zahadum komentáře u knih
Príbeh knihy nám približuje udalosti roku 2008 očami Charlesa Walesa začínajúceho finančného analytika v Londýnskej profi štvrti plnej bankových inštitúcii zvanej City. Autor nám drasticky a bez servítky ukazuje pozadie sveta v ktorom sa točia a zo vzduchu tvoria ťažké milióny a vytvára sa za každú cenu ZISK ! Krok za krokom sledujeme začiatok "svetovej krízy " ktorá sa údajne zjavila ako blesk z modrého neba. Je to omyl...veľký a smutný omyl....všetko bolo dávno dopredu signalizované jedincami ktorý upozorňovali na skutočnosť,že je to všetko bublina a do nekonečna sa nedá tvoriť hodnoty zo vzduchu ... v modernom slova zmysle teda len v našich PC ! Katastrofa menom pád svetovej ekonomiky stále neskončil a od roku 2008 sme svedkami len akéhosi prvého kola...verím a súhlasím,že toto bolo starostlivo naplánované tak ako všetky významné svetové udalosti v ľudských dejinách. Veľa ľudí aj dnes upozorňuje ,že všetko to stále nekončí a navyše sa to ide stupňovať a ideme do ešte väčších sračiek. Všetko je to matematika a tá jednoducho nepustí..svet proste musí byť v nikdy nesplatitelnom dlhu ! Niekto povie,že sú to katastrofické scenáre a konšpiračné teórie .... dajte si pozor na týchto vysmiatych ľudí s ceduľkou V.I.P. , pekne oblečených a večne sa nudiacich ... sú zákerný a vnucujú vám nebezpečné ružové okuliare...už čoskoro žiaľ pocítime,že bubliny sú vždy síce veľké a majú krásny tvar...ale sú vo svojom vnútri prázdne !
Mrazivý a napínavý thriller, miestami neskutočne a zbytočne prekombinovaný ako keby autor napínal pomyslenú strunu trpezlivosti čitateľa až do krajnosti. Pán Nesbo teraz vám to ešte prepáčim a dávam plné hodnotenie za pomerne originálne motivačné činitele vrah......už ani slovko..tuším pod oknom sa nám rysuje ... áno áno ... snehuliak...
Na začiatok sa priznám, spravil som veľkú chybu a videl som seriál produkcie HBO skorej ako som mal česť čítať knihu. Varovanie nerobte to !!! akonáhle dočítate knihu nemusíte už pozerať na seriál...zhoršilo by to vaše predstavy ktoré ste si pri čítaní vytvorili...seriál vám neponúkne veľkolepé davové scény....nie je epický..nie je monumentálny ...neukáže vám svet tejto knihy vo všetkých veľkých ale aj jemných odtieňov starostlivo vybudovaný majstrom a pánom spisovateľom Martinom.
Samotná kniha je prvý diel ktorá nám predstaví hrdinov a antihrdinov ...je len na vás koho si ohodnotíte ako kladného a záporného..verte alebo nie..je to zložité...tu je každá postava náchylná na väčšie alebo menšie poklesky....v tejto knihe nie je na prvom mieste drak..čarodej...monštrá a postavy ktoré si automaticky radíte k fantasy ..nie..dokonca ani nie sú rozdielné rasy postáv..všetci sú to ľudia ! čaro a nádhera príbehu spočíva v náznakoch ..znameniach...šepote o tieňoch...spomienkách na staré časy.....verte nie je nič mrazivejšie ako krátka veta : zima sa blíži...veta obsahuje skryté obavy....v tomto svete ročné obdobia trvajú roky...čím je dlhšie leto..tým je dlhšia zima...svet na severe ohraničuje tzv Stena ktorá chráni ríšu pred ...čím vlastne ? čo je za stenou ? prečo na stene strážia celé generácie muži z tzv. Nočnej hliadky ? dozvedáme sa,že sú tam rôzne stvory ktoré počas zimy prechádzajú aj za stenu...kto sú to Iní ? všade na svete sa rôzne znamenia ktoré zvestujú,že táto zima má byť niečo viac...nevieme čo ?
Tak toto je len jedno z lákadiel prečo čítať knihu..druhé a možno zaujímavejšie je samotný názov diela...Hra o tróny...
Intrigy, zákulisné hry, staré hriechy, rôznorodosť rodov ich rodinné zväzky ktoré sú poprepletané vekmi .... to všetko je mix ktorý Martin zvláda bravúrne ... je dokonalý psychológ ktorý necháva svoje postavy aby nám odhalili svoje motivačné činitele vedúce ich k rozhodnutiam ktoré niekedy prekvapia a niekedy nie..proste človek je tvor nevyspytateľný...postavy sú živé..reálne sú ich skutky...v tomto svete sa bežne súloží...bežné sú tu krutosti ktoré proste patria do sveta kde len tí najsilnejší prežijú...či je to meč..alebo lesť..na tom nezáleží...obľúbené postavy ktoré sú plné zdravia a budúcnosti vám o pár stránok nečakane autor znesie zo sveta ani okom nemihne....holt taký je život....
geniálne spracovanie ..autor je správne stručný tam kde treba...správne nešetrí slovkom tam kde chceme široký opis...kapitoly sú písané pohľadom jednotlivých postáv ...príbeh ide rýchlo dopredu...nikde nie je hluché miesto.. nuda je tejto knižnej perle cudzia.
Hru o tróny vyhráš alebo umrieš.
..zima sa blíži...a nemôžem sa dočkať
Veľmi dobrá kniha o človeku ktorý bol nútený ostať na cudzej planéte medzi ľudmi nižšej doby....postupné budovanie dôvery ...učenie ich všetkému čo pokladá za správne ...kniha ma plno dramatických zvratov ...vrelo doporučujem
Nová kniha Stephena Kinga mi pripomína slávny Cameronov film : Titanic...pýtate sa prečo ? Loď Titanic bola len taká kulisa na pozadí veľkej lásky ktorá začala na tejto lodi a ako všetci vieme aj skončila. V knihe je touto kulisou John Fitzgerald Kennedy ..konkrétne jeho smrť 22.11.1963. Kingová fantázia znovu stvorila situáciu čo keby ? .... Cestovanie v čase je téma ktorá ma vždy zaujímala a som rád,že sa jej chytil aj môj obľúbený autor...King sa nebojí a púšťa sa do príbehu priamo od prvej stránky ... Napriek tomu koľko má kniha strán jej prečítanie vám nezaberie veľa času...kniha sa číta sama...stále sa niečo deje nie je núdza o veľmi napínavé momenty...King si dôkladne preštudoval reálie doby od roku 1958 do 1963 a je to poznať..ako majster detailov vám zase predkladá dôveryhodný celok...chvíľkami krásne prepadá nostalgiám o starých dobrých časoch .... príbehy o cestovaní v čase majú často problém paradoxom cestovania v čase....nepatrná zmena minulosti môže zmeniť budúcnosť...aj tu majster King všetko premyslel a jeho vyriešenie paradoxov beriem ...je rozumné a logicky spadá do deja....čerešničkou na torte je pre milovníkov Kinga zase prelínanie do minulých Kingových diel....nechcem prezrádzať veľa len podotknem ,že opis mesta Derry s ( nepoviem ) je mrazivý...málokedy písmenka dokážu navodiť smútok..melanchóliu ..tu sa to podarilo....koniec románu ..hmm King máva problémy s ukončením svojich kníh....tu to však neplatí...koniec je jedným slovom kultový !!! áno..používam toto slovo cítiac,že táto kniha sa stane kultom...Najlepší koniec aký som kedy čítal a nielen u Kinga...ale od čias Zelenej míľe aj najdojemnejší...pán King touto knihou ste mi poplietli poradie vašich klenotov...na prvé miesto totižto patrí tento knižný klenot...vystrieda druhý knižní klenot TO...Kniha začína vetou...Nie som plačko....no po dočítaní tejto knihy.....
Priznám sa k tejto trilogii som spočiatku pristupoval skepticky..predsa len sa jedná o jedno z mnohých " cool teenoviek " Zlákala ma cena za kompletnú trilógiu a veľmi pekné spracovanie samotnej knihy od Ikaru.
Celú trilógiu budem hodnotiť ako celok. Prvá kniha je jedna vzrušujúca adrenalínová jazda ktorú som dočítal na jeden záťah asi za dve hodiny...bol som milo prekvapený svetom ktorý vymyslela autorka a doviedla ho v detailoch do dokonalosti...dianie v aréne sledujete so zatajeným dychom a ani nevnímate a je tu koniec.
Druhá a tretia kniha bohužiaľ sú ďaleko za kvalitami prvej knihy a sú v podstate len nastavovaná kaša a snaha stoj čo stoj spraviť trilógiu nech to stojí čo chce...dej je umelo predlžovaný ..postavy sú nevýrazné a často konajúce v rozpore s tým čo hlásali o stránku predtým...hlavne trojka je neskutočne pomýlená a plná paranoje...postava A je dôveryhodná a postava B je zradca...o dve stránky je to presne naopak lebo tak konala postava C...každú chvíľku sa musíme prispôsobovať novej povahovej zmene postáv..čo je dosť zmätočné...každopádne koniec je logický a uspokojil ma...
V budúcnosti si určite rád znovu prečítam prvú knihu ... ostanem ale len pri tejto prvej časti.
Geniálna kniha v ktorej zaujímavou formou dvojica teoretických fyzikov prezentuje svoju koncepciu mnoho-dimenzionálneho kozmu ... cyklický model vesmíru o ktorom je v podstate celá knižka je pre mňa osobne veľmi fascinujúci ... knižka je napísaná pomerne prístupným jazykom...ak sa dá teoretická fyzika nazývať prístupná pre masy :)
Diktatúra a fanatické náboženstvo dohnané ad absurdum .... Atwoodovej verzia na 1984 .... koniec ináč skvelej knihy je pomerne slabší.
Je to moja prvá kniha od Simmonsa a ako som zistil určite nie posledná, autor má veľký talent ako zviazať suché fakty a atmosféru do pútavého príbehu ... v tomto prípade do veľmi nehostinnej Arktídy. Sledujeme márnu snahu posádok dvoch lodí EREBUS a TERROR.
Autor pracoval na základe skutočných udalostí ale pridal tam netradičný prvok...ako keby mali ťažko skúšané posádky dvoch lodí málo starostí tak ich stavy okrem zimy, chorôb a depresie nivočí a decimuje "VEC"
Celý čas je "VEC " opradená tajomstvom a budeme svedkami jej krvavého "susedstva " námorníkov ktorý podobne ako čitateľ nebudú vedieť čo je zač.
Myslím si,že zima, skorbut, beznádej , vraždiace monštrum je len jedna strana zla ktoré postretlo mužov expedície....autor správne zapracoval do deja aj starodávneho nepriateľa a to je...človek.......človek zlý..zákerný...túžiaci po moci...človek nestabilný v podobných podmienkach ktorým sú vystavený námorníci ..ruka v ruke s ponorkovou chorobou je nám ukázaná pravdivá tvár spoločenstva ľudí ktorý strácajú ľudskosť a sami uvidíte čo všetko zanechali v prístave...nejedná sa len o rodinných príslušníkov.
Kniha je dlhá ako samotné putovanie hrdinov....smutná...depresívna..studená..temná...beznádejná....nikdy však nenudiaca a samotný príbeh nemá hluché miestá ani logika nám nikde nekolabuje.....samotný koniec je podľa mňa asi jediný rozumný ktorý sa priam pýtal aby takto vedený príbeh vyvrcholil. Zima priam sála z každej stránky tejto krásnej knihy.
Dokonalá ukážka prípadu o tom ako vás pohltí dobrý príbeh...som si sadol a čítal kým táto krásna a napínavá knižka nepadla....podľa mňa najlepší " Bachman " / King !!!
odporúčam vyhnúť sa filmovému spracovaniu !!!
Túto sci fi knihu si pamätám z detstva a dokonca ju mám vo svojej knižnici. Vynikajúci nápad ktorý mi pripomínal film : Deň kedy sa zastavila Zem.
Príbeh o mrazivom tajomstve ktoré skrýva jeden zvláštny cintorín, jedno miesto kde smrťou nič nekončí...miesto kde cítite studenú jeseň s vranami ktoré vás sledujú zo stromov, kde mlčanlivý starý sused na verande pije pivo a díva sa do diaľok ktoré pozná ale neverí im, kde zelené oči mačky vidia hlboko do vás..kde nie je miesto pre radostné detské hry....kde hučia veľké cisterny a snažia sa vás zabiť...kde si uvedomíte,že Stephen King ovláda všetky možné zákutia ľudskej psychiky bravúrne a desí vás to ..... dielo pochmúrne, tajomné,desivé, smutné.
prekvapivo slabá knižka od majstra Kinga, chýba prepracovanosť postáv a ich motivačných činiteľov ktoré ich pohybujú prirýchlo krátkym dejom. zbytočná kniha vzhľadom na to, že King v knihe Svedectvo lepšie pojal totožný príbeh.
úžasná kniha s názornou ukážkou ako má vypadať postupná gradácia deja !!! odporúčam aj rovnako úspešnú filmovú adaptáciu
jednoznačne najlepšia kniha od Kinga !!! kniha sa v podstate číta sama… kniha bola 2× sfilmovaná..prvý krát ju sfilmoval Stanley Kubrick ktorý ale zmenil niektoré prvky deja a preto si King napísal svoj vlastný scénar a vznikla 3 dielna pomerne verná adaptácia knižky
" Biblia " post apokalyptických príbehov !!! nedajte sa odradiť počtom strán
Normálne podozrievam M.Puza , že snád on sám bol členom nejakej podobnej " rodinky " :) takto dokonale vystihnúť svet okolo organizovného zločinu je priam nemožné … je to majstrovstvo génia ! Dokonalá knižka ktorá bola dokonale sfilmovaná
jeden ostrov, jedna ruka, jedna loď, jedno dávne tajomstvo ukryté v mori, jeden Wireman, ( muchacho ) možno sí. možno no.
Pomerne krátka kniha o neštastnej zhode náhod ktoré dajú dohromady matku a syna vs besné zviera. King obdivuhodne opisuje aj myšlienkové pochody psa a jeho postupný prerod v monštrum plné hrôzy. Kniha má iný koniec než film…
Kingová najviac poetická knižka, kde poetično zatlačilo náznak niečoho čo sme mohli vidieť v cintoríne zvieratiek. Niekedy sa tajomstvá neberú do hrobu…