vladku vladku komentáře u knih

Bez odpadu Bez odpadu Camille Ratia

Hned na začátku mě znechutilo to, že kniha bez odpadu a nijak se to neprojevilo na způsobu výroby samotné knihy (lepená vazba, lesklý papír). Dále některá argumentace byla pochybná, když jsem na straně 39 se dočetl, proč je bio mouka levnější, i když je dražší? Protože z ní můžete upéct pizzu. Tak jsem knihu odložil a vrátil se k ní s odstupem. Ano, kniha obsahuje nesmysly, dokonce skrytou reklamu bez jakékoliv argumentace (pp72 x odstavců věnuje tomu, jak poznat marseilleské mýdlo, ale chybí úplně informace, proč ho používat, v čem je lepší/jiné než jiné mýdlo). Ale věcně, kniha obsahuje spoustu použitelných receptů, tipů jen se obávám, aby nepřesvědčené neodradila nesmysly dřív.

25.06.2023 4 z 5

Muslimská dívka Muslimská dívka Amani Al-Khatahtbeh

Jak lépe porozumět muslimům než čtením jejich knih? Kniha, která mě nijak nepřekvapila, pokud tak příjemně, jak se můj názor příliš nezměnil po přečtení knihy. Autorka popisuje svůj život v USA i v Jordánsku. Na rodila se v USA, kde byla na okraji, po 11/9 odjela její rodina do Jordánska, kde byla opět ta na okraji, aby se pak vrátila, ale tentokrát se svou identitou, šátkem (její rodiče šátek nenosí). Na mnoha běžných situacích popisuje běžný život těch, kteří se liší a kteří jsou většinou společností mnoha menšími i většími způsoby "diskriminováni". USA nejsou zrovna přátelští k černochům a už vůbec ne k muslimům. Např. spolužák černoch klasicky útočil na muslimy, aby se on sám nestál cílem útoku. Každodenní obavy o život, ústrky, stereotypy, zobecňování, kolektivní vina. Tahle kniha vyžaduje pozorné čtení, zamyšlení. Nicméně stejně jako je špatně, když je někdo nutí nosit šátek, úplně stejně je špatně, kdy jim někdo zakazuje nosit šátek.
Kniha je aktuální zvláště dnes, kdy češi se podobně chovají k cikánům jako v USA k černochům. A podobně nyní nenávist k cikánům vystřídala nenávist k ukrajincům. A podobnost vidím, že mnozí ani nejsou schopni odlišovat lidi s tmavší pletí - leccos by mohl vykládat můj kolega z bývalé práce, který pocházel z blízkovýchodního regionu, ale byl křesťan, stejně zaznamenával ústrky kvůli islámu, pikantní o to víc, kvůli historii daného regionu.
Tahle kniha se snaží právě o téměř nemožné, přestat s kolektivní vinou, stereotypy, vnímat jednotlivce, nevinit je za činy jim podobných lidí, natož vůči nim projevovat násilí. Doporučuji.

19.06.2023 5 z 5

Bílý odstřelovač Simo Häyhä Bílý odstřelovač Simo Häyhä Tapio A. M. Saarelainen

Sériový i masový vrah aneb odstřelovač, který během Zimní války (Finsko-Rusko) zavraždil min. 542 lidí, což je nejvíce mezi odstřelovači a přitom to stihl během necelých 100 dní (byl schopen se nehýbat celý den, navíc bojoval i ve dnech, kdy bylo cca -40 stupňů Celsia. Po zranění (zakázanou municí) týden před podepsáním příměří (výborní finští vyjednávači, finové prakticky už vyčerpali všechny zdroje, o moc déle by nevydrželi) se stáhl a farmařil, stranil se popularity, částečně i kvůli tomu, že po zranění mu bylo špatně rozumět. A přečkal tak období, kdy nebylo radno se tímto příliš chlubit. Dožil se téměř sta let. Měl plno zkušeností jako lovec, vytrvalý, trpělivý, vraždil na vzdálenosti několik set metrů (např. ruského odstřelovače na vzdálenost 450 metrů, který se cítil v bezpečí). Neuvěřitelné, když si člověk uvědomí, jak na takovou vzdálenost má vliv teplota, vítr, odhad vzdálenosti, vlhkosti - bez tabulek, jen čerpal ze svých zkušeností a byl schopen neuvěřitelně přesně odhadovat vzdálenost a byl perfektně sžit se svou puškou.

Je smutné, co lidé dělají lidem. Na straně rusů do značné míry nedobrovolně. A na straně finů? Kdo ví, pravděpodobně procentuálně jich více šlo víceméně dobrovolně. V každém případě nelehká volba, v nelehké době, tak odlišné od dnešní, i když nedaleko opět pár vůdců udělalo z mnoha lidí na obou stranách vrahy, kteří se do značné míry nedobrovolně vraždí a přitom ti, co je proti sobě ženou jsou někde v bezpečí.

Kniha je tištěna na kvalitním papíře, autor (sám odstřelovač) se pokusil shrnout vše, co se dalo, nicméně Simo Häyhä byl málomluvný a na některé soukromé věci (jako počet zabitých) prostě neodpovídal. Takže některé věty, možná i odstavce, člověk čte v knize vícekrát.

18.06.2023 4 z 5

Psychosomatická prvouka Psychosomatická prvouka Radkin Honzák

Náročná četba místy odlehčená, že se člověk zasměje. Náročné i z důvodu, že je zde hodně cizích slov (dle mě zbytečně moc), ale i stylem. Nicméně hodně poučné.
Nejsem si jist, jak takovou knihu popsat, tak jen mé poznámky:
65 tampon z vaginy, nově poševní sekret na kůži u císařů
66 nesprávný biom může ovlivnit vývoj mozku
69 mikrobiom zpětně ovlivňuje stravování
70 aplikace atb v dětském věku koreluje s výskytem obezity později (starší sourozenec zmenšuje riziko)
70 mikrobiom a alergie a astma
73 stárnutí otrávení střevní florou zvýšit kysání, jogurty
76 parazity nebo alergie
80 transplantace stolice v čr experimentální
84 průzkum mužů krásnými ženami, kdy se probíral různý most. Po průzkumu muži volali ženám, když se probíral rizikovější most, emoce riziko bylo zaměněno za emoci přitažlivost.
86 kompatie couvade syndrom - těhotný tatínek (20%), deprese je neinfekční nákaza
98 hněvivé emoce tlumí bolest (fyzickou i duševní např. smutek), v hněvu se člověk cítí silnější, aktivnější a ve světě bezpečnější.
106 smutek je třeba prožít, jinak se může stát depresí. Smutek vyvolá reakci okolí, nejdříve utěšující, později odmítající/vyhýbající se, protože je nakažlivý. Pozitivní vliv smutku: hledat náhradu za ztrátu a (vím, jak to bolí, proto to neudělám).
smích smrt ze smíchu, spousta pozitivních účinků
vina víc darují (ti co se cítí vinu, ne dokonalí predátoři)
134 ženy u tyče. Během ovulace dostávají průměrně 52USD/hodinu, během červené tety 27USD, když nasadí antikoncepci 35. (Další výzkum, který naznačuje, že (hormonální) antikoncepce mění přitažlivost. Jiné výzkumy tvrdí, že HA má zásadní vliv na rozvodovost, protože tlumí přirozené nevědomé vybírání partnerů a k poznání dochází po vysazení HA těhotenství, hůř po porodu.)
168 lékař jako lék (jak navyšující placebo i nocebo efekt včetně možných nežádoucích účinků),
Dvě období útlumu, v noci, po poledni nejpravděpodobnější nehoda
pes nedokáže ponožky přiřadit k čepici, člověk páchne na různých místech jinak.

21.05.2023 4 z 5

Konec spoluzávislosti Konec spoluzávislosti Melody Beattie

Knihu jsem si pořídil, abych lépe pochopil lidi/klienty, co z mého pohledu trpí pod nadvládou druhého, často nějak závislého. Kniha mě informovala cíleně, že se nejedná jen o partnery, ale i o děti, příbuzné a kamarády nejen v současnosti, ale i kdysi, kdy jejich blízký byl závislý a nyní třeba už není. Ale při čtení jsem šel ještě dál, kniha vlastně popisuje obecně jistou podskupinu lidí, s nízkou sebedůvěrou, s přehnanou péči o jiné. Vlastně je určena pro každého, protože snad téměř každý někdy se chová trochu jako spoluzávislý. Mimochodem jen samotný popis co zhruba znamená chovat se jako  či být spoluzávislý je na samostatnou kapitolu. Autorčina jednovětná definice je Spoluzávislý člověk je ten, kdo se nechává ovlivňovat chováním druhého a kdo se snaží chování druhého řídit. Dle této definice je každý spoluzávislý. Dovolím si doplnit, že se jedná o případ kdy jedna nebo druhá strana s tímto stavem není spokojena, ať už vědomě nebo nevědomě. Ne, není cílem být sobec, cílem je být v souladu sám se sebou a nebýt nucen dělat něco proti své vůli, protože se člověk např. cítí být jediný zachránce.
Kniha popisuje jak tuto teorii, tak příklady z reálných životů, tak dává několik kapitol, na co konkrétně si dávat pozor, proč a co tedy dělat jinak. Každá kapitola má na konci cvičení. Za mě není co vytknout.
Kniha je opravdu zajímavá i pro toho, kdo spoluzávislostí netrpí. Protože téměř každý je občas obětí popisovaných praktik a zde nalezne možné způsoby řešení, případně "jen" prevenci.
Doporučuji prostudovat Karpmanův Dramatický trojúhelník, kniha se o něm zmiňuje na straně 93, já jsem tento pojen četl poprvé a přitom je to celkem častý obecný princip. "Spoluzávislí jsou pečovatelé - zachránci. Nejdříve zachraňují, potom pronásledují a nakonec se stanou obětmi." Myslím si, že svým způsobem tohle je také jedna definice, co vlastně spoluzávislost je.

21.05.2023

Život bez plastů Život bez plastů Chantal Plamondon

Hutná a tak celkem obsáhlá kniha plná praktických informací pro ty, co pochybují o plastech. Dozvíte se informace, co všechno už víme o plastech, jejich rizicích i co tušíme nebo jen předpokládáme. Dozvíme se možnosti, jak se obejít bez plastu v konkrétních situacích nebo aspoň minimalizovat množství plastu, které používáme. Kniha dává argumenty pro, proti, snaží se o relativní srovnání rizik.

Za mě je to jedna z nejlepších ekologických knih, která se snaží o opravdovou ekologii, tu, která se neobejde bez přemýšlení, komplexního přístupu. Plasty nás doprovázejí všude, mají své výhody i rizika. Nedává ve většině případů smysl roky používané plasty nahradit neplastovými alternativami. Kniha je tak výborně vyargumentovaná, že ji věřím, přesvědčila mě zas o něco víc se vyhýbat plastům ve více případů. Takže až věci plastové doslouží, stanou se rizikovými, nové budou pravděpodobně už bezplastové.
Doporučuji.

17.05.2023 5 z 5

Hypersenzitivní děti - laskaví poslové univerza Hypersenzitivní děti - laskaví poslové univerza Antje Gertrud Hofmann

Kniha je značně ezo, reinkarnace, duše. I když odhlédnu od toho, v knize je spousta informací, bez odkazu, bez argumentace, prostě jen tak. Nutno dodat, že mnoho z nich znám, souhlasím, nicméně další vím, že jsou překonané, takže těžko usuzovat na pravdivost těch pro mě neznámých. Autor místy přechází do pluralis majestatis. Kniha se dobře čte. Nicméně celkově, kdybych ji nečetl, o nic bych nepřišel, naopak ztratil jsem čas čtením.

06.05.2023 1 z 5

Soumrak západního liberalismu Soumrak západního liberalismu Edward Luce

Spíše brak. Alespoň ze začátku, obsahuje plno zajímavých informací, úvah, hodnocení. Struktura knihy příšerná, kniha je dělená do 4 kapitol, první tři předlouhé bez jakékoliv struktury, podnadpisů, myšlenky se toulají. Měl jsem vícero důvodů nedočíst, poslední kapkou bylo číst větu pp139: "Má-li to znamenat, že Putinovi dovolíme ukrojit si kus Pobaltí, staniž se. Bezmála půlka Estonců stejně mluví rusky." Menších perel text obsahuje vícero. Aneb je skvělé, jaký má autor přehled o historii, nicméně tyto užitečné informace jsou zapleveleny autorovými názory, dedukcemi, návrhy, hodnoceními.
Pokud číst, tak první a poslední kapitolu, a i ty číst stylem, že přeskakovat autorovy názory. Zbytek když bych nečetl vůbec, udělal bych líp.

06.04.2023 1 z 5

Budoucnost kapitalismu: Tváří v tvář novým úzkostem Budoucnost kapitalismu: Tváří v tvář novým úzkostem Paul Collier

Prakticky brak, raději nečíst. Autor je etatista, socialista, označuje se víceméně jako středový volič. Člověk, který místy našel jednoduchou pravdu, ke které pak hledá argumenty. Své pomýlené názory (např. o homo economicus), které si pak (správně) vyvrací. Přínosné je číst mnoho kritiky, ale ne každá kritika je oprávněná. A už vůbec ne řešení. Na druhou stranu kniha obsahuje plno dobře vyargumentované a správné kritiky různých "středových" praktik, aby v zápětí navrhl podobně nesmyslné řešení, kde často už kritika chybí. Kvůli těm kritikám a argumentacím to nebyla úplně ztráta času, třeba se někdy bude hodit. Ale text je jinak zaplevelen takovými úvahami, že vědět dopředu, co mě v knize čeká, knihu bych vůbec nečetl.

17.03.2023 1 z 5

Zahrada bez zalévání: Chytré zahradničení se 44 rostlinami, které dobře snášejí sucho Zahrada bez zalévání: Chytré zahradničení se 44 rostlinami, které dobře snášejí sucho Annette Lepple

Relativně útlá kniha, navíc obsahující hodně barevných fotografií. Pokud chcete rychle získat tipy, které rostliny jsou odolnější vůči suchu, dozvíte se jejich seznam se stručným popisem s členěním na pár kategorií. K tomu se dozvíte pár všeobecných rad, např. o kompostu. Celkově mě kniha příliš nezklamala, ale ani nepřekvapila. Pro své účely znovu začátečníka musím hledat jinde.

13.03.2023 2 z 5

Je to manipulace?: Rozpoznejte ji a ubraňte se! Je to manipulace?: Rozpoznejte ji a ubraňte se! Pascale Chapaux-Morelli

Manipulace je všude kolem nás, v menší či větší míře.Tato kniha se zaměřuje především na negativní, nebezpečnou manipulaci při svádění partnera a žití s ním, v práci, v rodině.
Umím říkat ne. Omezuji kontakty s toxickými lidmi. Takže si nejsem úplně jist, že se umím vcítit do člověka, který potřebuje tuto knihu. Nicméně v knize jsem nalezl vše, co si myslím, že bych v takovém případě potřeboval: konkrétní rady, navíc celkem dobře strukturované. A k tomu i pár příkladů ze života. Při čtení jsem se neubránil vzpomínkami na knihy Robert B. Cialdini, především knihy Zbraně vlivu - Manipulativní techniky a jak se jim bránit. Cialdini popsal na více stránkách jednotlivé zbraně vlivu velmi obsáhle, podrobně. Tahle kniha je relativně útlá. Cialdini popsal vlivy tak, že jste je schopen i používat, ať už v dobrém smyslu, tak v negativním. Tahle kniha se zaměřuje „jen“ na obranu proti manipulaci, je ve formě celkem praktických otázek a odpovědí, záběr knihy je tím pádem širší a přitom stručnější. V první části pokrývá neverbální komunikaci, stručně a prakticky vzhledem k obraně vůči manipulaci. V druhé části emoční inteligenci, opět stručně a prakticky. Hlavní část knihy vidím ve třetí nejpraktičtější části: jak se ubránit manipulaci. Čtvrtá část vám detailněji pomůže přesnějším návodem jak na konkrétní typ člověka. Popsané členění typu lidí jsem četl poprvé, což nevadí, protože názvy typů jsou celkem samopopisné. Takže pokud se vám podaří správně zařadit „vašeho“ manipulátora do příslušného typu, máte cílenější návod než ve třetí kapitole.
Celkově kniha je zacílena praktičtěji, stručněji a tak snad si ji bude schopen přečíst i oběť manipulace, která neví, kam dřív skočit. Autorka je předsedkyní Asociace pro pomoc obětem psychického násilí.

28.02.2023 4 z 5

Líná máma - Jak vychovat samostatné dítě Líná máma - Jak vychovat samostatné dítě Anna Bykova

Těšil jsem se na mnou vychválenou knihu, její druhý díl. Je to jednoduché ke čtení, zábavné, plno příkladů. Nicméně jsem dál, kniha je výborná pro rodiče na začátku, začínající, ale na můj vkus obsahuje příliš mnoho nevhodných rad. Negativních alá "neřízni se" (které neříkají co tedy má dělat, aby se neřízl, navíc směřují myšlenky k tomu říznutí a tím přivolávají to říznutí) nebo plno manipulativních. Kniha je vhodná pro člověka, který tyto špatné rady (nepříliš dobré rady) je schopen odhalit, ale zde bohužel průnik se začínající rodinou nebude asi velký.
Abych knize moc nekřivdil, plno věcí správně kritizuje, k většině píše rozumné komentáře i rady. Jen na můj vkus i těch špatnějších rad není málo.

18.02.2023 2 z 5

První pomoc pro vysoce citlivé První pomoc pro vysoce citlivé Asa Saga Hammarstedt

Relativně útlá kniha, což souzní s první pomocí v názvu knihy. I když je kniha dle názvu i textu zaměřená na první pomoc vysoce citlivých lidí, mnohé tipy, návrhy jsou použitelné pro kohokoliv, kdo se potřebuje dostat do formy. Svým způsobem by tato knížka na začátku mé kariéry mi usnadnila spoustu věcí, když bych ji v té době četl a používal její pokyny. Ať už jak se dostat z prokrastinace nebo nedostatku energie. Např. nudné nebo hloupé úkoly, které berou energii, náladu, pokud je člověk dělá v produktivním čase, naopak pomáhají nastartovat se, když má člověk útlum po obědě, po hádce, po neštěstí. Je třeba se naučit sebe znát, komunikovat laskavě sám se sebou. A myslet preventivně, dopředu, myslet i na relaxaci a najít si tu svou relaxaci. Dřív než nastane útlum, kdy jste plni energie, vymyslet ty správné postupy, sepsat si své seznamy činností, které vám pomáhají, které vás dostanou ze slabší chvíle. A mnoho dalších tipů.
Celkově mi kniha dala hodně, i když mnohé jsem znal, resp. pracně jsem se naučil. Doporučuji.

11.02.2023 5 z 5

Z hubeňoura tlouštíkem a zase zpátky Z hubeňoura tlouštíkem a zase zpátky Drew Manning

Kniha mě zaujala podtitulem „zhubněte s trenérem, který úmyslně přibral a pak shodil 34 kilo“. Jeho motivací bylo pomoci příbuznému, kterého nadváha už dost ohrožovala na životě a kterému nebyl schopen pomoci. Druhou motivací bylo zvýšit zájem o svou praxi. Na půl roku se rozhodl přestat s cvičením a jíst nezdravě – klasickou americkou stravu. On, který od mládí byl přímo posedlý zdravou stravou a cvičením. Počátky tloustnutí byly těžké, nutit se k něčemu, co mu nesedělo. Velmi pěkně popisuje změny, které čekal, i změny, které nečekal. Především ztráta sebeúcty, vliv na partnerství, rodičovství, sex, strach o své zdraví, život. Jeho pocity, když na přelomu se ženou vyhodili všechny nezdravé potraviny a on už si vybudoval „vztah“ s některými z nimi. Obtíže, které měl při shazování kil (a přitom měl výhodu v tom, že věděl, jak správně děla cviky, věděl co jíst, a věděl, že je to možné s jeho genetickou výbavou).
Celý experiment ho změnil, přinesl plno příznivců, ale myslím si, že mu přinesl neskutečný vhled/empatii do myšlení obézních. A také důvěru v to, že to co tvrdí, funguje, i když je to obtížné, obtížné i pro něj…
Mé poznámky: dělat cviky správně, pestře (plavání, jogu i posilovací). Správně jíst (udržitelně, mít připraveno jídlo – vaří si dvakrát týdně na několik dní, dle něj každé tři hodiny by člověk měl jíst). Budou obtíže, nebude se chtít, výsledky se budou zmenšovat. Jing a jang: je potřeba povzbuzovač i povolovač i pohánění k zodpovědnosti. Je potřeba podpora: upřímnost i víru. Je dobré se svěřit, učinit prohlášení, když ne k veřejnosti, aspoň k blízkým. Není to krátkodobý úkol, je to změna životního stylu. Bude zde problém posledních x/7 kilo, kdy je třeba změnit strategii, kdy je třeba navýšit příjem kalorií, aby tělo mohlo pokročit do další úrovně.

28.01.2023 5 z 5

Blíž tě nepustím Blíž tě nepustím Rolf Sellin

Monotématická kniha. Vzhledem k tomu, na můj vkus, dost ukecaná. Na druhou stranu díky tomu kniha obsahuje dost argumentů, příkladů, užitečných pohledů. Zdá se, že autor čerpá ze své zkušenosti, tj. kniha je bez odkazů na výzkumy, argumenty. Autor pochází z německého prostředí, občas dává nahlédnout do ryze německého pohledu.
Hlavní myšlenkou je to, že by si člověk měl být vědom zhruba svých hranic, vědom si jak se ty hranice pohybují s věkem, zdravím, aktuální náladou. A pokud člověk nemá vážné důvody, měl by je respektovat sám a dávat je najevo i pro okolí. Hranice přispívají k lepší atmosféře celkově i k lepší osobní náladě.
Nejvíce mě z kniha zaujala část o dětství, kde autor dobře vystihl jádro pudla, problém výchovy dětí i bohužel riziko přenosu chyb výchovy mezi generacemi. Je náročné najít tu správnou hranici a ještě horší ji ve správný okamžik upravovat.

23.12.2022 3 z 5

Ekonomie v jednom viru Ekonomie v jednom viru Ryan Bourne

Výborná kniha. Výborné argumenty, argumenty pro a proti, podpořené odkazy, výzkumy, příklady. Vůbec nemám co vytknout, jak po obsahové stránce, tak co se týká struktury. Jediné co mohu „vytknout“ je zdvojený text poznámky na straně 316, to je tak asi vše.
Kniha vyšla jako libertariánská, nicméně popisuje, komentuje zásahy státu. Odůvodňuje, proč většinou je nejlepší nedělat nic, ale na druhou stranu je realistická a popisuje kdy jsou na zvážení zásahy a proč politické zásahy fungují neoptimálně.
Knihu doporučuji číst jako celek, ale pokud byste měli čas/motiaci jen na jednu kapitolu, přečtěte si kapitolu 10: Proč jsme si dlouhé měsíce v lékarně nemohli koupit dezinfekční přípravky na ruce.

10.12.2022 5 z 5

Jak opravit budoucnost Jak opravit budoucnost Andrew Keen

Edici crossover jsem přechválil. Druhá ze čtyř odpad. Četl jsem úvodních pár desítek stránek, pak jsem to vzdal. Ukecané, domněnky, navíc své názory vydávající za fakta. mylné předpoklady... Mám ve frontě na čtení příliš mnoho knih, které mi poskytnou výrazně větší hodnotu. Takže jako jednu z mála knih jsem nedočetl.

25.09.2022