Zdenda20
![Otrávený pohár / Smrt mučednice Otrávený pohár / Smrt mučednice](https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93315/letopisy-kralovske-komory-vi-bOj-93315.jpg?v=1514759142)
Opět výborně napsané. Příběhy jsou poutavě napsány, možná ve druhém je nějak moc náhod. Ale kdo zde hledá jen zábavu, tak je to skvostné čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cesta sněžných ptáků Cesta sněžných ptáků](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141039/cesta-sneznych-ptaku-SbY-141039.jpg?v=1552946258)
Pěkně napsané. Příběh je poutavý, nejsou zde jen kladné vlastnosti hrdinů a krásně popisované sokolnictví. Autor popisuje lidské vztahy v drsné době. Doporučuji všem, kdo má rád historické romány.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Případ kněze z Bojné Případ kněze z Bojné](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250460/pripad-kneze-z-bojne-zlociny-na-vel-250460.jpg?v=1432634118)
Nedokážu posoudit, jak ta kniha hluboký historický podtext, ale příběh je na můj vkus dost roztahaný. Možná jsem očekával od této knihy víc, což byla moje chyba.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Nebezpečné útočiště Nebezpečné útočiště](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127625/nebezpecne-utociste-ZcA-127625.jpg?v=1568357771)
Zvláštní pojetí života v přírodě. No a vycvičená kočka je hezká pohádka.
Od autorky jsem již četl lepší.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zločin na Bezdězu Zločin na Bezdězu](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231367/hrisni-lide-kralovstvi-ceskeho-zloc-0KB-231367.jpg?v=1432496911)
Dvacátá a opět moc pěkná kniha. Jen autor se vrací k minulým příběhům a pravděpodobně je to reakce na čtenáře hnidopichy. Doporučuji všem čtenářům detektivek.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Očistím tě od hříchu Očistím tě od hříchu](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241665/smrtici-ocistim-te-od-hrichu-vCJ-241665.jpg?v=1429732979)
Docela dobrá kniha i když upoutávka je zavádějící. Ale děj má spád a proto tohle určitě doporučuji všem, co mají rádi detektivní romány.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ďáblův klíč Ďáblův klíč](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233346/dabluv-klic-GTF-233346.jpg?v=1419319451)
Je zajímavý pohled čtenářů na knihu. Já z této knihy jsem byl rozpačitý. Příběh pasáčka je částečně sen a část skutečnost s děsivým pozadím. Děsivé momenty malého kluka jsou celkem pochopitelné. Ale kdo má rád záhady s dobrým koncem, tak tohle je to pravé.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Oldřich z Chlumu Oldřich z Chlumu](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231388/hrisni-lide-kralovstvi-ceskeho-oldr-Kph-231388.jpg?v=1424775288)
Předešlý komentář je tak trochu očekavaná reakce. Ale jsem rád, že je zde popsaná cesta jak vznikají tak pěkné knihy. Taky jsem si počítal co jsem četl a jedna mi chybí a to je Zločin na Bezdězu. No a ejhle ona ještě nevyšla. Jinak ten popis hledání podkladů musí být trochu honička, ale Mezi tiárou a orlicí a epopeje jsou skvělé, tak ať to panu Vondruškovi vydrží.I ty čtyři uvedené povídky jsou čtivé. Doporučuji ke čtení všem co mají rádi historii a nehledají sled Otových lásek apod.
![Vražedná mše Vražedná mše](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231366/vrazedna-mse-E69-231366.jpg?v=1580054465)
Kniha je velmi čtivá. Přečetl jsem za jeden večer. Vraždy jsou spojené s vydíráním.
Vyšetřování je pěkně popsáno, pachatel se v podstatě ani neskrývá asi jen spoléhal na nedotknutelnost církve.Je zde i pěkně popsána averze krále vůči pražskému arcibiskupovi. Tuto knihu doporučuji všem milovníkům historických detektivních příběhů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231003/husitska-epopej-husitska-epopej-ii--LD7-231003.jpg?v=1429819089)
Nikdy jsem nevěřil, že období mnohokrát popisované mi takto uváže ke čtení. Je to jako píše většina čtenářů moc pěkné, ale podle mého názoru z tohoto dílu už čiší nostalgie doby. Příběhy většiny hlavních postav zde končí smutně. Ale asi to byla taková doba. I vložené diskuze jako by autorů jsou k zamyšlení. Určitě doporučuji všem, co mají rádi historii.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dům s minulostí Dům s minulostí](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15544/dum-s-minulosti-u3z-15544.jpg?v=1643125688)
Jednoduchý příběh o zchudlé a následně opět bohatté popelce, kterou si našel ten pravý princ. Od autorky jsem čekal víc.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Únik Únik](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124420/unik.jpg?v=1338014045)
Jako kniha je to moc přímočarý příběh. Postavy jsou všechny kladné až dva zlosyny, no prostě Eva Dallas je lepší.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Plzeňské mordy, Nepohřbený rytíř, Případ s alchymistou Plzeňské mordy, Nepohřbený rytíř, Případ s alchymistou](https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84477/letopisy-kralovske-komory-i-84477.jpg?v=1312383649)
Velice poutavé příběhy. Každý příběh má odlišnou zápletku. V příběhu o nepohřbeném rytíři dokáže pomocník Petr namíchat sedativum, které uspí celou posádku hradu až na jednoho. Všichni postižení to přežijí a ten co asi nic nejedl a nepil, tak hrad brání plyváním na dobyvatele. Trochu mi to připomělo kriminálku Miami,
tam jsou také super chemici. Určitě tuto knihu doporučuji a těším se na další knihy od pana Vondrušky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Znalec Znalec](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54132/znalec-54132.jpg?v=1290084245)
Detektivní příběh o pašování uměleckých děl. Je zde popisováno dost složité vyvážení
uměleckých děl za hranice v opravených autech, kde jsou montovány karosářské díly s ukrytými obrazy. Jinak poutavé čtení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Falešný tolar / Tichý jazyk / Boskovická svodnice Falešný tolar / Tichý jazyk / Boskovická svodnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/2645/letopisy-kralovske-komory-ii-R5W-2645.jpg?v=1514758473)
Tutu knihu jsem četl již dříve a nyní jsem se k ní opět vrátil.
Jednotlivé příběhy jsou velmi poutavě napsány jako vždy od pana Vondrušky.
I když zápletka v první a třetí mi vcelku rychle došla, tak způsob vyšetřování má rychlý spád a určitě zaujme. Povídka Tichý jazyk je příběh intrik, které zmátli i hlavního hrdinu.
Při zamyšlení lze to posunout i do dnešní doby a porovnat plky dnešních politiků a dřívějších mocipánů. Vše pro udržení moci a vlastního blahobytu.
Závěrem moc pěkné čtení a doporučuji všem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Svatý grál Svatý grál](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231369/svaty-gral-D11-231369.jpg?v=1580153920)
Pěkně zpracovaný příběh z doby Karla IV. Alžběta je popisována ne zcela kladnými vlastnostmi a naopak král a hlavní hrdina mají jen samé klady. Dominikán Pavel se pohybuje po Evropě rychlostí jednadvacátého století a všechny ženy mu padají do náruče. Je to velmi odpočinková kniha.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Skála Skála](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155926/skala-pgt-155926.jpg?v=1462799474)
Dle komentářů máme každý jiné požadavky na knihu. Podle mého názoru má dobrý děj. Jen mi v první polovině vadilo to rozdělení času. Příběh mládí a další kapitola součastnost. Do thrilleru to má dle mého daleko. Ale co mi zaujalo, tak ten popis tradice ostrova s lovem ptáků na skále. Takové sem nikdo nesmí. Jako detektivku doporučuji, téměř do konce jsem netušil motiv.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Riskovat se musí Riskovat se musí](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203320/smrtici-riskovat-se-musi-DqL-203320.jpg?v=1401435726)
Kniha se mi dostala náhodou pod ruku a podle mého názoru dobrý.Autorka si umí užívat života, když o tom tak pěkně píše.Vyšetřovatelka je taková chytrá a předvídavá Popelka. Jinak kniha má děj a i pěknou část humorných příkladů. Nechci řešit překladatele neboť kritik je ten, co ví jak, kdyby to uměl. Určitě doporučuji pro zpestření delšího večera.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hotel Hotel](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/8377/hotel-8377.jpg?v=1239134094)
Docela pěkně napsané. Takový americký sen. Z obyčejného pracovitého zaměstnance vicepresident společnosti. Obdobně jako Pretty Woman. Podle mého je to kniha k zamyšlení, co si kdo očekává od života.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pražský rozparovač Pražský rozparovač](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11545/prazsky-rozparovac-Pei-11545.jpg?v=1580054206)
Tuto historickou detektivku beru jako velmi povedenou knihu. Děj má spád i když hlavní zloduch je brzo jasnej, ale dopadení má dobrou zápletku.Trochu mi nejsou jasné ty ulice na Novém městě. Přesto tuto knihu doporučuji, milovníci detektivních příběhů se nudit nebudou.