zuzina88
![Posedlost Posedlost](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231384/posedlost-osk-231384.jpg?v=1430430338)
Příběh skvělý, Luther charizmatický, kniha se čte jedním dechem. Jsem ráda, že jsem díky této knize objevila seriál, který nyní shlížím. Nicméně za brutalitu srážím jednu hvězdu - na knize by mělo být varování - NEVHODNÉ PRO MILOVNÍKY ZVÍŘAT... :-(
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cesty osudu Cesty osudu](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31299/cesty-osudu.jpg?v=1735838868)
Třetí kniha od Steelové, kterou jsem v posledním měsíci přečetla. Po úžasné Záležitosti srdce a Narozeninách mi tento román připadá o dost slabší. Na mne dost ukňourané a roztahané, bez výraznějších postav.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Narozeniny Narozeniny](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132474/narozeniny-J1d-132474.jpg?v=1553153430)
Druhá kniha od Steelové, kterou jsem četla, a opět jsem "slupla" za jediný den. Doporučuji, pokud máte lehkou depku a potřebujete si odpočinout. Nenáročné, ale inteligentní čtení. Sympatické postavy, vyprávění lehce plyne od začátku do konce, a já jako čtenář byla vtáhnuta do děje a s postavami sdílela jejich život...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Případ Amelia Případ Amelia](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218945/pripad-amelia-7B5-218945.jpg?v=1418198768)
Tak nevím, pro koho by měla být kniha více varováním - pro rodiče, nebo pro náctileté? Pro mne, jako pro matku, mrazivé čtení. Zvláště proto, že Amelie byla tak skvělá chytrá holka...
Před toto knihou jsem přečetla Je to i můj život - a nevím, kdo skončil hůř - Anna, nebo Amelia? Každopádně asi přejdu na nějakou veselejší četbu :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příští rok o rok mladší - jenom pro dámy Příští rok o rok mladší - jenom pro dámy](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49173/pristi-rok-o-rok-mladsi-jenom-pro-damy-49173.jpg?v=1288196720)
Skvělá motivační knížka pro padesátnice i starší. Škoda jen, že je příšerně napsaná, nebo přeložená - nebo obojí.
Autoři jsou dva - jeden lékař a druhý laik, který prezentuje své zkušenosti - a mě dost vadilo, že není poznat, kterou kapitolu který napsal. Některé pasáže jsou zoufale rozvláčné, ukecané, což může čtenáře odradit. Protože mi šlo především o myšlenku, obsah knihy, vydržela jsem to, ale dost jsem trpěla :-) Škoda, protože jinak je obsah dost důležitý - autoři doporučují abychom ve středním a vyšším věku sportovali - cituji - "od teď až do smrti sportujte 6x týdně." Jejich vysvětlení důležitosti každodenního pohybu je logický. Na příkladech ze svého života i lékařské praxe dokazují, jak je důležité se hýbat - a nejen se hýbat (golf autoři nepovažují za pohyb), ale 4x týdně aerobní trénink a 2x týdně posilovat. A to je rada nejen pro sportovce, ale i pro nás všechny ostatní, kteří dosud nikdy nesportovali.
Ve druhé části knihy se autoři zabývají optimismem, důležitostí zachování kontaktů a důležitostí nějaké práce, i když je člověk již v důchodu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![101 strategií jak se nezbláznit v šíleném světě 101 strategií jak se nezbláznit v šíleném světě](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51874/strategii-jak-se-nezblaznit-v-silenem-svete-51874.jpg?v=1289431986)
Tato knížka je výborná, jen mi vadí děsný komerční název a podle mého názoru dost trapná obálka... No, asi se to takhle prodává lépe...
Jinak tato kniha je mi sympatická krátkými kapitolkami o různých problémech (zlozvyky, nespavost, prokrastinace, negativní myšlení, nerealistické cíle, úzkosti, fobie, různé psychické poruchy, atd. atd.) a jejich řešení. Netrpí nějakými zbytečným "vykecáváním se", ale představuje problémy se kterými se ve svých životech potkáváme, a nabízí řešení. Samozřejmě to není samospásná publikace, ale myslím, že si v ní každý může najít tu svoji "achilovu patu" a inspirovat se řešeními, které autoři nabízejí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Měl jsem zůstat doma / Koně se přece střílejí Měl jsem zůstat doma / Koně se přece střílejí](https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69325/mel-jsem-zustat-doma-kone-se-prece--ZWj-69325.jpg?v=1545339902)
Toto není moc veselé čtení. V žádném případě to není lehká četba do metra nebo na dovolenou. Nicméně tuto útlou knížku velmi doporučuji, neboť v ní není Hollywood lakován narůžovo, nýbrž je to drsná realita lidí, kterým se nevydařil "americký sen".
Mimochodem možná znáte stejnojmenný film Koně se přece střílejí s Jane Fondovou v hlavní roli, který byl zfilmován podle této předlohy. Podle mého názoru film velmi skvěle vykreslil smutný, ale realistický, příběh tohoto románu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)