10 % člověka přehled

10 % člověka
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261107/bmid_10-cloveka-261107.jpg 5 29 29

Jste člověkem jen z deseti procent. Na každou z buněk, z kterých se skládá vaše tělo, připadá devět černých pasažérů. Vaši tělesnou schránku netvoří jen krev, maso, kosti, kůže a nervový systém, ale také bakterie a houbovité organismy. Mikrobi, které v sobě během svého života hostíte, dohromady váží tolik jako pět slonů afrických. Nejste jedinec, ale kolonie. Až donedávna jsme si mysleli, že na mikrobech příliš nezáleží. Nové vědecké poznatky nám ale odkrývají jiný příběh. Příběh, ve kterém mikroby řídí naše tělo a cesta ke zdraví bez nich není možná. V této poutavé, šokující a mistrně napsané knize čerpá bioložka Alanna Collenová z nejnovějších vědeckých studií a ukazuje nám, jaký vliv mají naše osobní kolonie na naši váhu, imunitní systém, duševní zdraví a dokonce i volbu partnera. Collenová tvrdí, že velká část chorob, které v současnosti sužují lidstvo (obezita, autismus, mentální choroby, zažívací potíže, alergie, autoimunitní onemocnění nebo dokonce i rakovina), má příčinu v tom, že nepěstujeme nejdůležitější a nejtrvalejší vztah v našem životě – vztah s naší kolonií mikrobů. Vědecké poznatky obsažené v této knize vrhají nové světlo na mnoho otázek, na které se nepodařilo najít odpověď ani v rámci Projektu lidského genomu. A dobrou zprávou je, že na rozdíl od našich vlastních lidských buněk dokážeme naše mikroby změnit k lepšímu. Kniha Alanny Collenové je revolučním a nepostradatelným průvodcem světem mikrobů v lidském těle. Najdete v ní vědecké informace, které lze skutečně prakticky využít. Váš život i vaše tělo se od základu změní!... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Beta-Dobrovský

10 % HUMAN

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 10 % člověka. Přihlašte se a napište ho.

vladku
28.09.2024 5 z 5

Doporučuji. Jít na operaci, vzít si pilulku a mít to vyřešení, to je většinou to, co lidé chtějí. V realitě levnější, ale pracnější alternativy existují a jsou asi mnohem účinější. Autorka naznačuje plno souvislostí se stavem mikrobiomu, odkazuje se na plno výzkumů, bohužel konkrétní odkazy ke zkontrolování chybí. Škoda, zvyšilo by to důvěryhodnost. Nicméně argumenty, vývody, které předkládá dávají smysl, jsou pro mě důvěryhodné.
Kvalita mikrobiomu do značné míry závisí na tom, co jíme. A tam je kladná vazba. Co jíme ovliňuje, jaké mikroby živíme a ty ovlivňují na, co máme chuť. A kvalita mikrobiomu také závisí na tom, jestli jsme byli porozeni přirozeně, jestli jsme byli kojeni. A jestli a jak často jsme byli na antibiotikách a jakých.
Vypadá to, že mikrobiom ovlivňuje naši váhu, naši psychiku, naši imunitu, naše zdraví.

Kolik lidí vnímá antibiotika jako velmi sporný lék? Nemyslím tím zvyšování odolnosti bakterií. Myslím tím, kolik pacientů je si vědomo, kolik lékařů upozorňuje, že antibiotika sice zachraňují životy, když už není jiná možnost, ale taky způsobuje mnohé problémy do budoucna (výzkumy co vše stále asi běží, něco už je jasně, něco méně), protože redukuje mikrobiom. Mimochodem pověra o čím lepší/větší hygieně, tím lépe. Jsou už výzkumy na tom, že po císaři by se měli na dítě přenést mikroby z pochvy matky. Probiotika jsou spíše placebo krom těch kvalitnějších a jen v době krátce po antibiotikách nějaký malý vliv mají. A kdo slyšel o transplataci stolice?

Kniha dává indície, že mikrobiom stojí za většinou moderních zdravotních problémů, resp. užívání antibiotik, porodů císařským řezem, nekojení, výplachy žaludku, přílišná hygiena, příliš zpracované potraviny bez vlákniny (i doma omezte odšťavňování, mixování, více zeleniny než ovoce). A dává naději, že některé problémy se mohou zmírnit po zlepšení stavu mikrobiomu, třeba i transplantací stolice (je ale velký problém najít nějakou ucházející, 95% lidí, co si myslí, že jsou zdraví, jsou nevhodní). I zde platí, čím dříve, tím lépe. Některé změny ze špatného mikrobiomu jsou trvalejšího rázu.

Kdybych měl zdůraznit něco tak: Jen císař v nejnezbytněšjím případě a pak přenést mikroby z pochvy matky na dítě. Kojení co nejdéle, nejlépe roky, zvláště po císaři. Antibiotika (výplachy žaludku/střev) v nejnutnějších případech a když tak kvalitní probiotika s nimi, po nich (jindy nedávají prakticky smysl, jsou příliš slabé). Obeznámit se s metodou transplantace stolice a posledních výsledků ohledně mnoha nemocí chronického typu zažívacího ústrojí, ale i autismu, alergie, obezity...

Maevie
06.02.2024 5 z 5

Kvůli antibiotikům jsem se dostala do podobné situace jako sama autorka. A taktéž jsem stejně jako ona zjistila důležitost střevního mikrobiomu až potom, co přestal plnit svou funkci. Knížku bych popsala jako velké pátrání po příčinách nemocích 21. století, kde má autorka a la detektiv v hledáčku chudnoucí mikrobiom v našich střevech. Jako stoprocentního viníka ho samozřejmě označit nemůžeme, ale autorka nám prostřednictvím mnoha starších i nejnovějších výzkumů poskytuje data a poznatky, nad kterými bychom se měli pozastavit. Výskyt autoimunitních onemocnění, autismu, obezity a dalších chorob je enormní, a pokud se jim můžeme vyhnout opečováváním svých mikrobů, neměli bychom váhat. Autorka navíc nevybízí k žádným extrémním řešením, jen nabízí informace podložená data. A mnohdy se jedná jen o maličkosti, kterými můžeme zlepšit život svých mikrobů.

Ferda43
29.12.2023 5 z 5

Velice zajímavá kniha. Přináší nové poznatky, často ohromující a šokující. Člověk znovu získává jiný náhled na své tělo... Vlastně na to tělo, ve kterém máme spoustu spolubydlících, ať chceme nebo ne...

Kniha 10 % člověka v seznamech