vincek1 vincek1 komentáře u knih

Sámo - Velký vládce Čechů a tajný vyslanec krále Chlothara Sámo - Velký vládce Čechů a tajný vyslanec krále Chlothara Josef Bernard Prokop

Knihu jsem dočetl a mám rozporuplné myšlenky. Jako námět, a to byl hlavní důvod, proč jsem knihu četl, výborné. Pouze sama skladba se mi zdála taková nějaká "plochá", jak by se dalo říci technicky, slabé 2D. Dle mého by se z každého jednotlivého příběhu dala napsat samostatná kniha. Připadá mi to jako podivný polotovar. Omlouvám se za svá slova, ale píši co cítím a jsem hlavně ovlivněn ostatními spisovateli, Vaňková, Bauerová, Horáková, Bauer, Vondruška a z cizích Cornwell, Sansom, Scarrow a mnoho dalších. Vzpomněl jsem si na knihu s podobnou tématikou, Praotcové od p. Frýborta, ale tu bych ocenil mnohem výše. Přesto, hlavně tématem, zajímavé. Jediná myšlenka, která jde celou knihou, rozhádaná společnost. To je smutná pravda a platí doposud.

10.03.2018 2 z 5

Údolí stínu Údolí stínu Peter Tremayne (p)

Překvapení, při obsáhlých sérií tohoto typu se bojím, aby děj nesklouzl do průměrnosti a nestalo se. Jak píše elizabet, trochu mě zarazil vztah mezi hlavními hrdiny, ale příběh vše nahradil a zahladil. Zatím jsem přečetl všechny knihy této série a tato kniha se mi zdála nejvíce "akční" Výborné a poučné čtení, viz čtenářka Chestrton, doporučuji, nejen obdivovatelům p. Tremayna.

30.01.2018 5 z 5

Ve službách mocných Ve službách mocných František Niedl

Bohužel tuto část trilogie jsem přečetl a teď se dám do předchozí. Trochu na přeskáčku, ale myslím, že se tak moc nestalo, Není to jako tv seriál, kde se skončí v nejzajímavějším a čeká se na další část.
Kniha se mi líbila, ostatně jako všechny, které jsem od autora dosud přečetl. Příběhy hlavních hrdinů se vyvíjejí jakoby samostatně a přece jen se občas sejdou. Takže se těším na předchozí část:-)

12.10.2017 4 z 5

Rytíři z Vřesova Rytíři z Vřesova František Niedl

Pěkně napsaný příběh, ostatně od p. Niedla jsem ještě špatný nečetl a těším se na další.

06.10.2017 4 z 5

Případ forchheimského rádce Případ forchheimského rádce Stanislav Češka

Moje třetí kniha p. Češky, na mé oblíbené téma Velká Morava a opět nezklamala. Možná by se někomu zdála v některých datech nepřesná, ale o této době, jak píší historici, se zachovalo málo písemných pramenů. O to obdivuhodnější je invence autora, který na těchto základech dokáže vystavět detektivní příběh.

12.06.2017 5 z 5

Bretaňský příboj Bretaňský příboj Jean-Luc Bannalec (p)

Další krásně napsaná detektivka, která nepotřebuje zběsilé honičky a hromady mrtvol. Nádherný popis souostroví Glénan. Doporučuji všem, kteří si chtějí hezky počíst.

28.04.2017 4 z 5

Brněnské nevěstky Brněnské nevěstky Naďa Horáková

Po knize Brněnské židovky další kniha N.Horákové, kterou jsem si přečetl. Kniha je opět napsaná se zvláštní lehkostí. Myšleno, že se čtenáři pěkně čte. Má spád a těžko nacházíte místa ve kterých čtení přestává bavit. Já, ač pocházím z Plzně, mám Brno velmi rád. Proto jsem uvítal odkaz autorky na netovou encyklopedii města Brna. Mimo jiné jsem se dozvěděl jak je to s pojmenováním ulic dříve a nyní. Příkladem je ulice Česká, kde jsem při čtení bloudil a v encyklopedii jsem zjistil, že jsem zabloudil. Česká ulice se v románu nacházela jinde než nyní. Takovéto momenty jsou myslím pro čtenáře podnětné. A nutí jej aby hledal v dalších pramenech, co kde a jak bylo. A to je myslím na historických knihách to nej.

08.01.2017 4 z 5

Pokrevní pouta Pokrevní pouta Gunnar Staalesen

Severské detektivky čtu, když si chci na čas "odpočinout" od historických románů. Je pravda, že se většinou vyznačují dosti drastickými scénami, ale tato kniha mi až tak "severská" nepřipadá.
Podle mého je příběh psán tak, že se od něj nedá odtrhnout. Trochu mi sice dělaly problémy přeskoky v čase, ale napsáno brilantně.V momentu, kdy se zdá, že je všemu konec, nastupuje další děj a tak to jde až do konce. Podle mého vydařená kniha a těším se na případnou další.
Doporučuji všem, kteří nejsou zvyklí číst knihy komiksového typu, kde je každá věta "úderná".

01.01.2017 5 z 5

13 hodin 13 hodin Deon Meyer

Silná kniha, ve smyslu příběhu a také v počtu stránek. Při četbě, ale vůbec počet stran nevnímáte. Těším se na další knihu a doufám, že bude alespoň z poloviny tak dobrá jako tato. Řekl bych řečí dnešních mladých, "bylo to hustý"-ještě bych chtěl dodat, že tenhle styl vyjadřování se mi vůbec nelíbí, ale tady jsem ho použil, protože to bylo opravdu "hustý". Doporučuji všem.

25.09.2016 5 z 5

Oldřich z Chlumu Oldřich z Chlumu Vlastimil Vondruška

Zajímavé povídání o autorově tvorbě, ostatně něco podobného jsem zažil při besedě s p. Vondruškou. Beseda měla navíc výhodu v dotazech účastníků. Povídky v druhé části jsou méně obsažné než knihy, ale ukazují, že i na malém prostoru se dá napsat zajímavý příběh.

06.03.2016 4 z 5

Město policajtů Město policajtů Karin Slaughter

Ani detektivka ani thriller, podle mého takové drsné vyprávění z prostředí nám neznámého. Od začátku se nepoznalo kdo je hodný a kdo zlý, ale takřka filmový happy end vše osvětlil.

05.01.2016 4 z 5

Čtvrtý králův pes Čtvrtý králův pes František Niedl

Po knize Platnéř a S vlčí hlavou v erbu opět pěkně napsané. Pan Niedl upoutá a současně čtenáře zasvětí do komplikovaných vztahů v době vlády Václava IV. Jak jsem již několikrát psal, tímto způsobem "podávané" dějiny našich zemí musí upoutat každého. Doporučoval bych v hodinách dějepisu a byl by jeden oblíbený předmět na světě.

13.11.2015 4 z 5

Zlověstné proroctví Zlověstné proroctví Tim Severin

Kniha mě velice zaujala. Oproti první části se mi tato zdála v lepším smyslu slova akčnější. Příběh měl spád a nebyla v něm slabá místa. Jediné co mě trochu mrzelo, že popis hrdinovy cesty, která skončila v Konstantinopoli, byl podle mě příliš stručný. Myslím si, že širší popis by knize pomohl. I tak, ale doporučuji a už se těším na třetí část.

16.11.2014 4 z 5

Případ podivného gombíku Případ podivného gombíku Stanislav Češka

Stejně jako u dvou předchozích knih, které jsem od tohoto autora četl, rozvláčný a neustále se opakující popis postav. Mám rád, když autor popisuje krajinu, ale zde jsem si připadal jako v autě s navigací. Pořád vpravo, vlevo, rovně atd. To jsou věci které mě zatím u všech tří knih trochu překážely. První třetina čtenáře skoro odrazuje, až kolem poloviny knihy dostává děj spád, přímo akční. I přes moji kritiku si určitě přečtu i další knihy p. Češky. Jsem totiž optimista a věřím, že styl se bude zlepšovat.

12.05.2014 4 z 5

Exploze Exploze Liza Marklund

Krásně napsaná kniha, která je trochu zvláštní mezi detektivkami. Líbil se mi popis prostředí redakce, kde hlavní hrdinka pracovala,
poměry mezi spolupracovníky a styl práce jednotlivých redaktorů. Jak jsem napsal nejedná se o detektivku v pravém slova smyslu
a to bylo to hlavní co mě zaujalo. Na rozdíl od jiných autorů se mi zde nezdálo, že se uměle natahuje, kvůli počtu stran, popis některých akcí. Je to zatím druhá kniha severských autorů, kteří jsou nyní v módě, ale zdá se mi, že ta módnost se může škrtnout, jsou to v mém případě pěkně napsané knihy. Posledních cca 150 stran jsem přečetl na jeden zátah.
Doporučuji všem.

03.01.2014 5 z 5

S vlčí hlavou v erbu S vlčí hlavou v erbu František Niedl

Pokračování příběhu hlavního hrdiny mě nezklamalo, čte se opravdu jedním dechem a skoro se od něj nedá odtrhnout. Stejně tak jako v níže uvedeném komentáři jsem si vzpoměl a filmy O. Vávry a knihy p. Jiráska, které jsem jako kluk přímo hltal. Zde je ale popis husitských výbojů poněkud tvrdší, ale podle historiků pravdivější. Při popisu postavy a chování J. Žižky se mi vybavil herec p. Štěpánek a myslím si, že byl pro autora předlohou. Doporučuji každému.

10.10.2013 4 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Musím se přiznat, že po této knize jsem sáhl v knihovně díky dosti až módností zavánějící tendencí číst severské autory. Dosud jsem četl spíš knihy zaměřené na historii a sci-fi a touto knihou jsem si chtěl tak trochu odpočinout a podívat se co se vlastně děje kolem nás teď. První dojem byl ten, že jsem si připadal jako na kurzu angličtiny (díky vkládaným větám). Časem jsem si zvykl a trochu oprášil značně chabé znalosti tohoto jazyka (několik kurzů a dohromady nic). Druhý dojem byly výklady historie a zvyků domorodých obyvatel a nejsilnější dojem, ale spíše v záporném smyslu, byl dosti obsáhlý popis problému s alkoholismem hlavního hrdiny. Toto jsem nakonec přečkal a dostal se, díky svižnějšímu závěru až na úplný konec. Když to shrnu tak si určitě přečtu ještě nějakou další knihu tohoto autora a uvidím jestli budu pokračovat. Omlouvám se za obsáhlost, ale bylo to ve mě.

12.06.2013 3 z 5

Jednooký král Václav I. Jednooký král Václav I. Vlastimil Vondruška

Právě jsem dočetl. Kniha mě opět nezklamala. Prostě pan Vondruška to umí!!! Takovýmto způsobem "podávat" dějiny je podle mého něco co musí každý čtenář a zájemce o naše dějiny ocenit. Kniha je poutavá od začátku do konce a navíc, jak je také uvedeno v jednom komentáři, člověk si díky objemnosti i zacvičí. Doporučuji a už se těším na další část, která by měla vyjít v květnu.

13.04.2013 5 z 5

Azincourt Azincourt Bernard Cornwell

Kniha která jako obvykle nezklame. Spád děje, zápletky a podrobný popis jak ve středověku vypadal boj obyčejných bojovníků a jejich velitelů. Doporučuji k přečtení.

07.10.2012 5 z 5

Boj o ostrov Boj o ostrov Arthur Ransome

Další výborná kniha, která ličí život dětí v reálném čase a reálném prostředí.

18.11.2011 5 z 5