VladimirTetur komentáře u knih
Filipa mám rád, ale čekal jsem naprostou bombu a ono nic. Nehodnotím Filipa, s jehož názory v mnohém souhlasím, ale tuhle knihu. Nedávám relativně nízké hodnocení, protože chci Filipovi něco oplatit, nebo jej shodit, naopak si myslím, že takových politiků, jako je on, potřebujeme více.
Filip avizoval, že kniha bude velká věc a jak všechny dotazy na svou osobu odpoví v knize, jak půjde do hloubky atd. Jenže ono je to celkem slabé, o spoustě věcech se nemůže mluvit, lidi se nesmí jmenovat, většina podstatných věcí tajných. Spíš je to jen takový úvodník k nečemu, co možná příjde, a pokud nepřijde nic a Filip si uletí na tom, že se napakuje v Bruselu jako kdysi Mach, nebo vytvoří finanční kanály pro lidi, kteří se nesmí jmenovat a pak se po něm slehne zem, dám tomu o hvězdu míň.
Jelikož jsem si kdysi uletěl na herním Mass Effectu a jeho příběhem byl naprosto uchvácen, od knihy jsem měl velká očekávání. Bohužel pro knihu se ukázalo, že za skvělým příběhem hry nestojí jako centrální mozek jen Drew Karpyshyn ale celý team autorů, protože Karpyshyn sám se v samostatné knize nějak extra nevytáhl.
Poslechnuto jako nádherná audiokniha v podání slovenského umělce Alfréda Swana. Skvělá oddychovka na jeden večer.
Nádherná historie skutečného křesťanství a jeho nekonečný souboj s ďábelským papežským stolcem.
První část knihy je skvělá a končí zhruba někde kolem sporu s British Airways. Tuhle část bych popsal jako mix životopisů Tima Learyho, Steva Jobse a Belmonda míchnuté s verneovkama. Popsaný vznik Virginu, detailní popisy klíčových transkcí v Richardově junáckém věku, náhled do autorova myšlení, vše za 100%. Poté, co Richard přestal s dobrodružnými výpravami, stal se text trošku nudný.
Zhruba poslední pětina knihy je nejméně poutavá, a to z důvodu přílišné "New age" politické agitky. Nejvíce je to znát v kapitole "2006". Jen pro představu cituji: "V létě 2006 se přihodilo spoustu věcí, ..., globální oteplování a zvyšující se ceny paliva" (Do té doby se zřejmě neoteplovalo); "Najednou jsem pochopil, že pokud hned nezačneme redukovat emise,..., bude povrch planety brzo neobyvatelný." - tenhle citát se krásně dichotomicky doplňuje s větou, která je dokonce na stejné straně: "Samozřejmě, ... ,nechtěl jsem dělat žádné změny (ve svém podnikání), které by nám způsobily ztrátu na ziscích." -Tak se ve Virginu rozhodli aspoň netisknout maily :D, když už emitují CO2 svým leteckým provozem jako málokdo. O luxusní třídě s postelemi, kde poměr spotřebované energie na hlavu musí budit zatvrzelé gáiany ze spaní se přitom Richard rozepsal tak dvě kapitoly nazpět. Svým pokrytectvím připomíná svého kamaráda, oteplovacího Ala Gorea, který taky káže vodu a sám leje za oponou hrdlem galony Richebourgu. Na druhou stranu Richard "nekecá a maká" a koridory pro migrujicící zvěř v Africe by bez jeho přispění asi neexistovaly.
Popis okolnosti podnikání Virginu z pozdějších dob (cca 1998+) jsou příliš stručné, což kontrastuje s detailní zmínkou sebemenšícho detailů při rozvoji Virginu v průběhu 70.-80. tých let. Za slabší podstatnou část knihy dvě hvězdy dolů.
Čistá práce. Kvalitní literatura faktu.
Asimov rozehrál skvělý příběh. Bavilo mě to, ale je to slabší než epická jednička kvůli zabředávání do nepodstatných zápletek. Mezek byl OK, ale tušil jsem celou dobu.
Poslední čtvrtina knihy věnující se výchově dětí a formování dětské psychiky je hodně dobrá. Je to ale spíše jen takové obecné pojednání, takže pokud hledáte nějakou psychologickou kuchařku aby jste nevědomě vůči svým potomkům nereplikovali zlo kterým jste si sami museli projít, je lepší sáhnout po skvělých Kopřivách (https://www.databazeknih.cz/knihy/respektovat-a-byt-respektovan-56109?c=all) :).
Zbytek knihy nijak extra objevný nebyl a měl jsem pocit, že všechno bylo dávno uvedeno někde jinde. Tohle je pravěpodobně dáno tím, že kniha je staršího data (1995) a spousta tehdy pionýrských teorií je dnes rozvinutá jako hlavní proud v populárně naučné literatuře, nebo je už neplatná. Například poněkud anatomické kapitoly popisující lokalizaci emočních center v různých částech lidského mozku jsou zajímavé, nicméně Todd Rose v jeho knize "Stop průměrnosti" z roku 2016 tento stereotyp argumentačně velmi dobře zpochybňuje.
Obsah dodatků je dobrý, použitá literatura poctivě zaznamenaná a okomentovaná. Několik dobře komentovaných zdrojů mě přišlo cennějších než celé kapitoly hlavní části knihy. Takže kdo chce bádat dále, může mu tato kniha posloužit jako taková základní lekce a rozcestník. Celkově je to za tři hvězdy.
Přequápko of Dobrovského. Tohle jsem nečekal! Perfektní naučná kniha, perfektně padnoucí název titulu. Poctivá autorova práce, žádná intelektuální onanie.
Takhle nějak si představuju dokonalou biografii. Silný příběh, silná forma. Bravo! -A to nejsem zaslepeny fanda Apple.
Jednu hvězdu za snahu ve správné oblasti, ale nic nového pod sluncem. Příliš povrchní. Velkou část knihy tvoří předmluvy vydavatele a autora, zbytek je spíš takový odrážkově psaný sešitek poznámek bez pořádných zdrojů. Pokud máte v nadcházející revoluci peněz nějak obstát, tak zoufale potřebujete jiné a lepší zdroje informací, než tohle.
Kazatel prázdnoty s mizernou životní bilancí opět útočí na naše peněženky.
Nezbytná součást slabikáře každého trippera. Dnes už legendární Hofmanův cyklovýlet na cestě z práce spustil nepřímo revoltu západní mládeže v 60.tých letech, která v podstatě tiše cirkuluje dodnes. Je zajímavé se dozvědět jak přísně vědecky Albert Hofmann k tomuto objevu přistupoval. Kratičké, ale o to čtivější.
Medailony vhodné jen jako rozcestník k dalšímu studiu dějin. Brož píše čtivě, ale s managementem tahle kniha nemá nic společného. Popis životních osudů je příliš stručný.
Výborná kniha nejen pro držitele zbrojního pasu. Ondro Čado, děkuji za ni!!!
Soubor skutečných případů podle spisů kriminálky. Smutné a děsivé čtení, každopádně realita.
Meditovat neumím, ale dát si tripa v pyramidě, klobouk dolů....
Skvělý cestopis a tripreport.
Slabší odvar "Nejbohatší muž v Babylóně - Clason, George S.", který je podle mě mnohem lepší a poutavější.
V podstate vykradacka petihvezdickoveho spisu "Uvahy a Projevy" od samotneho velkeho a nenahraditelneho Tomase Bati. Tri hvezdy za snahu zviditelnit stare slechetne myslenky a dilo velikana.