Vlado84 komentáře u knih
,,Za časného rána na jezeře, když tu seděl na zádi a jeho otec vesloval, si byl docela jistý, že nikdy neumře"
..a jeho dielo bude žiť aj naďalej.
Krásne spracovaná biografia, navyše plná fotiek, vďaka ktorým je možné nahliadnuť oveľa hlbšie do života jedného z najzásadnejších autorov 20. storočia.
V protisvetle (z nás) ako sa ponára dom do súmraku.
Bez cesty bez záhrady bez tesnej brány.
Tvoje vlasy bledé kovové steblá.
Hovoríš; zhasni
Úder viečka o moje čelo. Cez prižmúrené oči ťa vidím obchádzať
Múry záhrady presklenené veže. Vo vitríne času nehlučne sa kĺzajú
Limuzíny: telá odovzdané rituálnemu spánku.
Potom sneh v hmle.
Potom Tvoj biely chrbát ku ktorému sa dôverne priviniem.
Potom nechať všetko tak nech plynie.
V izbe ktorú sme nemali nikdy opustiť.
Dormi5
Nádherná zbierka...
Milovaná Mila Haugová
Aké nekonečne krásne je, keď láska príde a pohladí srdce a dušu. A aké neopísateľne smutné je, ak láska zabolí a odíde.
Je to tak krásne a je to tak smutné.. ani neviem, čo k tomu viac dodať.
Krásna kniha.. ako život.. v celej jeho neopísateľnosti a neuchopiteľnosti..
Kde sa preplietajú radosti a starosti (ne)všedných dní a dni plné šťastia sa zase niekedy striedajú so smútkom a obavami v prítomnosti o budúcnosť.. A retrospektívne pohľady a návraty späť v čase.. Dni zúfania, dúfania a spomienok.. A nádeje.. za krajším životom, za skutočnou láskou.. takou, ktorá v nás zanechá nezmazateľnú stopu. Odtlačok, ktorý sa nedá nijako vymazať..
O dobrote, o viere v ľudské dobro. O malých veciach v živote, ktoré v nás zostávajú navždy zapísané.
Krásna kniha, prišla opäť v správny čas.. a možno práve preto je v nej to čaro.
Odporúčam ;)
Skvelo napísaný krimi triller, so všetkým čo k tomu patrí :)
Keď som čítal poviedky, mal som pocit, že všetko čo prežívajú protagonisti - prežívam spolu s nimi. Akoby som stál kúsok opodiaľ alebo sedel vedľa za stolom, či práve prechádzal náhodne okolo..
A tie opisy chudoby.. a lenivosti. Nekonečne mučivej pomalosti a neochoty pohnúť rozumom, aby vzápätí tá-ktorá postava pre svoje ´blaho´ dokázala nájsť kúštik intelektu - hoci možno ´sedliackeho´. A akoby to nemalo mať nikdy konca kraja. Akoby nemalo existovať svetlo na konci tunela. Jednoducho sú to smutné poviedky. A napriek tej do kosti zažratej chudoby a biedy sa v nich skrýva kúštik dôvodu na úsmev, hoci aj cez slzy.
Odporúčam ;)
Ernest.. jeden z mojich najobľúbenejších autorov. Téma celého diela je tak nadčasová, až to bolí. A asi aj vždy bude. Mať a nemať. Dá sa to aplikovať na xzy situácií, dejov, udalostí v živote človeka. Áno, niekedy ´ťažkopádne´ rozhovory, monológy.. Už keď som začal čítať som mal pocit, ako by ma niekto vyhodil z idúceho vlaku a ja som sa ocitol uprostred nejakej dejovej línie, ktorá už dávno žila svojim životom, čiže mi zostávalo jediné - zladiť krok :)
Hlavný hrdina, ktorý celý život pracuje a dostane pár drobných.. aby uživil svoju rodinu. A keď nemá na výber - pretože možností nájsť si súcu prácu je minimum, ak vôbec nejaká je - odhodlá sa aj k nebezpečným a nemorálnym pracovným príležitostiam. Na druhej strane sú ´jachtári´ s opálenými tvárami od večného slnka, v uhladených, dobre padnúcich oblekoch a šatách.. s vačkami, z ktorých vždy trčí nejaká bankovka. No neriešia morálku, vlastnú už vôbec nie - a preto im nie je cudzie nežiť monogamne.. utrácať na chľast a hazard.
To je ale obraz aj dnešných dní, žiaľ.
Pravdivá kniha. Odporúčam ;)
Skôr ako som čítal knihu som videl film so skvelým Dustinom Hoffmanom v hlavnej úlohe.
Scéna ,,Je to bezpečné´´ bola až tragikomická.. ale v knihe som mal pri nej už skutočne mierne zimomriavky. Ako už písali čitatelia vo svojich komentároch, skutočne sa kniha čítala ľahko, dej sa zbytočne nezamotával (i keď.. ak by sa aj zamotával - nemuselo by to byť na škodu).. niekedy som mal pocit, že som z nenazdajky nasadol do idúceho vlaku a viezol som sa až na konečnú.
Skrátka napínavé čítanie ;)
Kniha, ktorá mi aj dnes pri spomienke na ňu stále niečo dáva.. , hoci som ju prečítal už pred mnohými rokmi :)
Volanie srdca..počuť hlas srdca.. krásna téma ;)
Tom Waits... wau, milujem jeho tvorbu, jeho rôznorodosť, to, že keď sa idem ponoriť do toho čo vytvoril na hudobnej scéne, že ty vole beda ti ak nemáš rukávniky na ramenách - lebo inak ťa to strašne semele.. a to je presno ONO! Nič prvoplánové, nič čo asi aj akoby očakávaš - nie, je to vždy jedinečné a - aspoň pre mňa to tak je. Úžasný Tom Waits.
A knižka.. no proste super, skvelé. Hej, neautorizované, ale.. kto má rád Toma Waitsa a jeho tvorbu, tak určite bude mať rád aj toto dielko.
No tak čo už tu len napísať, je to tak, ako keď sa stretnú dvaja kamoši, dvaja priatelia a rozprávajú sa a rečnia a kvákajú na všetky možné témy a je to skrátka skvelé. Vynikajúce otázky, z každého rohu trohu, a vynikajúce odpovede, často čarovné - proste v štýle ako to vedel len Milan Lasica.
Veľmi ma bavila táto knižka! Bob Dylan a jeho albumy rozobrané do detailov, a skvelé názory a príspevky aj od rôznych hudobníkov a ľudí pôsobiacich v hudobnom/umeleckom svete.. jednoucho parádička a preto udeľujem tejto publikácii 10 trsátok z desiatich možných.
Introspektívny a retrospektívny pohľad do vlastného vnútra a nie len tam, a pohľad do minulosti, spomienky - nádherná poetika, miestami až drsná a ťaživá.. Proste, rozprávačky, navrávačky :)
Množstvo krásnych myšlienok a postojov, postrehov a názorov, ktoré v spletitosti rôznych životných situácií - hlavne keď sú dni alebo obdobia náročnejšie v akomkoľvek zmysle - niekedy zabúdame vnímať. Pretože každé nové ráno je dar.. ;)
A zase je to o srdci a o tom, že to podstatné cítime len ním.
Krásna knižka, ale možno by bola kompaktnejšia, ak by bola o kúštik kratšia - ale to je len osobný názor ;)
Knižka sa mi páčila, čítala sa ľahko a aj samotný dej bol pomerne jednoduchý. A asi v tom je ´pes zakopaný´. Nie len to, že na prebale bol uvedený celý obsah.. , ale už po prečítaní pár strán útlej knižky sa celkom jasne javila celá pointa. To ale nie je až taký problém. Len potom chýbal nejaký ´moment´, niečo akoby ´viac´.. Tak či onak, je to len môj subjektívny názor a určite netvrdím, že dielko nie je dobré. Je príjemné. Ale mne tam čosi chýbalo.
Oddychové dielko, situované do Paríža, ktorý mám veľmi rád. Zaujímavá zápletka. No niekedy mi prišli podaktoré situácie až úsmevné, akoby naivné.. Či už išlo o vyšetrovanie.. No. Nemal som vtedy pocit, že ´tak takto to teda funguje´ .. Ale, opakujem, príjemné čítanie, skvelé ako oddychovka po náročnejších knihách ;)
Moja prvá kniha, ktorú som od autora mal možnosť čítať. Niektoré poviedky som musel čítať na viac krát, možno..len vplyvom nedostatočného sústredenia sa na text, nakoľko som často čítal knihu cestou do práce a z práce v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy a nedá sa vravieť vždy o komfortnom prostredí na čítanie.. :)
Ale, niektoré poviedky boli krásne.. takým zvláštnym spôsobom. Neviem. No, asi je to na každého osobnom vkuse. Niekomu sa poviedky môžu páčiť veľmi, niekto môže byť zase sklamaný.. Tiež som niekedy nerozumel celkom úplne tomu, čo sa snažil p. Saroyan povedať - ale to nevadí.
Nechýba vtip, nadhľad, niekedy úplná melanchólia až smútok..ale, z poviedok na mňa ´dýchala´ taká ´obyčajná ľudskosť´ bez pretvárky. A to sa mi páčilo ;)
Moja prvá kniha od Etgara Kereta a musím povedať, že určite nie posledná.
Veľmi svieže poviedky, ktoré sa čítajú ľahúčko a niekedy rozveselia, niekedy zarmútia, niekedy nastavia zrkadlo..niekedy nútia k zamysleniu. Vojna a nepokoje.. kiež by raz všetko toto vymizlo, na svete by bolo hneď krajšie.