Vknihách Vknihách komentáře u knih

Naslepo Naslepo Josh Malerman

Podnadpis NEOTVÁRAJ OČI,INAK ZOMRIEŠ! je naozaj výstižný! Na začiatok vyzdvihnem obálku… matná čierna a "sivá"tvár ženy,do toho lesklé žlté prvky! Paráda,na tých vtáčích očkách to je naozaj desivé. Krásne sú aj detaily na začiatku každej kapitoly-konáre;dokonale navádzajú ponurú atmosféru. ALE! Začítavalo sa mi veľmi ťažko :\ Josh píše neskutočne stroho. Už pri prvých vetách som sa bála,ako zvládnem zvyšok textu- "Malorie zamyslenie stojí v kuchyni. Má vlhké dlane. Chveje sa. Nervózne podupkáva po popraskanej dlážke. Je skoro ráno;"=koho by takýto úvod nevydesil?! Taktiež ma zarazilo, že 5-ročné deti Malorie oslovovlala chlapec a dievča :| V úplnom závere sa dozvieme prečo,no aj tak mi to počas čítania vadilo…
Radšej sa rozpíšem aj o pozitívach, pretože kniha napriek ALE vôbec nebola zlá. Tento postapokalyptický trilerový horor bol ako napínavá jazda s masakrom. Ten masaker tu bol,doslova! A nie raz!... Príbeh sa odohráva v súčasnosti,kde sa Malorie rozhodne aj s dvoma deťmi opustiť bezpečie domu,v ktorom žili a nájsť preživších ľudí. Vydajú sa preto loďkou po rieke, podľa inštrukcií, ktoré im po telefóne, ktorý naposledy fungoval pred 5rokmi,nechal neznámy chlap. Ubezpečil ich, že majú miesto pre viacero osôb. A tak sa Malorie jedného dňa, keď si bola ako-tak istá, že deti sú pripravené na cestu,odhodlala nájsť ľudí. Kapitoly sa striedajú s minulosťou. Autor nám otvára dvere do začiatkov apokalypsy. Ako sa to všetko začalo (prečo a kým\čím,to sme sa nedozvedeli), prečo Malorie opustila svoj byt,kam sa tehotná podela, aký život žila a s kým do dňa,kedy sa rozhodla vyplávať po prúde rieky…
Tento príbeh je fascinujúci. Máme tu malú spoločnosť,ako si nažíva v strachu pred neznámom čo ľudí núti po zhliadnutí zošalieť a ublížiť si,ako sa učia žiť a vykonávať denné činnosti v tme\šere, prípadne so zaviazanými očami. Prizerajú sa,ako ich blízky umierajú, nesú si svoje bolestivé spomienky, až sa všetko zvrtne…

15.10.2021 4 z 5

Mäso - Vtedy na východe Mäso - Vtedy na východe Arpád Soltész

Arpád Soltész je skvelý rozprávač a spisovateľ (okrem iného). Má talent na autenticky pôsobiace dialógy-kde treba diplomaciu,je tam; keď je nablízku nejaký ten grázel, nechýbajú štipľavé slová "vyberaného" slovníka a vôbec to nepôsobí rušivo, násilne, či nebodaj pohoršujúco! Arpád píše uveriteľné fikcie(?!)hodiace sa do prostredia nášho malebného Slovenska v začiatkoch 90. rokov. Síce som vtedy bola len decko,no už vtedy som bola rada, že vyrastám v "zaprdenej" dedinke ... Ak chcete vedieť prečo som tomu rada, prečítajte si, aké hrôzy sa mohli diať vo vašom susedstve a nemusel o tom vedieť nik...dnes je predsa v móde vyhlásenie SKUTOK SA NESTAL a takto sa pod koberec zametie kde-čo

15.10.2021 5 z 5

Slová v hlbinách Slová v hlbinách Cath Crowley

V poslednej dobe ma všetky knihy pre tínedžerov veľmi milo prekvapia. Nikdy sa tohto žánru nenabažím a budem mu verná asi do smrti.
A o tejto konkrétnej knihe ste už isto veľa počuli,no ak máte chvíľku čas,budem veľmi rada, keď si prečítate aj to, ako sa páčila kniha mne.
Slová v hlbinách nie je obyčajná tínedžerská kniha. Hlavnej hrdinke Rachel umrie brat pred vlastnými očami, je nešťastná, dokonca nezmaturuje a utápa sa v smútku. Rozhodne sa,že sa presťahuje k tete, späť do rodného mestečka,kde zanechala priateľov a svoju platonickú lásku z detstva, najlepšieho priateľa, Henryho. Rachel sa po tejto tragickej udalosti, ktorá sa jej stala len pred pár mesiacmi, uzatvára pred celým svetom a navonok pôsobí ako niekto úplne iný, no vo vnútri je to stále stará dobrá Rachel a Henry to cíti. Ich cesty sa nerozišli v najlepšom, takže chvíľu potrvá, kým sa ľady prelomia a ich priateľstvo nabehne do starých koľají. Henry sa chystá na cestu okolo sveta so svojou (zvláštnou) priateľkou Amy(ako cesta dopadne sa dočítate v knihe). Túto osobu som od prvej zmienky naozaj nemusela a celou knihou sa moje nesympatie k nej len zväčšovali. Naopak som si veľmi obľúbila Henryho sestru George, ktorá sa platonicky zamilovala do chlapca, ktorý jej nechával listy v knihe-to je najkrajšia zaujímavosť, akú som kedy v knihe našla, že sa nechávali odkazy v knihách v rodinnom antikvariáte. Dilema, či zvíťazia peniaze alebo láska ku knihám v súvislosti s antikvariátom,ma mátala a do poslednej chvíle som verila, že sa Henryho rodina rozhodne dobre. Od začiatku som vedela kto Pytheas(tajomný dopisovateľ) je, a o to viac, s pribúdajúcimi stránkami, narastal aj môj smútok. Táto kniha bola veľmi príjemne napísaná. Crowley svojím štýlom oživila postavy a prežívala som všetko s nimi,čo je podľa mňa veľké plus young adult príbehov. Kniha je plná smútku, ale aj nádeje, lásky, priateľstva- vrelo vám ju odporúčam

11.09.2021 5 z 5

Nenasytná Nenasytná Sylvia Day

Ako názov prezrádza, hlavná hrdinka Eva je nenásytná, priam nenažraná :D. Je to tak, ale nie o tom som chcela…
Konečne v štvrtom pokračovaní série Crossfire si autorka zaumienila, že nás čitateľky, poteší a zároveň po straší aj Gideonovými kapitolami. Striedajú sa s pohľadmi Evy a okrem jej výlevov a neustáleho omieľania vo vnútorných monológoch o svojej nehynúcej láske k sexi magnátovi prekladanej pochybnosťami o sebe, máme konečne možnosť nahliadnuť do Gideonových nočných môr, jeho vnímania vzťahu s Evou, to čo sa mu ženie hlavou pri rôznych problémoch s rodinou a známymi... Musím povedať že opäť pre mňa oveľa zaujímavejší pohľad muža v príbehu... Nemôžem vám veľmi rozprávať bez spojlerov, aké wau momenty vás čakajú v knihe, ale pár ich určite bude a ak ste sa prelúskali predošlými troma časťami série,tak sa určite máte na čo tešiť. Opäť to tu máme nabité sexuálnymi scénami, drámou, nejakými hádkami... No tu sa musím zastaviť pretože ten koniec bol podľa mňa absurdný... Eva vyvolala hádku kvôli práci až takú, že sa pred Gideonom zatajovala niekoľko dní... Tým to vlastne aj skončilo, ale nemusíte sa obávať, ale je tam na záver ešte nejaké to malé pokračovanie a dozviete sa ako autorka premostila na veľké finále piatej časti. No naozaj mi nejde do hlavy prečo práve pri tejto scénke Eva reagovala až takto prehnane, keď v predošlých troch častiach a vlastne aj v tejto štvrtej, Gideon narobil hovadiny, s ktorými by sa s ním mohla rozísť na dobro. Bolo to podľa mňa úplne zbytočné a prehnané. Na jednu stranu si poviem ok akože chápem,no ako som spomínala, mali oveľa viac závažnejších konfliktov ako prácu.

04.09.2021 5 z 5

Láska cez správy Láska cez správy Teagan Hunter

Celý čas som sa uškŕňala ako idiot, ale nedalo sa mi inak… vďaka textovkám, ktoré si vymieňali hlavní hrdinovia, sa kniha čítala celkom rýchlo. Autorka nezaháľala a svoj nezameniteľný humor dokonca použila aj v poďakovaní… vtipná scénka striedala humorné konverzácie... Najviac ma dostalo domáce zvieratko. Netypické, rozkošné s menom Marshmallow. Muselo vyzerať na zožratie. Okrem samotného príbehu sa mi veľmi páčila hlavná hrdinka so svojskou povahou, no oveľa zaujímavejší bol pre mňa Zach... Predstavte si počítačového maniaka. Vybaví sa vám sexi, charizmatický, milý, srdečný, priateľský, inteligentný, vtipný mladík s hubkami (tak moja 6 ročná dcéra volá "pekáč buchiet")na bruchu? Isto nie,ale Zach taký je...skoro som odpadla, keď "zachránil" Delii život,ochkala som pri ich spoločnom tv večere,ich prvé rande bolo aaaach...no proste Zach je láska! Aby ste nečakali len samé srdiečka, príde aj riadna podpásovka a bude to obe strany veľmi bolieť... Ukáže sa sila priateľstva, sila lásky a Delia to opäť zaklincuje svojským výčinom... V závere nájdete ešte bonusovú kapitolu, návnadu na pokračovanie série... A je to šikovný ťah, pretože už teraz sa neviem dočkať!
Za tento úžasný čitateľský zážitok môžem ja,aj každý čitateľ ďakovať úžasnému vydavateľstvu Zelený kocúr, pretože z ich vydavateľstva je to proste záruka kvality! Ďakujeme

04.09.2021 5 z 5

Prokurátor a ja Prokurátor a ja Sara Mia Velinská

Ak by každý debut slovenského autora dopadol takto, verím, že našinec by nemal potrebu siahať a vyhľadávať zahraničnú literatúru. Prečo? Dôvod je prostý…. Pani Velinská vstúpila na knižnú scénu ako veľká voda. To nič,ak ste knihu nečítali, nedajbože ani nezaregistrovali. Je to len vaša chyba! O tejto autorke ešte budeme rozhodne počuť (a myslím, že s novým knižným titulom to nepotrvá až tak dlho- snáď ešte tento rok!!!)...
Krásne sa hrá so slovami, neopakuje zbytočnosti, používa zrozumiteľné frázy aj z odbornej terminológie právnického sveta,v ktorom sa pohybuje hlavný hrdina Andrej,so svojou manželkou a svokrom. Sara perfektne vykreslila jeho charakter, správanie, zmýšľanie a z tohto ste sa správne dovtípili, že príbeh je rozprávaný z jeho pohľadu a pohľadu Niny. Prvá polovica je krásna,iskrivá, vášnivá, zároveň neistá s výčitkami…. druhá polovica je doslova vytriezvenie! Napätie, zlomené srdcia, Andrej sa ocitne na dne-citovom aj kariérnom, Nina však robí čo môže aby svoju rodinu ako tak udržala po kope.
Priznávam,dlho po dočítaní mi rezonoval tento uveriteľný, skutočne napísaný príbeh v hlave... stále na Andreja a Ninu myslím a síce autorka v závere načrtla ďalší vývoj, rozmýšľam,ako na tom sú. Viem,viem, je to len fikcia. Ale nemusela by byť. Preto podobné príbehy milujem. Zahryznú sa mi do hlavy a do srdca ako reálne postavy,moji priatelia a verím v happy end. V knihe sa nachádzajú aj vášnivé scény,preto odporúčam od 18+,no nie je to len o sexe! Sara sa vyhrala s charakterom postáv, vidieť, že ľudí pozná. Či už z prokuratúry, kriminálnikov,aj obyčajných ľudí ako bola Nina. Odporúčam všetkými 10timi! Toto fakt MUSÍTE čítať

01.09.2021 5 z 5

Azaelov pád Azaelov pád Ivica Ďuricová

Ja som na WP začala autorskú štafetu(spôsob, akým tento príbeh vznikol) čítať,ale táto platforma je pre mňa horšia ako španielska dedina. Po cca 9 kapitolách som to vzdala. Či to je dobre alebo nie,neviem...ale malo to tak byť! Túto knihu som si užila od začiatku po koniec. Je nadupaná akciou, emóciami, zápletkami. Zo začiatku v pár kapitolách boli detailné opisy prostredia,nie rušivé. Ja mám však radšej, keď je dej svižný,ako tomu bolo v Azaelovi. Obrovským plusom je striedanie uhlov pohľadu,a to nie len hlavných hrdinov,Rosalie a Sebastiana,ale aj niektorých vedľajších postáv. Taktiež bola skvele vystavaná apokalypsa,do ktorej sa ľudstvo rútilo (toto je vynikajúci tip na čítanie pre všetkých konšpirátorov- Škoda, že im stačia články na FB). Zvratov a postáv bolo veľa,ale o to rýchlejšie mizli stránky pod rukami,dej ma posúval vpred neuveriteľnou rýchlosťou. Záporákov znenávidíte a neexistuje,aby ste si Rosie a Seba nezamilovali. Spomínala som už, že napriek rôznym štýlom autoriek,bol príbeh krásne zjednotený?Asi vás moje hodnotenie neprekvapií

27.07.2021 5 z 5

Alfa Boss Alfa Boss Alexander Stainforth (p)

Názor na obe časti duológie:
Musím sa priznať,že Boss ma bavil najmä dovtedy, kým sa medzi hlavnými hrdinami nevyvinul vzťah-je to romanca, takže toto nie je žiadny spojler Nakoľko bol príbeh rozprávaný len z pohľadu Tea, nemala som možnosť nahliadnuť do pohnútok a správania Erika,takže som nechápala prečo je taký, aký je, prečo sa správa tak, ako sa správa a posledná štvrtina knihy sa mi nepáčila. Mne to pripadalo, akoby Teo bol domácou "šľapkou" pre Erika. Naozaj, celý román bol skvelý najmä v tom,že doteraz som nič podobné nečítala (myslím adult gay romancu),ale čo sa týka zápletiek,nie je to nič prevratné. Naopak 2 román bol oveľa, oveľa lepší. Máme tu intrigy, žiarlivosť, tragédiu, temnotu minulosti, ktorá Erika prenasleduje. Áno, ak ste si mysleli, že Alfa Boss bude rozprávaný z pohľadu Erika a Tea, mysleli ste si správne. Táto časť je primerane okorenená a lahodne dochutená. Boss hodnotím na 3* a Alfa Boss na 5*, čiže dokopy to budú mať medzi

26.07.2021 4 z 5

Cvakofuč a úlet do krajiny protinožcov Cvakofuč a úlet do krajiny protinožcov Iveta Kesnerová

Knižka je určená vekovej kategórii 9+, tu si však nie som celkom istá,či by deväťročné deti zvládli podobné výlety\úlety(a možno "naše"deti podceňujem). Ja by som im dala minimálne dva až tri roky k dobru, aj kvôli spomenutým pubertálnym vyrážkam na tvári hlavného hrdinu. Myslím, že 9 ročné deti veľmi vyrážky ešte netrápia.
Príbeh je rozdelený do osemnástich zaujímavých kapitol,kde sa na začiatku zoznámime s hlavným hrdinom menom Filip Zámka, ktorého starý otec bol vynálezca, samozrejme vnuk bol zasvätený do všetkých "výrobkov" a sám nejeden zhotovil. Postupne sa skamaráti s novým žiakom Šimonom, nudným knihomoľom, ktorý zbožňuje rastlinky rovnako,ako jeho rodičia. Krátko po zoznámení pozve Filip Šimona,aby mu predviedol svoje vynálezy a čoskoro na to sa začnú diať veci!
Príbeh je dobrodružný, pretože chalpci precestujú pomocou Cvakufuča nejedno miesto na Zemi. Stačí zadať súradnice a jedným cvaknutím sa môže začať objavovať napríklad národný park v Austrálii. Sú vystavení nebezpečenstvu nielen v podobe divých zvierat, jazykovou bariérou, či toho, že sú bez financií. Dobrodružstvo chlapcov sa zmení priam na boj o holý život. Tu už príbeh naberá riadne akčné grády! Chlapci sa musia vedieť vynájsť v ťažkých chvíľach a či sa im to podarí sa dozviete v knihe.
Dobrodružstvá Filipa a Šimona sú doplnené peknými čiernobielymi ilustráciami, ktorými knihu osviežila ilustrátorka Tatiana Karpová. Pre chlapcov veľké odporúčanie a pre dievčatká v prípade, že majú "divokosť" v srdci, tiež.

14.06.2021 4 z 5

Na saních Na saních Kateřina Pojkarová

Krása místo popela (na saních) je voľným pokračovaním. Naozaj voľným, pretože čo sa deje v predošlej, prvej časti, vôbec netuším a nemala som problém s touto knižkou.
Chriss, hlavná hrdinka,s Mudrcmi sa úchýlia do horskej chaty,patriacej Torymu- dokonalému 'mašerovi'(toto slovo som si laicky preložila ako- profesionálny jazdec a prepravca tovaru na saniach so psím záprahom). Spriadajú plány,ako získať nielen financie,ale aj podporu a pomoc rodákov z Iavorie.
Prekážky, vzájomná pomoc, rešpekt, snaha naučiť sa niečo nové a priložiť ruku k dielu,to všetko v príbehu nájdete; aj boj dobra so zlom,vieru v seba samého, či rodiacu sa lásku. Ja v príbehu vidím malilinkaté mínus a to, že až príliš ľahko Mudrci uhádli a vykonštruovali,kto za zlom v príbehu stojí. No napriek tomuto odhaleniu, v sebe príbeh niesol napínavé zápletky a ja vám knihu rozhodne odporúčam.
Ps: škoda, že je taká útla

20.05.2021 4 z 5

Priznanie Priznanie Michaela Zamari (p)

Hneď na začiatku musím vyzdvihnúť to čo,v predošlej knihe Rozhodnutie. Nádherná obálka, ladiaca stužka a prekrásne predsádky, ktoré naozaj lahodia oku.
Priznanie je voľné pokračovanie knihy Rozhodnutie. Napriek tomu označeniu (voľné pokračovanie), by som odporučila najprv Rozhodnutie. Priznanie čítajte jedine v tom prípade, ak po Rozhodnutí neplánujete siahať, čo je samozrejme na vašu škodu!
No ale ku knihe a deju. Bola som strašne zvedavá ako toto autorka zvládne,pretože sa mi zdalo,že sa dosť zamotala v postavách Amandy a Bradena v závere Rozhodnutia. Celkový vývoj postáv si autorka veľmi dobre premyslela a ich tajomstvá servírovala postupne, čo zaručilo, že som sa počas celej knihy nenudila. Zamari hlavným postavám nadelila riadne útrapy, vôbec sa s nimi nemaznala a mám pre vás PRIZNANIE odo mňa, pred koncom prišiel skutočný šok,zaliali ma slzy,pochopila som zvláštne správanie oboch hlavných aktérov príbehu a musela som knihu odložiť-proste predýchať tento zvrat. Z vedľajších postáv ma však nezaujal iba charizmatickým Nian. Ja by som sa viac rada dozvedela aj o Sethovi(tip na samostatný príbeh, pretože on nie je typický dokonalý chlap). Veľmi oceňujem, ako zarytý necestovateľ, vsadené cestovateľské prvky, ktoré autorka veľmi rada používa. Naozaj to viem oceniť, pretože viem, že do týchto krajín sa nikdy nedostanem (dobrovoľne)a touto formou si môžeme aj ázijskú kultúru a krajinu priblížiť. Po spomínanom zvrate (kedy som knihu zavrela), som čítala ako na jadrový pohon. Potrebovala som vedieť ako to autorka vyrieši a bola som fakt smutná s otázkou... to fakt skončí takto?! Myslím, že takéto trilerovo- romanticko- dobrodružné príbehy autorke neskutočne sedia, ja si ich užívam a verím, že toto bude práve jej ďalšia autorská cesta. Tiež mám dojem, že táto knižka bola ešte o kúsok lepšia ako Rozhodnutie. Videla som posun autorky v zmýšľaní, vo vytváraní zápletiek, čo nebolo zlé ani v predošlej knihe,ale proste to napredovanie tam je badať.

17.05.2021 5 z 5

V sieti pavúka V sieti pavúka Roman Horňák

Najkratší prológ aký som kedy čítala je práve v tejto knihe, ale verte mi, dokonalo vás navnadí na ďalšie stránky. Všetky kapitoly sú krátke,dej svižný,knihu som prečítala za dva dni. Od začiatku je kniha plná nechutností, brutality, popisov zverstiev, na ktoré som si vravela áno, áno, je to skvelé… veď je to LEN kniha… akonáhle som si uvedomila, že je inšpirovaná skutočnosťou, mrazilo ma! Strašné nálezy obetí sú dosť detailne popísané, takže odporúčam čítať s poloprázdnym žalúdkom avšak aj takéto ťažšie čítanie je pretkané humorom na odľahčenie, ktoré naozaj veľakrát padlo vhod.V príbehu sa vyskytuje veľa postáv, no autor píše tak, že sa vôbec nebudete strácať (s čím mám ja väčšinou problém pri väčšom množstve postáv).Veľmi mi bola sympatická hlavná postava nadporučíka Horňáka, ktorý bol arogantný, drzý a sebavedomý,no všetko len v zdravom množstve a tieto svoje vlastnosti prejavoval tam,kde bolo treba! Bol tiež citlivý, empatický so zmyslom pre spravodlivosť. Pri pozornom čítaní budete tušiť kto je vrahom,no istý si nebudete až do konca Ak ste si všimli,na obálke knihy sú spútané ruky v lakťoch! Môj bože! Táto scéna je v knihe! Ja som asi 3 kapitoly nedýchala Autor skutočne ovláda spisovateľské remeslo a slovo talentovaný ho vystihuje!

16.04.2021 5 z 5

Budeš iba moja Budeš iba moja Martina Kováčiková

Aj útle knihy v sebe dokážu niesť veľké posolstvo. Napríklad, Budeš iba moja, na 160 stranách autorka vyrozpráva príbeh mladej Natálie, ktorá sa snaží o miesto advokátky v prestížnej advokátskej kancelárii a pomáha cudzím ľuďom, sebe však pomôcť nedokáže. Svoj život v súkromí, za zavretými dverami bytu, chce pred každým ukryť. Myslí si, že sa jej to darí, opak je však pravdou-všetci vidia čo sa u nich doma deje. Už na prvých stránkach autorka opisuje bežné ráno. Stiahne vám žalúdok a prajete si, aby celá kniha nebola taká... Taká surová, bezohľadná, majetnícka! Presne taká je postava, Natáliinho partnera, Kristiána. Veľa ľudí si povie- prečo to trpí?; prečo neodíde?; prečo niečo neurobí? Na začiatku bola láska a sama hlavná hrdinka nevedela, kedy sa premenila na strach a v úplnom konci na nenávisť. Natáliu dokážem pochopiť. Deje sa to dennodenne a nie len pri dokonalom, zabezpečenom mužovi! Môže sa to diať aj v partnerstve bez financií- je jedno aké máte zázemie, stať sa to môže komukoľvek. Áno, komukoľvek, nielen ktorejkoľvek žene. Psychicky a fyzicky týraní sú aj muži.
Kováčiková napísala túto knihu bez omáčok, bez akýchkoľvek zbytočností. Riešila prítomnosť, písala o minulosti- kedy bolo všetko ešte krásne a kedy prišiel prvý zlom. Toto je ďalšia z kníh, ktorú odporúčam čítať už mladým ľuďom, aby vedeli, že aj keď sa vzťah javí ako dokonalý, majetnícke prejavy a fyzické ataky nie sú normálne. Určite sa neudejú iba raz, aj keď to partner sľubuje. Vraví sa, že láska je slepá! Áno, je! Niekedy až príliš.
Tak ako Natália, každý má isto v živote svoju bútľavú vŕbu, priateľa, svoju oporu. Aj keď sa Naty črtal v závere lepší život, autorkou zvolený koniec príbehu som nečakala. No, som veľmi rada za to, že hlavná hrdinka na sebe pracovala, nevzdávala sa a napriek spravodlivosti,ktorej nebolo účinné zadosť, šla ďalej so vztýčenou hlavou!

14.04.2021 5 z 5

Stíhači Stíhači Ján Spišiak

Útlu knižočku som prečítala za 2 dni. Na to,že má niečo málo cez 180 strán sa čítala pomerne pomaly. Kniha sa začína predkapitolou s názvom Intro. Už tu autor perfektne narába so slovami, predstavuje nám hráčov amatérskeho tímu stíhačov, ktorý sa skladá z bývalých hráčov hokeja a hokejových nadšencov mesta Banská Bystrica. Celý príbeh sa odohráva na bystrickom štadióne a v jeho okolí. Pri kapitole Intro sú predstavení hráči, a tiež malé zádrhele, ktoré verím, že sú na hokejových štadiónoch úplne bežné. Veľmi sa mi páčila myšlienka zakomponovať, aj na prvý pohľad, úplne nepodstatné osoby do príbehu,pretože aj vďaka nim vzniklo veľa naozaj vtipných momentov. Po tomto úvode do knihy, najčastejšie spomínaná hlavná postava, Mrkva, sa rozhodne zorganizovať exhibičný zápas, preto musí ukecať vedenie bystrického extraligového tímu, ktorí nápadom spočiatku nie sú vôbec nadšení. Mrkva rieši rôzne technické záležitosti, a aj tu nám autor ukazuje, aký je znalý vo svete hokeja. Predpokladám, že veľa z nás ani netuší čo stojí za zdanlivo bezvýznamným priateľským stretnutím hokejových fanúšikov a hráčov. Veľké wow momenty v knihe nečakajte, ale nakoľko je hokej kontaktný šport, nájde sa tam viacero AU momentov, až mi bolo niektorých fakt ľúto. Načrtla sa nám tu aj romantická linka, ktorá vôbec nepôsobila násilne, bolo to také prirodzené, príjemné a v priateľskom duchu. Záverom by som chcela spomenúť šiestu kapitolu, kde už celý príbeh knihy graduje. Musím priznať, že som sa neraz zapotila pretože stres striedal vzrušenie, z tej atmosféry sa mi dvíhali chĺpky po tele-zimomriavky, proste živo som si vedela predstaviť tú napätú náladu všetkých na štadióne. Bolo to pre mňa také úplne magické

31.03.2021 5 z 5

Opposition - Prežijú, len ak ostanú spolu... Opposition - Prežijú, len ak ostanú spolu... Jennifer L. Armentrout

Začnem citovaním inej recenzie.  "...tento diel je akčná jazda na bláznivom kolotoči udalostí, ktorý nebudete chcieť zastaviť." Napísala to kamarátka Silvia a nedá sa nesúhlasiť.

Boli ste v šoku po dočítaní Origin-u? Lebo ja veľmi! Očakávala som nejaké omáčky, kým sa rozbehne dej v záverečnej časti série. Ach jaj! Nemohla som sa mýliť viac! Od prvej strany sa diali veci! A ešte aké! Stránky mizli pod rukami extrémne rýchlo,dokonca som si navrávala, že to bude príbehom-predsa len, superschopnosti sálali z každej strany????????‍♀️nie, nie...to som len prestala vnímať čas a stále som čítala vlastným, slimačím tempom.
Daemonova žiarlivosť a ochranárske pudy; Katina bezbrannosť a sila zároveň; Archerovo "lezenie"do hlavy; toto a oveľa viac, dotváralo príbeh mimozemšťanov a prameňov bojujúcim proti invázii, za záchranu pozemšťanov, pred ich vlastným druhom. Akciu striedalo napätie. V istých častiach som opäť siahla zubami po svojich krátkych nechtoch. Vážne to bol hotový nervák. Presne ako sa na zlatý klinec série patrí. Aj keď mi "posledný" boj opäť pripomínal moju naj sériu (Twilight), vôbec mi to nevadilo. Neviem si predstaviť lepšie, napínavejšie, akčnejšie a šokujúcejšie zakončenie tohto mimozemského fantasy príbehu. Za absolútny záver som naozaj rada. Trochu humoru, veľa lásky a vzácnosť priateľstva bola krásna bodka.

28.02.2021 5 z 5

Modlitba za krutých Modlitba za krutých Andrea Rimová

Moja prvá koštovka od autorky 13. kníh! Zaspala som dobu,ale polepším sa. Aká je moja skúsenosť s tvorbou autorky?

Kniha má krátke kapitoly, čo je veľké pozitívum. Dej plynie celkom rýchlo a stránky miznú pod rukami. Prológ dostatočne naláka na príbeh pohľadom vraha. Potom sa už rozvíja dej hlavnej hrdinky Laury. Páčilo sa mi,ako autorka popísala nepekný vzťah s mamou a snahu o vlažný postoj po nehode,kedy sa Laura o ňu musí starať. V detstve verila, že má talent na maľovanie,no mama ho v nej udusila v zárodku. Po rokoch, keď sa vrátila do podkrovia rodičovského domu sa pokúsila opäť maľovať. Pri tvorbe výtvarných prác autorka použila podrobnejšie opisy- vidieť, že sa v danej téme vyzná. Ja som si však hotové obrazy nevedela predstaviť a mrzí ma to. Opísané boli tak krásne... Čo ma trošku na príbehu nudilo, bolo pendlovanie medzi mestom a dedinou a vnútorné monológy Laury pred tvorením a počas absencie múzy ????????‍♀️ netuším prečo tomu tak bolo. Nebyť týchto chvíľok, príbeh mohol byť pre mňa bezchybný. Vedľajšie postavy boli pre Lauru oporou, ona pre ne. Rimová trefne popisuje medziľudské vzťahy, priateľstvá, známosti...
Viktor mi bol po vpáde na scénu ihneď podozrivý,aj vďaka prológu. Vodítka však autorka nasmerovala riadnymi okľukami. Zavádzala majstrovsky. Hlavné zápletky som neodhadla vôbec a záverečné rozuzlenie mi otvorilo ústa v nemom úžase. Nechcem prezradiť ani o kúsok viac. Nepokazím vám zážitok z čítania ????

18.02.2021 4 z 5

Príliš neskoro Príliš neskoro Juraj Gerbel

Začnem asi od začiatku. Kameňom úrazu bol pre mňa štýl písania. Strohé, krátke vety.Občas jedno až dvojslovné,no nejaké rozvité súvetia skutočne nečakajte. Kniha má krátke aj kapitoly, čo vás rýchlo posúva v čítaní.
Postavy a charakteristika postáv bola vykreslená tak akurát. Opis aj správanie vám navodil jasnú predstavu o tom,kto je dobrý a kto zlý (alebo aj nie????). Čo sa mi veľmi páčilo,boli autorove vsuvky. Či už z histórie, ekonómie, ekológie,geografie... vidieť, že je sčítaný a pravdepodobne aj scestovaný, pretože niektoré opisy proste ani google maps nevystihnú ako Juraj v knihe. Čo ma tiež fascinovalo,boli použité prvky bojového umenia, ktorému sa sám autor už niekoľko rokov venuje.
Príbeh je nabitý napätím, taktikou, zvratmi, psychologickými hrami, drámou...
No a záver? Šokujúci! Pre mňa teda určite... Vôbec som neodhadla niektoré postavy a to, čo sa v skutočnosti dialo!
Mali sme v príbehu aj romantickú linku(ak sa to tak dá nazvať)... na tú som čakala dosť dlho, keďže pekný chlap+ pekná žena= niečo... Ale tu by som na autorovom mieste trošku zaparacovala. Keď už pre nič iné, aspoň pre ženskú časť čitateľskej základne...

29.12.2020 4 z 5

Elixír na lásku Elixír na lásku Kim Martinová

Anotácia sľubuje zaujímavý príbeh. A veru aj bol. Čo by zaujímavý! On bol podľa mňa dokonalý! Ale začnem postupne. Obálka je krásna, taká upokojujúca a výrazná zeleň padne do oka. Čítam knihy bez anotacie, takže od prvých riadkov ma príbeh pohltil. Vhupla som do sveta ľudí s pomerom psej krvi. Farbičky, ľudia\polopsi s nadprirodzenými schopnosťami, svorky psov a vlkov v lese. Ošetrovaňa… tu to všetko začalo. Will ako hlavný hrdina príbehu, má dar vyrábať liečivé elixíry. Je empatický, láskavý, dobrosrdečný… v ošetrovni sa stretne s Yasmin- divoká, nespútaná, drzá a ako na potvoru číta myšlienky takže je ako 'osina v zadku'. Síce sú títo dvaja hlavní hrdinovia diametrálne odlišní, vytvorí sa medzi nimi puto. Dialógy sú jednoduché a prirodzené. Nielen hlavné ,ale aj všetky vedľajšie mi boli sympatické. Každá iným spôsobom,ale charaktery boli vykreslené veľmi trefne, takže od začiatku je jasné kto je dobrý a kto ten horší. Opisy v knihe nie sú zdĺhavé,ale mne vôbec nechýbali. Dej bol o to svižnejší. Žiadne hluché miesta. No a záverom by som zhrnula, že táto autorkina prvotina je naozaj vydarená. Fantasy svet je originálny,neokukaný, jedinečný. Štýl písania je úžasný a ja sa už teraz teším,kedy začujem šum o vydaní novej knihy autorky aby som si ju mohla predobjednať. Proste viem, že meno Kim Martinová je záruka originality a kvality.

08.09.2020 5 z 5

Horkosladké esencie Horkosladké esencie Baja Dolce

Príbeh Lindy bol kostrbatý a dosť predvídateľný, čo ma aj trošku zamrzelo,ale určite by ma mrzelo viac,keby je uzavretý úplne inak.
Celkovo ma autorka veľmi milo prekvapila. Udržala si jednoduchý, zároveň veľmi čtivý štýl písania. Čo sa týka korektúry, klobúk dolu pred takouto prácou,je radosť čítať takto spracované knihy. Ďalej by som vyzdvihla svižný dej, ktorému určite pomohli aj krátke kapitoly. Veľmi ma baví humor Baji a jej špecifické slovné spojenia a prirovnania
Napr: "Jeho macho casanova alter ego bolo v tomto momente na dovolenke v Karibiku". Za všetky podobné tlieskam! Ešte musím pochváliť nádhernú obálku. Matnú fialovú (mojimi rukami sa rýchlo a viditeľne ucapkala) so zlatými lesklými prvkami. Jedinečná kombinácia a ak náhodou autorka vydá knihy bez fialovej, neuverím, že je jej!
Čo dodať na záver? Neobyčajný príbeh silných žien, bojujúcich o lásku, s prvkami mágie bol očarujúci. Tŕnistá cesta za šťastím má väčšiu cenu ako to,ku ktorému prídeme ani nevieme ako a nepoznáme jeho skutočnú hodnotu

04.08.2020 4 z 5

Jednoducho zmizla Jednoducho zmizla Lisa Jewell

Kniha mala veľký potenciál (podľa mňa však nevyužitý). Krátke kapitoly boli skvelé, dej plynul bez hluchých miest. U mňa nastalo sklamanie už na sedemdesiatej strane. Tu som začínala tušiť o čo ide,kto je za tým,kam sa postavy podeli a odkiaľ sa vynorili nové. Čítala som však ďalej a stále verila, že príde "facka" a autorka sa vysmeje mojej naivite priamo do tváre. Nič také sa nestalo. Naďalej dej plynul,autorka nám postupne odhaľovala tajomstvá,no pre mňa to nebolo nič veľkolepé. Aspoň ten záver bol ukončený bez ďalších otáznikov.

30.07.2020 3 z 5