Zuzkanka Zuzkanka komentáře u knih

Pýthiiny rady Pýthiiny rady Erik Axl Sund

To, co se zdálo být úplně jasné, tak je tímto závěrečným dílem odkryto a závěry jsou docela překvapivé.. Moc severskou literaturu nečtu, ale to, co jsem zatím přečetla, mělo vždy nějakou souvislost se zneužívání žen, potažmo děti, tak mě jen napadá otázka, jestli je toto ve Švédsku a potažmo Norsku větší problém, než jinde ve světě, že se na toto autoři fokusuji..zejmena se m honí hlavou myšlenka na "konspirační" teorie ohledně Barneverntu, kde mi toto docela sedí s touto sérií.
Ale jinak zpátky k tématu.. Kniha se četla dobře, pro citlivé duše to asi nebude ten pravý šálek kávy. Nicméně se jedná o téma, které neni žádné sci-fi a je to něco, co se ve světě běžné děje, i když se o tom nemluví. Tady bych řekla, že jsou některé pasáže dost přehnané a na úrovni nějakých amerických nizkonakladovych hororu, ale kdo ví, čeho je člověk schopen, když má v hlavě prehazeny kolečka..

23.01.2019 5 z 5

Dvacet tisíc mil pod mořem Dvacet tisíc mil pod mořem Jules Verne

Verna jsem si chtěla přečíst už delší dobu, abych si odškrtla jednoho velkého autora a poznala i něco "nového". K této knížce jsem se dostala díky výzvě a musím říct, že jsem se s tím obrovsky trápila.. Sekce, kde se odvíjel děj a bylo "o čem" číst, tak se mi četla dobře, ale těch x desítek stran, kde se vyjmenovávají různé druhy podmořských živočichů a řeší ty vědecké záležitosti, mě opravdu nudily a ke konci jsem tyto encyklopedické sekce prostě přeskakovala..
Samotné postavy mě extrémně nepopouzely, i když jak píše HerrPilot, tak musím souhlasit.. Aronnax všudybyl, Conseil byl jak nějaký sektář a Ned Land byl asi jediný normální (aspoň dle mých měřítek :D). U samotného kapitána Nema jsem čekala trochu víc poodkrytí té tajuplnosti okolo něj a zklamalo mě, že "Žil" to nechal pouze v rovině nic moc vypovídajících indicií.. Z tohoto pohledu mi to přijde být nedotažené do konce aneb jako když si ho navnadíte a v tom nejlepším vás "začne bolet hlava"...
Mám teď trochu jiné čtenářské plány, ale možná mu dám druhou šanci, pokud se naskytne nějaké výzvové téma, do kterého by zapadal s nějakým svým dalším dílkem.

31.12.2018

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Díky Čtenářské výzvě jsem si knihu koupila a přečetla.. Nějak mě netáhne číst knížky, které nám lili do hlavy ve škole v literatuře a tak se těm starým kouskům cíleně vyhýbám a proto by mě nenapadlo, že toto někdy budu číst. Jsem ráda, že jsem to udělala. Už dlouho mě knížka nezaujala natolik, abych ji přečetla za tři dny..
Zpočátku mě děj zaujal tím tajemnem a musela jsem číst a číst, abych tomu přišla na kloub.. Nicméně druhá část knihy už mě trochu "deptala" nejen tím, jak na sebe byli všichni zlí, ale už mě to neustálé vzdychání a utíkání tam a zpátky trochu nudilo. Ke konci mě štvala už i samotná paní Deanová, která ve formě vypravěčky ze sebe dělala pomalu světici, ale taky mě místy dost prudila, jak se do všeho montovala..
Co se týká samotného Heathcliffa, tak se není moc čemu divit, pokud měl takové dětství jaké měl, ovšem asi bych se snažila využít svůj život trochu jinak..
Knížka určitě stojí za přečtení, ale vracet se k ní už asi nebudu.. Neměla jsem po ní dobré spaní :)

22.08.2018 4 z 5

Dům snů Dům snů Pauline Gedge

Moc pěkná knížka. Dobře se četla a kdybych mohla, tak ji přečtu během jednoho dne :) Už jsem zvědavá na pokračování.

31.05.2012 5 z 5

Muka Muka Lauren Kate

dobrá oddechovka, nic náročnýho, jen mi docela vadilo to neustálý vzdychání nad tím, jak se děsně dlouho neuvidí, když šlo o pár dní apod.. Tyto knížky bych doporučila asi spíš osobám do cca 20ti let. Mně už nějaký to vzdychání a naříkání nad tím, že HO neuvidím týden - čtrnáct dní, přijde být směšný.. ale jinak na odreagování ok a čekám na další díl, nicméně ne tak netrpělivě, jako jsem čekala třeba na pottra a další seriály, kde jsem byla jak na trní, co se bude dít dál...

01.11.2011 4 z 5

Věštkyně Věštkyně Barbara Wood

Napínavý román se špetkou romantiky. Vřele doporučuji :)

16.01.2011 5 z 5

Ztracený symbol Ztracený symbol Dan Brown

no, knihu jsem si koupila jen kvůli tomu, že autor je DB. Asi jsem si měla přečíst, o čem je děj, protože opravdu nemám ráda Amíky, jak se neustále staví do pozice těch nej a tohto byla tato kniha plná. Dočetla jsem ji, ale vůbec se mi do toho nechtělo.. čekat, kdy se zase vynoří další skvost ameriky a nějakej další geniální Amík..

04.01.2011 3 z 5

Milý Johne Milý Johne Nicholas Sparks

Ano, je to tak... opět jsem "prohloupila" a přečetla si romantiku.. Ani jsem nepočítala posmrkané kapesníky.. Kniha by se dala přečíst jedním dechem. Docela by mě zajímalo, jestli takový případ může nastat v dnešním světě.. myslím tím tu lásku až za hrob..
Film nemá smysl komentovat.. je to jen film.. navíc upravený ve "šťastný" hollywoodský happy end.

04.01.2011 5 z 5

Všemi smysly Všemi smysly Rebecca Yarros

(SPOILER) Poslouchala jsem ji v průběhu čtení Železného plamene a nemohla jsem se ubránit pocitu, že jsou páry v obou dílech psané podle stejného vzorce. Jako oddechovka dobrý, ale nic hlubokého bych v tom neshledala.
Naříkání nám vojáky v Afghánistánu mě nedojimalo, jelikož tam na ně nikdo není zvedavej a američtí vojáci by měli sedět na prdeli v Americe a ne se furt cpát válčit do jiných zemí a kecat jim do jejich politiky, když na ně není nikdo zvedavej. Dobře tak těm, kdo si tam jede pro smrt.

08.01.2025 4 z 5

Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

(SPOILER) Nejspíš budu považována za xenofoba, extremistu a kdovijake další nálepky, nicméně jakmile došlo na to, čeho jsem se od poloviny knihy obávala, tak jsem knihu odložila a dočítat ji nebudu. Všudypřítomná propaganda LGBT mě už unavuje a opravdu nemám potřebu o ní číst a vidět homosexuální zápletky v každé druhé knížce nebo seriálu.
K obsahu jako takovému.. půlku knížky čtěte v podstatě o tom, jak si hlavní hrdinka zařizuje kavárnu a jak se spouští provoz. Nic moc zajímavýho. Radši najdu něco jiného, čemu jsem ochotná věnovat svůj čas.

21.04.2024 1 z 5

Vánoční přání Vánoční přání Karen Schaler

Dočetla jsem to a to považuji za největší úspěch. Pustila jsem se do čtení, že jsou ty Vánoce a tak.. ale o slovech hashtag a jak jsou soc sítě báječné, se mi bude zdát minimálně do jara. Dialogy mi přišly být stupidní, kdy se v nich autorka snaží jakože nenásilně nastínit nějakou historii postav, až to bije do oci tím, jak to tam je nacpané na sílu. Nějak mi ani neseděla ta fanatická posedlost Vánocemi a výzdobou apod. Zelené barety na závěr už jen dovršily mou potřebu mlátit hlavou do zdi..A o tom náhodném setkání a zapletkou, kdy se hlavní mužský hrdina choval jak pitomec, se snad ani zmiňovat nebudu.. po Julii Caplin další autorka, které se budu vyhýbat jak čert kříži.

30.12.2023 1 z 5

Ohnivý pták Ohnivý pták Susanna Kearsley

(SPOILER) Po té, co jsem si užila Marianu, jsem se pustila do tohoto díla a byla jsem, přiznávám, mírně zklamaná. Obohacující byla jakobitská doba, která mi do doby Cizinky byla "zamlčena", takže si díky knihám o ní dělám trochu širší obrázek, nicméně té politiky v tomto kousku bylo příliš a na můj vkus bylo v knize hodně pasáží, které byly rozvleklé a nudné a ve finále pro děj nebyly ničím přínosným. Tento kousek jsem četla delší dobu, protože mě nic neponoukalo k tomu, po knize zase sáhnout, dokonce jsem přemýšlela, že ji nedočtu a rovnou přejdu k Dokonalé tmě, ale nakonec jsem se zařekla, že knížku dočtu a to možná kvůli Anny dějové lince, která se ke konci odehrávala právě v Rusku. Hlavní postavou, která ale využívala zmiňované nadpřirozenosti ovšem nebyla Nicola, která pořád jen fňukala, jak to nezvládne a její fóbie z toho, aby o jejích schopnostech věděli jiní, mohla být taky nastíněna - dědečkova minulost.. Jak nad tím tak přemýšlím, tak z plánovaných 4* budou nakonec jen 3*.

19.05.2022 3 z 5

Dědictví Dědictví Eva Tvrdá

Další silný příběh z těžkého (po/před)válečného období. Další příběh ženy, která musela být silná už jen kvůli svým dětem..
Tenká knížka, která ale říká mnoho, děj odsýpá a nezabývá se zbytečnostmi, popisuje jen ty důležité okamžiky.
Závěrečná část knihy s jednotlivými příběhy mi nedávala moc smysl, ale byl to zajímavý vhled do života žen, které prožily tuto dobu a v závěru se i dozvíme, co se honilo v hlavách ženám, které byly součástí života Agnes.
Knížka stojí za přečtení, člověk si uvědomí, jak se dnes máme jako prasata v zite... Hvězdičku ubírám za to, že mi některé příběhy z druhé části nezapadaly do děje a nedávaly mi smysl. Ale možná jsem nějakou postavu zazdila, nevím..

07.09.2019 4 z 5

Život elfů Život elfů Muriel Barbery

O tom, co napíšu o této knížce, jsem přemýšlela skoro od začátku čtení.. Před chvílí jsem ji dočetla a me pocity jsou velice rozporuplné. Knížka měla naštěstí necelých 300 stran, ale pokud by měla být obsáhlejší, asi bych ji - ač to běžné nedělám - odložila.
V postavách jsem se ztrácela od začátku až do konce, z obsahu knihy si toho celkové moc nepamatuju, příběh a dej ano, ale na můj vkus je kniha z 80% plná popisů krajiny, pocitů a životů lidi, ktere pro samotný příběh nemají žádný zásadní smysl. U těchto pasáží jsem se pravidelně pristihovala, že vlastně vůbec nevnímám to, co čtu a myšlenkami poletuju kdo ví kde..
Jinak námět se mi líbil, dokázala bych si knihu představit zfilmovanou a určitě by mě bavila mnohem víc, protoze by se tam něco dělo..

07.09.2019

Apatykář Apatykář Lucie Hlavinková

Povedené dílo zasazené do naší vlasti, které poodkrývá to, jak se kdysi žilo. Mám ráda bylinkářskou tématiku a takové ty babské postupy. Sáhla jsem po ní a doufala, že naplní mé představy o tématu a splnila je. Zápletka na více frontách, nejdřív člověk váhá, co že by to tak mohlo být, pak se přidá další záhada.. dobře se četla.. co víc dodat :)

27.05.2019 5 z 5

MemoRandom MemoRandom Anders de la Motte

Čekala jsem, co to bude za pecku, ale právě jsem ji dočetla a jsem trochu zklamaná. Tak nějak od začátku jsem tušila, jak to dopadne a čekala jsem asi trochu větší odhalení, než které proběhlo...ale jinak napínavá knížka, děj má spád.. Trochu mě nudila Atifova linie, Saracova byla zajímavější. Ale znovu ji číst nebudu.. Do druhého dílu se ovšem pustím, když už jsem ho koupila :D

22.03.2019 4 z 5

Mořeplavec Mořeplavec Diana Gabaldon

Po Vazce v jantaru, kterou jsem měla rozectenou asi půl roku, jsem tento díl prelouskala během 14ti dní. Od seriálu se knížka lišila, takže o to to bylo zajímavější.

21.09.2018 4 z 5

Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky Jojo Moyes

Vzhledem ke zdejším komentářům jsem s ní začala jako s první. Než jsem Tě poznala čeká na svou chvíli, takže doufám, že mé nadšení bude gradovat. Nejsem na čtení romantických knížek, ale čas od času neuškodí.. A kdy jindy, než právě v šestinedělí. Musím říct, že mě knížka opravdu pohltila. Děj z roku 1960 jsem doslova hltala a s napětím očekávala, co bude dál.. Když se autorka vrátila zpátky do "současnosti", byla jsem až zklamaná, že nevím, jak to bylo dál.
Ke konci i slza ukápla. Člověk tušil, jak by to mohlo dopadnout, ale dokud nepřečetl poslední list, tak si jistý být nemohl :)

03.03.2014 5 z 5

Já a pan Darcy Já a pan Darcy Alexandra Potter

Knížku jsem si koupila dřív, než jsem si přečetla zdejší komentáře. Chtěla jsem si po dlouhé době přečíst něco utopicky romantického aa podle masivní reklamy na skvělý bestseller to vypadalo, že Já a pan Darcy je ta správná volba. Bohužel opak je pravdou.. strašně předvídatelný děj, kdy je vám hned jasné, že arogantní Spike bude panem Darcym dnešní doby a že to bude láska jak trám a další okaté vyústění životních situací ostatních hrdinek.. absolutně nechápu, na čem autorka při psaní této knížky jela, protože "zjevování se" pana Darcyho v určitých pasážích jako reálné osoby mi přijde být jako maximálně stupidní pokus o rádoby zajímavé propletení děje.. kdybych nebyla nucená čekat 8hodin na letisti, tak bych s touto literární hrůzou sekla asi daleko dřív, ale naneštěstí jsem měla jedinou knížku po ruce právě tento skvost..

06.11.2012

Milenci a hazardní hráči Milenci a hazardní hráči Jackie Collins

částečně mi to připadalo, jako kdybych opět četla Lucky. Je to v podstatě z prostředí hvězd, kde se vše točí kolem peněz a sexu. Náročnější čtenáře asi moc neosloví, ale jako oddechovka dobrý.. :)

18.10.2011 4 z 5