zuzana2981 komentáře u knih
Je to první díl a přečetla jsem ho jedním dechem. Tenhle díl je víceméně jen červená knihovna (s příležitostným bojem). Druhý díl je cca 50 % červená knihovna a 50 % bojování, třetí díl 50 % červená knihovna, 25 % bojování a 25 % naivní politika a v posledním díle už se víceméně jen bojuje a naivně politikaří. Je taky jediná ze série, kterou jsem četla česky, ostatní už byly v angličtině, a v té angličtině samozřejmě většina názvů a pojmů dává větší smysl (příkladem je kraven - Craven).
Autorka má výjimečný talent pro popisování míst, dějů a věcí, ale bohužel je dojem z celé série zkažen naprosto nelogickým a naivním chováním postav (spíš až od druhého dílu, ale nejhorší je v tomto díl čtvrtý). Kdyby se postavy chovaly rozumně, bylo by to lepší než Hra o trůny.
Člověk samozřejmě přehlédne fakt, že existuje země, kde mají elektřinu, ale zároveň žijí jako ve středověku, a je oddělená pohořím od další země, kde elektřinu nemají. V zemi bez elektřiny se kontroluje populace náboženským zabíjením a v zemi s elektřinou se nekontroluje, proto mají populační problém a je potřeba válčit. Že mají obě země přístup k moři a proto by se pokusili část populace přesunout dál se evidentně do příběhu nehodí, stejně tak rozšíření na sever, kde se nachází "Pustina", nebo třeba na východ.
Stálice v mojí knihovně, vždycky ji vytáhnu jednou za čas a začtu se. Děj dobrý, ale nejvíc mě přitahuje prostředí, kde se to odehrává a které je velmi dobře popsané - člověk jako by se procházel na blatech v mlze, cestoval na pobřeží a cítil vůni moře.
Poprvé jsem ji četla, když mi bylo asi deset, a pořád se k ní vracím. Dodnes je to jedna z mých nejoblíbenějších.
Na knize se píše, že byla zfilmovaná, ale nic se mi o tom nepodařilo dohledat.
Dostala jsem se k ní na gymnáziu, poté jsem si ji šla koupit a od té doby ji čtu tak jednou za dva roky. Velmi oddechové a lehce melancholické. Bohužel některé části jsou slabší, ale protože autorka úžasně popisuje všechna místa, dá se to přehlédnout.
Překlad je strašný, ale recepty jsou výborné. Určitě stojí za to pořídit, nejsou tam jen hummusy, ale nejrůznější pomazánky, a rozhodně se dá využít celé léto na grilování.