Zdenka21 komentáře u knih
Pohodvá kniha, kterou doporučuji číst se zapečeným francouzským chlebem s rajčaty, sklenkou vína, pěkně někde venku na sluníčku, vedle kvetoucího keře levandule. Okamžitě jdu číst pokračování.
Je to jako číst o partě svých přátel. A tak trochu jsem ráda, že se podobné věci nedějí jen u nás ...
Grunge je hudbou mého srdce a Nirvana k němu neodmyslitelně patří. Kniha hodně řeší, jak je možné, že jedna píseň dokázala otočit v devadesátých letech hudební průmysl o 360 stupňů a z undergroundové muziky udělat mainstream. O Nirvaně a Kurtovi toho již bylo napsáno mnoho, takže zarytého fanouška text příliš nepřekvapí. Fotodokumentace je velice pěkná a doplnění o popis 50 nejoblíbenějších Kurtových desek, či lísty a plakáty na koncerty, stejně jako hudebních nástrojů či natáčení desek je zajímavé.
"... koncem listopadu činil týdenní prodej Nevermind 300 000 kusů..." o tom si dnešní kapely mohou nechat jen zdát.
Kniha je krásným návratem do devadesátých let, kdy hudba byla kooperací mezi fanouškem a kapelou a ne uměle vytvořenou komoditou, která má především prodávat cokoliv masám náctiletých.
O čem kniha Obřad je? Tak to krásně vystihla fotografie použitá na přebalu knihy, alespoň já to tak mám.
Ten, kdo stojí v koutě je, jak to říct, napadá mě snad jen lidská kniha. Být mladší, řekla bych, že snad není možné, aby v jednom příběhu byla tak velká koncentrace "pošramocených" lidí, jenže teď už vím, že to možné je. Většinou "jdu proti proudu", tak jsem občas v koutě byla, proto vím, jak osvobozující je, nalézt si přátele, kteří vám dovolí být svobodní a neodsuzují. Stephenova kniha mne nadchla stejně jako stejnojmenný film. Nutí vás zamyslet se a ta potřeba vás neopouští ani po dočtení knihy. Postavy jsem si zamilovala, hlavně Patricka. Jen prosím buďte sami sebou!
Kniha je to krásná, musím si ji jen přečíst znovu a pomaleji, což na poprvé opravdu nešlo. Posledních 30 stránek je opravdu uslzených a) jednak ze vzpomínek na mě milou osobu b) nespravedlností, byť je příběh fiktivní, ale nespravedlnost se v našich životech prostě děje c) vědomím, že milovat a být milován je věcí, pro kterou stojí za to udělat i obdržet jizvy.
Pravidelně ji čtu, než vyrazím na vodu, už několik let a neztrácí nic ze své krásy.
I když se mi začátek knihy četl velice těžko, jen co se Cheryl dostala na hřebenovku, byla to krása. Po přečtení mám chuť sbalit svůj batoh a vydat se na cestu.
Přečteno během jednoho dne, roadtrip jak má být. Velice pěkná oddechová kniha.
Michaela Langa obdivuji, že přes všechny problémy dokázal tento festival uspořádat. Knihu jsem přečetla jedním dechem a dlouho o ní vyprávěla svým přátelům. Jsem hudební nadšenec a podívat se pod pokličku pořádání festivalu, byl pro mě zážitek.