vklaskova vklaskova komentáře u knih

Z čeho je den Z čeho je den Dominika Prejdová

Tak tady jsem se hodně nutila k dočtení. V knize není žádný děj, jen nahodilé popisy některých dní. Žádná přímá řeč (takže si v jedné větě povídá víc lidí a vy si občas jen domýšlíte, kdo odpovídá), jen popisné odstavce, někdy z minulosti, někdy z přítomnosti (co ale byla vůbec přítomnost?). Spousta jmen, u kterých člověk netušil, jestli jsou to jen NPC, nebo důležití členové rodiny. Za mě kniha, která mi nic nedala.

16.07.2024 2 z 5

24 vzpomínek 24 vzpomínek Jamie Fewery

Za mě velmi slabá kniha. Taková odnikud nikam. Žádný děj, nemělo to spád. Jediné, k čemu to asi směřovalo, bylo Tomovo přiznání, ale nemělo to žádné vyvrcholení, nějak to prostě zapadlo. Čekala jsem od knihy o moc víc.

28.04.2024 1 z 5

Soutěž Jedlíků Soutěž Jedlíků Lukáš Pavlásek

Všechny povídky jsou podobného ražení. V každé je hlavní postavou muž líný, znuděný, nespokojený a jen tak proplouvající životem - razící "za málo peněz hodně muziky". Bylo-li by těch povídek ještě víc, asi by mě chytla depka nad zoufalstvím českého muže.

01.04.2024 1 z 5

Dívka v zeleném svetru Dívka v zeleném svetru Daniel Paisner

Mám moc ráda knihy různého zaměření týkající se období druhé světové války. Zde se jedná o velmi pěkný příběh polské židovské dívky a její rodiny vyprávěný očima děvčátka. Autorka si vzala na pomoc deník svého otce a srovnávala tak fakta z jeho zápisníku se svými vzpomínkami.
Tuto knihu bych proto doporučila i školou povinným čtenářům, kteří se o tuto část naší historie zajímají.

28.09.2023 5 z 5

Pokoj Pokoj Emma Donoghue

Zajímavá kniha, dobře se četla, přečtená za tři dny.
Jediné, co mi trochu vadilo, byly občasné nejasnosti v tom, o čem se zrovna píše. Nevím, zda to bylo způsobeno překladem, omylem autorky nebo jejím záměrem.
Např. několikero popisování toho, jak si chlapec "dá", než bylo objasněno, že se jedná o kojení. Toto se dalo třeba i odhadnout, ale jindy nedávaly stylisticky smysl spojení ve větě (nejednalo se v tomto případě o řeč dítěte). Jsou to ale drobnosti, které se dají přehlédnout.

25.07.2023 4 z 5

Ranní rosa Ranní rosa Nada Al-Ahdal

(SPOILER) Tenká knížka přečtená za jedno odpoledne. Ideální pro čtenáře, kteří nemají o kultuře a zvyklostech tohoto světa povědomí. Vzhledem k tomu, že jsem však na toto téma přečetla už více knih, hodnotím tuto jako velmi okrajovou, schématickou....skoro nic neříkající. Ano, popisuje útěk dívky, která se odmítla vdát v dětském věku. Dívce se však nic nestalo, netýkalo se jí žádné násilí, znásilnění apod., podmínkou zásnub bylo, že ke sňatku dojde až za několik let, až dokončí školu. Nechci problém zlehčovat, avšak nemyslím, že zrovna tento konkrétní příběh by stál za napsání knihy. Jinde se dočteme nesrovnatelně horší osudy.

09.07.2023 2 z 5

Temný vinohrad Temný vinohrad Martin Walker

Dlouho mi trvalo, než jsem byla schopna začíst se a plně se soustředit. Příliš mnoho zdlouhavého popisu ničeho. I kdybych knihu nezařadila do kategorie detektivek (kde se nějaká akce a napětí očekává), tak i přesto je to nesmírně pomalá kniha. Milá, neurazí, ale pro mě to není.

21.05.2023 2 z 5

Sexonline #1: Mamánci a jiná individua Sexonline #1: Mamánci a jiná individua Anela Vlk

Tuto tenkou knížku jsem dočetla spíše se sebezapřením. Nepřišla mi vtipná, nebavilo mě neustále se opakující popisy téhož, stejná květnatá přirovnání pořád dokola. Žádný nadhled, nadsázka, spíše ukřivděné vypisování. Ano, chápeme, není lehké si v dnešní době najít online trvalý vztah, ale.....pokud nehledám jen jednorázové povyražení, nebudu si snad po pár dnech psaní zvát cizího člověka na první setkání k sobě domů?! Jednak se asi neočekává, že by se tam spolu jen dívali na TV a jednak mi to přijde i nebezpečné. Magorů je všude dost :-D
Autorka hledá v intimitě něhu a city, je snad logické, že když se lidé spolu vyspí při prvním setkání, neznají se, neví, jak na sebe reagovat, asi nemůže čekat, že protějšku půjde o víc, než o pouhý sex (zvlášť pokud chlap přišel na jednorázovou akci). Možná klasická rande na veřejném místě, lépe se poznat, pak teprve očekávat tu něhu ;-)
Taky mě pobavilo, že automaticky předpokládá, že jí budou nápadníci nosit dárečky a pohoštění, když je pozve k sobě. Ano, něco donést je slušnost, ale láhev vína mi přijde adekvátní, když sami neví, do čeho jdou :-D (Že jim nachystá lososa a kdovíco, to vědět dopředu nemohou. A proč by nad tím přemýšleli, když je rovnou pozve domů, kdo by se zdržoval jídlem, když se přece tak nějak počítá, že je schůzka za jiným účelem....)
Mé zkušenosti s online seznamováním jsou jiné, vesměs pozitivnější. Ale jsem ráda, že už tímto procesem procházet nemusím :-)

15.02.2023 1 z 5

Když světlo projde špínou, zůstane čisté Když světlo projde špínou, zůstane čisté Irena Fuchsová

K této knize jsem se dostala náhodou skrz Čtenářskou výzvu (v knihovně vystavená pod 1. tématem). Autorku jsem neznala, ale díky jejímu vyprávění poznala. Píše velmi čtivě, svůj život prolíná s politickými událostmi a dává nahlédnout na revoluční a porevoluční dobu z neobvyklého pohledu. Z pohledu člověka, který měl pozici předsedy v komunistické straně, ale uměl se ostře ohradit proti revolučnímu násilí této strany. Nestyděla se za své názory a dělala vždy to, co si myslela, že je správné.
Inspirující žena, inspirující kniha.

12.02.2023 5 z 5

Ovladač Ovladač Adam Gebert

Velmi nepřehledné členění jednotlivých povídek (název povídky je pouze malým písmem v záhlaví), takže zpočátku jsem přečetla skoro tři povídky, než jsem zjistila, že nepatří do jedné :-D Chybí mi okraje (text psaný až do kraje stránky). Některé povídky zajímavé, ale sotva se do nich člověk začte a nasaje atmosféru, nečekaně skončí. Některé skončí ještě dříve. Jméno Emil Rhounek se vyskytuje ve všech povídkách, ale pokaždé jde o jinou postavu.

30.01.2023 3 z 5

Arabská princezna Arabská princezna Tanya Valko

Tento čtvrtý díl byl lepší, než třetí. Souhlasím ale s velmi nepříjeně useknutým koncem, který mě vůbec neuspokojil. Velká škoda.

16.10.2022 4 z 5

Talisman Talisman Nicholas Sparks

Příjemné čtení na letní dovolenou. Není to klasický ženský román plný sladké romantiky. Kniha příliš neoslní, ale u moře se četla moc hezky :-)

15.07.2022 4 z 5