV. Doporučuji

10.10.2013 3 z 5

Jezdec věstí smrt Jezdec věstí smrt Peter Tremayne (p)

Od oznámení, že se na našem knižním trhu objeví další kniha mého oblíbeného autora P. Tremayna jsem se nemohl dočkat. Před týdnem jsem knihu objevil v knihovně a s chutí jsem se pustil do četby. Protože jsem přečetl všechny knihy tohoto autora, které byly dosud u nás vydány těšil jsem se jako malé dítě (vzhledem k mému důchodovému věku se není co divit) a byl jsem opět překvapen.
Kniha se čte velmi lehce a zdá se mi, že je ze všech nejakčnější (v dobrém slova smyslu) a udržela moji pozornost až do poslední věty. Doporučuji k přečtení je to výborný oddych a navíc, jako ostatně ve všech autorových knihách, se dozvíte zajímavosti z dějin tentokrát jižní části našeho kontinentu.

08.09.2013 5 z 5

Rytíři kříže Rytíři kříže Edwin Thomas

Druhou část historické trilogie z dob křížových výprav jsem přečetl pomalejším tempem než knihu "Mozaika stínů". Děj měl ale opět spád a popis událostí mě také zaujal i když dějiné souvislosti znám i z jiných pramenů. Jako oddychovou četbu doporučuji i když někdy bylo krve až, až.

06.02.2013 4 z 5

Mozaika stínů Mozaika stínů Tom Harper (p)

Je to první kniha tohoto spisovatele a přečetl jsem ji skoro jedním "dechem". Místy se mi sice zdálo, že se autor snaží splnit počet stran, které se zavázal napsat ale nakonec se vše v dobré obrátí a příběh dostane spád. Mě osobně se zamlouval popis krajiny, města a osob. Z této doby a lokality jsem zatím mnoho knih nepřečetl a těším se proto na druhý díl "Rytíři kříže". Doporučuji.

03.01.2013 4 z 5

Ďáblova pevnost Ďáblova pevnost Juraj Červenák

Poslední kniha této trilogie se mi zamlouvala i když některé pasáže, obzvlášť ty kde nepadaly hlavy, se mi zdály zdlouhavé.

15.12.2012 4 z 5

Vězeň na Křivoklátě Vězeň na Křivoklátě Josef Svátek

Moje první historická kniha, kterou jsem jako dítě četl po svém "Štorchovském" období. Dějepis na základních školách by byl podle mého názoru pro mládež záživnější, kdyby byly podobné knihy probírány. Nejedná se totiž o suchá data, ale je zde příběh, který tato data zpřístupní téměř každému. Doporučuji.

03.11.2012 5 z 5

Osada Havranů Osada Havranů Eduard Štorch

Oblíbený autor, oblíbené knihy. Nic víc se ani napsat nedá.

07.10.2012 5 z 5