Wargo komentáře u knih
Odzbrojený... tak som sa cítil po prečítaní tejto knihy. Jurek bol iba imaginárna postava, zato však tak reálna a literárne realisticky vycibrená, že som úzkosť jeho obetí pociťoval na každej strane. Svedkyňu ohňa som čítal už dosť dávno, ale v žiadnom prípade nebudem vyčkávať tak dlho, kým si prečítam ďalší diel. Obzvlášť po takomto konci...
Opäť dychberúce popísanie jednotlivých scenérií, pričom som sa (najmä vďaka kvalitnému prekladu) ocital na tom či onom ostrove, stál na pláži, tvár mi bičoval vietor a bol som do nitky premoknutý. Autor miluje toto prostredie, to je bez debát. A pátranie v minulosti na získanie rôznych odpovedí plus prepojenie postáv a ich vzťahov robí z tejto knihy unikát. May vie ako písať, ako zaujať a doslova núti človeka ocitnúť sa v Škótsku. Skvelá kniha !
Rozuzlenia konca z trojky som sa nevedel dočkať, spoilerovať však nemienim. Duo autorov vie použiť správne nástroje, aby som sa vždy viac a viac tešil na nasledujúci diel, avšak neviem, ako sa popasujem s úplnym záverom tejto série, ktorá ma čaká za rohom. Jedno viem už teraz, Sebastian mi bude chýbať. Veľmi dobre napísaný diel, obzvlášť spojenie Sebastianových večných nočných môr a "pomôcku" v podobe malého dievčatka Nicole, ktorá mu konečne môže pomôcť prekonať jeho citové útrapy... A opäť raz zaujímavý a namotávajúci záver. Výborný diel plný zvratov, ktoré nepôsobia prvoplánovo. Najprv si však prečítajte predchádzajúce diely.
Druhá kniha od autorky, a opäť príjemné potešenie. Vidno, že si dala záležať so štúdiou najmä psychologického zvládania bolesti, a rovnako aj štúdiou o bolestivom zranení. Bolesť som pociťoval spolu s D.D. Čo sa týka hlavného podozrivého, misky váh sa nakláňali raz tam a raz tam, a musím priznať, že sa s tým celým autorka popasovala podľa mojich predstáv.
Pozrieť si 6 dielov v kine bez prečítania knihy sa mi zdalo ľahšie ako prečítanie kníh, a v dobe keď knihy vychádzali som nebol ešte taký knihomol. Banujem, samozrejme... ale po skončení šestky som to nevydržal a poslenú knihu som si prečítal hneď dvakrát. Výborný záver jednej úspešnej fantasy série, ktorá sa právom radí na piedestál vo svojej kategórií. Teším sa, až to raz budú čítať moje deti, uvidím budú Harryho vnímať o 10-15 rokov neskôr
Pre fanúšikov povinnosť. Hawk !
Prečítané, odškrtnuté... Asi niesom 100%-ná cieľovka, nakoľko sa sám považujem za neveriaceho... ale najmä vďaka nie príliš veľkému počtu strán som to prečítal viac menej so záujmom, ako sa to celé vlastne skončí. A nebola to až taká tragédia.
Osobne sa mi viac páčil dej zasadený do mrazivých hôr a psychiatrickej liečebne, ale "pozostatky" deja prvej knihy (potreba čítať prvú knihu sa viac než odporúča) sa fantasticky preniesli aj do druhej Minierovej knihy o Servazovi. Výborné, a jedna z mála kníh, ktorej svedčí väčšie množstvo strán, nakoľko si to dej vyžaduje. Ani na chvíľku kniha nenudí, dej je precízne a prehľadne vypracovaný, a vsuvky s uväznenou ženou sú čerešňou na torte. Vlastne, tá hlavná čerešňa prichádza na záver, a vyráža dych. Hor sa do "Tmy" !
Výborný a veľmi prekvapivý záver. Kvalitný námet kriminalistu - bezdomovca a nováčikovskej policajtky. Mrazivý začiatok len napovedal, že sa autori nebudú štítiť silnejších a brutálnejších ideí. Vydarený debut. Verím, že ďalšie príbehy si rád prečítam.
Hjorth / Risebfeldt sa vyžívajú v Bergmanovi a jeho komplikovanosti. Okolie od Sebastiana očakáva, že nebude nikto iný, než len neustále arogantný sexistický narcis, ktorého nezaujíma nič iné, len on sám. Na vonok sa však začína prejavovať aj jeho ľudskejšia podoba, ktorou si pomaličky získava nielen Vanju, ale aj sympatie svojho okolia. Avšak za akú cenu ? Netreba skočiť Sebastianovi na lep, je to ešte väčšia sviňa, než som si myslel.. ale keď kvôli nemu túto sériu zbožňujem. Bez predchádzajúcich dvoch kníh ani nečítajte. Samotný kriminálny zločin je len podklad na rozohranie fantastického vykreslovania postáv. Tým je táto knižná séria taká obľúbená, krimi prípady máme vždy a všade, ale "dav" okolo Bergmana je len jeden !
Sám som zo seba prekvapený, pretože kniha môjho veľmi obľúbeného autora ma nenadchla už riadne dlhú dobu. Jebo prvotina resp. jej pokračovanie považujem doteraz za 2 úžasné napínavé a krásne napísané knihy, ale hranice ostrova Öland akoby obmedzovali aj tvorivú činnosť a myšlienky samotného autora. Atmosféra nikde, nezaujímavý, ba až umelo a hlúpo vykonštruovaný dôvod na pomstu a ja len s malou dušou dúfam, že sa autor vykašle na takýto štýl písania, ale pohltí nás opäť duchovno a prízraky... PS: Polícia na Ölande a najmä dcéra Gerlofa by si zaslúžila za ucho, s jej prístupom k práci by väzenia zívali prázdnotou !
Vyše 600 strán pyrenejského mrazu, poznávania pozadia hlavného príbehu a sympatizovania s hlavným inšpektorom Servazom, ktorému budete veriť každú bolesť a strach, každú radosť s nájdenia nového kúska puzzle do celkového obrazu prípadu... Okorené ústavom plného nevyliečiteľných a nenapraviteľných bláznov a vrahov, popredkávanie ďalšími menšími či väčšími zvratmi (niektoré naozaj nečakané), pri čom si (možno) poviete, že ste po dlhom čase čítali fantastický detektívny thriller z pyrenejských hôr.
Dobrá kniha. Niesom veľký fanúšik Nesbo-vých diel, najmä kvôli jeho mainstreamovosti a prepopularizovanosti, ale postupne si isto prečítam celú Holeovskú sériu. Snehuliak má dobrý dej, solídneho záporáka a aj dobrý zvrat ku koncu. PS: Knihu mám aj podpísanú ;)
Vtipné, originálne, jednotlivé príbehy a ich historický význam v súčastnosti len podčiarkujú iróniu celej knihy. Teším sa na film, nakoľko som si sám Alana už nejako predstavil a svojím spôsobom aj obľúbil, a vidieť ho naozaj trmácať sa niekde zo slonom musí byť ozaj prdel... ;) Taký švédsky Forest Gump !
Výborné ! Axelove hádanie práve hranej skladby sláčikového qvarteta len na základe fotografie bola absolútne dokonalá idea... Oproti prvej knihe veľký skok vpred. Vyzretejšie, obsahovo plnšie, len tak ďalej.
Čítal som to počas "nášho" tehotenstva, aby som získal prehľad o tom, čo sa má, a čo nemá, čo je dobré a čo zlé... a zistil som, že na to asi treba prísť postupne sám. Toľko rôznorodých metód, názorov a teórií, že som občas nevedel, ku ktorej sa skôr prikloniť. Porovnať mentalitu amíkov a franzúzov je ako porovnať výsledky IQ testov vysokoškolského profesora a 3 mesačného mimina, pričom verím že netreba vysvetlovať kto je tu to mimino (...len pre istotu, sú to tí amíci) Američania sú vo všeobecnosti národ hlúpy, čiže tam netreba hľadať inšpiráciu v ničom, naopak niečo z tých francúzskych metód som si zapamätal a snáď aj použijem..
Moja najobľubenejšia. Výprava, dobrodružstvo a tak nejak sa mi aj najlepšie čítala. Mať 10 želaní, jedno z nich by bolo absolvovať plavbu na tejto lodi...
Cítil som, že sa toto duo autorov pri prvej knihe len rozbieha. Bergman a spol. ale ukázali, že som sa tešil oprávnene. Výborný záporák, svižný dej, neustále zabŕdanie do Bergmanovej povahy a dôvode jeho existenčnej krízy, a opäť skvelý záver, ako namotávka na ďalšie pokračovanie. Toto začína byť moja obľúbená séria...
Temné návraty do minulosti aj tu fungujú bravúrne, Camilla vie správne navodiť atmosféru, ktorá čitateľa ťaží.. obzvlášť silné mi prišli časti s opisom topenia, pričom ako rodič som to prežíval o to intenzívnejšie. Každá z postáv mala svoj vlastný priestor a tajomstvo, a strana za stranou sa to postupne odhaľuje. Výborne gradovaný dej však nevyústil do zaslúženého finále, a celý efekt predchádzajúcich strán sa mierne vytratil asi na posledných 40 stranách. Ale to nemení nič na tom, že je to výborná kniha.
Anthony Doerr napísal výnimočnú knihu. A uvedomil si to aj prekladateľ Martin Kubuš. Je smutnou pravdou, že gramatické chyby, preklepy a podobné "drobnosti" dokážu narušiť zážitok z čítania knihy. Najmä v prípade, ak sa jedná o veľké množstvo chýb pri nízkom počte strán v knihe. Kubuš však pravdepodobne našiel v knihe zapálenie ako ja. Vycibrený preklad (pár menších chybičiek sa našlo, ale vzhľadom na veľké množstvo strán je to sotva badateľné), nádherné prirovnania, porovnania a detailné charakteristiky, ktoré boli akoby presným opisom toho, čo hlavná hrdinka cítila a vnímala každou svojou bunkou, každým svojím zmyslom. Dej, postavy, prostredie a obdobie v knihe sa skĺbilo do jedného fantastického zážitku, a tým, že sa Doerr vyhol záverečným klišé mnohých kníh s podobným námetom, tomu dáva punc zlata. Vrelo odporúčam, krásna kniha !