vklaskova komentáře u knih
Kniha mě nenadchla. Měla jsem docela problém ji dočíst. Zdálo se mi, jakoby autor psal jednotlivé odstavce nezávazně na sobě a pak je spojil. Poměrně často se stávalo, že bylo popsáno něco s použitím nějakého výrazu a to stejné bylo pak převyprávěno znovu, ale ne pro připomenutí v další kapitole, hned ob odstavec.
Problematika sexu je v některých částech světa postihnuta až příliš schématicky a obecně a kapitola se skládala z neustálého opakování téhož. Myslím, že by si některé pasáže zasloužily více pozornosti. Někdy jsem měla pocit, jakoby si autor trochu protiřečil - na jednu stranu popisuje velmi aktivní milostný život obyvatelstva, jak si ženy užívaly nezávazný sex, aby zanedlouho zdůraznil, že se mimomanželský styk týkal skoro výhradně mužů (s kým tedy?) Některá místa ve mně vzbuzovala mnoho otázek - nezávazný sex, neznalost antikoncepce...jak se řešilo těhotenství, které muselo být časté? Jaké měly tyto ženy postavení atd.
Také mi není jasné, na základě čeho přesně autor v každé destinaci čerpal informace? Je to rozhovor s domorodcem? Prohlídka muzea a dochovaných maleb? (Nechci shazovat autorovy cesty a jeho výzkum. Pro mě však pro tuto tématiku není cestovatel příliš relevantní). Od knihy se samozřejmě neočekává přílišná informační hodnota, chápu, že to mají být poznatky z cest lákající na pikantní téma.
Nepatřím do cílové skupiny, ale kniha mě zaujala. Četla se moc dobře. Napínavá zápletka mě vyloženě bavila, byla jsem zvědavá, jak to všechno dopadne!
Závěr mě trochu zklamal, čekala jsem poněkud sofistikovanější a lépe rozepsané rozuzlení, ne tak rychlý a pro mě poněkud neuspokojivý závěr. Děti ale určitě nebudou tak náročné :-)
Knížku jsem původně otevřela jen k nahlédnutí - za tichého doprovodu Karla Kryla a svitu svíčky jsem ji však přečetla skoro celou najednou.
I když nejsem cílová skupina, zasáhlo mě to víc jak kterákoliv jiná knížka čtená v poslední době. Líbí se mi, jak Orko nabádá k žití vlastního života. Postav se na nohy a žij i za předpokladu, že šlápneš vedle, že se ztrapníš, že se něco nepovede. Nebuď opatrný. Narážky na křesťanská dogmata i na úzkostnou výchovu mnoha katolických rodin - žij opatrně, hlavně neviř vodu a nevystavuj se příliš žádným pokušením. Orko nás pobízí k tomu, abychom zkoušeli, objevovali a i když selžeme, otevře se nám nový obzor, nic není marné.
Některé myšlenky by se měly tisknout na pohlednice a rozdávat. Ať už věřícím nebo nevěřícím.
Jo - a obálka knihy je nádherná!
Čtivě napsané pohledem mladé ženy, která byla v 50. letech odsouzena z politických důvodů do vězení.
Kniha povídek, které mně někdy vykouzlily úsměv na rtech. Mnohé se mně ale četly hůře. Přílišné zabředávání do popisu nepodstatného i samotný styl psaní mi moc neseděl a kniha mě tedy místy nudila.
Velmi čtivě psané. S lehkým humorem a nadsázkou popsaná vlastní cesta přes Turecko až do Jeruzaléma.
Kniha se čte dobře, avšak patří k těm, na které si po přečtení už ani nevzpomenete. Téma má potenciál, který ale nebyl využit. Příběh mohl být lépe vybroušen. Takhle mi to přišlo jako popis nějakého stavu jedince a vůbec jsem netušila, jakým směrem se kniha ubírá. Trochu zmatek. Přisuzuji to tomu, že je to autorčina prvotina. Bábovky byly o poznání lepší.
Velmi čtivá kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout. Pěkný příběh na pozadí hrůzných událostí psaný s jakousi láskou a vyrovnaným klidem. Po přečtení na mě dýchl smutek hlavní hrdinky, ale i přes veškeré životní útrapy a boj doslova o život, končí kniha v pozitivním duchu, dá-li se to za všech těch okolností říct.
Kniha psaná formou popisné práce. Součástí jsou i bohaté citace a odkazy na použité prameny. Autor se rozhodně nevyžívá v hrůzném líčení detailů veškerého zvěrstva, ale snaží se pravdivě popsat to,co se opravdu dělo, a to bez jakýchkoliv citových výlevů. Proto se kniha, které jsem se zpočátku bála, četla dobře. Mám jasnou představu o tom, jak fungovaly tehdejší pokusy na ženách, o konkrétně jmenovaných přeživších se můžeme také dočíst v souvislosti s velmi složitým a často nicotným finančním vyrovnáním.
Kniha se čte dobře, občas jsem se i pousmála, ale postupně se mi zdá, že jsou všechny příběhy na jedno brdo. Nějak mě už začalo unavovat, jak automaticky se bere fakt, že se lidi vzájemně podvádí, že mají milenky/milence a lžou si. Smutný život. Nenáročné čtivo.
Vše jsem přečetla jedním dechem. Některé povídky mě opravdu nadchly, jiné upřímně rozesmály, jiné příjemně pohladily. Knížka, která neurazí. Věřím, že každý si v ní najde kousek něčeho, co ho osloví. Za mě ideální dárek :-)
Kniha má krásný přebal, je nádherně ilustrovaná. Čekala jsem však víc, než jen filosofování herečky, se kterým se v mnohém nemůžu ztotožnit. Líbily se mi závěrečné PS na konci každé kapitoly. K dočtení jsem se však musela trochu nutit.