zalozmyska zalozmyska komentáře u knih

Kuna jménem Lotta Kuna jménem Lotta Wolfgang Schreil

Tato kniha se věnuje převážně kunám,které autor odchovává od miminek až po vypuštění do přírody.
Mládě kuny lidé většinou najdou když začnou přestavovat stodolu nebo půdu,samička buď spanikaří a uteče a nebo nestihne přestěhovat všechna mláďata.Tady nastupuje autor jako náhradní máma,krmí z dudlíku,masíruje bříška.
Když začnou mláďata žrát myši a kuřátka přestěhuje je z pracovny do lesní voliéry a postupně je zvyká na les. Později je voliéra otevřená,protože mladé kuny se do ní na noc vrací. Kuny jsou v péči od jara do listopadu. Kuna jménem Lotta je,ale jiná i když už je v lese jako doma vrací se pro pomazlení až do května následujícího roku kdy se loučí.
Kniha mě přímo nadchla. Autor píše krásně srozumitelně,má smysl pro poutavé vyprávění. Knihu doprovází spoustou krásných barevných fotografií z přírody a ze života kun.

12.01.2025 5 z 5

Čarodějky malostranské Čarodějky malostranské Petra Kubašková

Vítejte v dobrodružném světě malostranských čarodějek,které si dokážou poradit i v těch nejzapeklitějších situacích.
Kniha je o čtrnáctileté Ginevře a její rodině. Není to klasická rodina,protože v životě čarodějek nemaji muži místo. Ginevra řeší jak složité vztahy v rodině tak první lásku a nová přátelství s lidmi.
Kniha je vážně pěkně napsaná. Je zde krásně propojený fantasy příběh - svět čarodějek s legendami staré Prahy. Jediné co bych možná knize vytkla je,že mi přišlo,že autorka zbytečně prodlužovala Ginevřin pobyt v podsvětí.
Kniha je první díl ze tří,ale dá se číst i samostatně,protože dobrodružství v ní popisované je uzavřené.Na druhou stranu kdo si čarodějky oblíbil může ve čtení pokračovat.
Kniha má ne úplně malá písmenka,což se mi líbilo,protože z těch jak já říkám novinových mě bolí oči. V knize najdeme krásné ilustrace od Zuzany Čatajové a taky je zde mapa,aby jste věděli kde právě v příběhu jste.
Tak a teď pro všechny kteří mají rádi Prahu,její historii a legendy,fantasy světy a až pohádkové tajemno tohle je kniha právě pro vás. Najdete zde čarodějky,vodníka,víly,čerty,skřítky,ale i mluvící domovní znamení a jiné kouzelné a pohádkové předměty.

12.01.2025 4.5 z 5

Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi Jednooký: Malá knížka o velkém Žižkovi Klára Smolíková

Napínavé vyprávění čtenáře zároveň s třemi aktéry příběhu provází záhadnými uličkami Žižkova,aby je na konci spojilo v nerozlužnou trojici kamarádů. Kde jsou ostatní hráči? Nebo je tato hra určena pouze vyvoleným? Co najdou na konci hry?
Příběh je prokládaný mini komiksy,fotografiemi kde se zrovna hráči nacházejí a informacemi o Janu Žižkovi,letos je to 600 let od jeho úmrtí.
Knížka se líbila ně i šestnáctileté dceři. Já si při ní zavspomínala jak jsem se před lety účastnila různých fantasy her - skoro živých celodenních putování příběhy,které jsem znala z knih. Obě dcery si pak s kamarády užívali focení s knihou.
Knížka se četla rychle,má větší písmena a příběh ve kterém se stále něco děje,tak vás to vtáhne do příběhu. Doporučila bych čtenářům od osmi let,ale i ty starší bude dobrodružný příběh bavit.
Je dobře,že se vychází takovéto knihy. Né každé dítě má buňky na to aby četlo odbornou literaturu a tady se vlastně dozví historické informace tak nějak navíc k příběhu.

20.11.2024 5 z 5