451 stupňov Fahrenheita přehled

451 stupňov Fahrenheita
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286454/bmid_451-stupnov-fahrenheita-OFy-286454.jpg 4 3814 3814

451 stupňov Fahrenheita. Teplota, pri ktorej sa knižný papier vznieti a horí... V Bradburyho desivej vízii budúcnosti požiarnici nehasia požiare, ale sami ich zakladajú, aby pálili knihy. Spoločnosť v románe 451 stupňov Fahrenheita pokladá spokojnosť a zdanlivý pocit šťastia za najvyššie priority. Triviálne informácie sú prijateľné, vedomosti a vlastné myšlienky už nie. Požiarny kapitán Beatty to vysvetľuje na nasledujúcom príklade: "Podsuň ľuďom súťaže, v ktorých môžu vyhrávať, keď doplnia správne slová do populárnych piesní, alebo mien hlavných miest, keď správne odpovedajú na otázky, koľko kukurice sa vypestovalo v Iowe v minulom roku. A budú šťatní, lebo fakty tohto druhu sa nemenia. Zahrň národ klubmi a večierkami, akrobatmi a kúzelníkmi, prúdovými autami, motorkami a helikoptérami, sexom a heroínom. Nepodsúvaj im žiadne vrtkavé veci ako filozofiu či sociológiu - táto cesta vedie k melanchólii."... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Citadella (SK)

Fahrenheit 451, 1953

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 451 stupňov Fahrenheita. Přihlašte se a napište ho.

Frantralala
11.11.2024 5 z 5

Hodně dobrá kniha na zamyšlení a dokonce i hodně čitelná!
Pokud se vám líbilo 1984 od George Orwella, tak bych se opovážil říci, že tohle by se vám mohlo také líbit.
Mně osobně se tato kniha hodně líbila. Dokázal jsem ji přečíst za velmi krátkou dobu - hádám tak týden? Děj vás chopí hned od první věty a nepustí, dokud ji nedočtete.
Knihu Vřele doporučuji! :)

jankum
20.10.2024 5 z 5

Smutná antiutopie o společnosti, kde pro knihy není místo. Bradburyho cit pro vystihnutí pocitů hlavních postav je úchvatné. (a neméně úchvatný je Oscar Werner v roli Guy Montaga v Truffautově filmovém přepisu )

ZuzKul3
04.10.2024 4 z 5

Knihu som mala požičanú z knižnice, ale určite si ju chcem kúpiť… je plná hodnotných filozofických zamyslení a úvah, je nadčasová a napriek krutosti (práca hlavného hrdinu a jeho kolegov vo mne vyvolávala úzkosť)…. ľudská.!!!

“A v odpoledním slunci usnul čas.”

Víte, proč jsou knihy, jako je tato, tak důležité? Protože mají hodnotu.

To je výhoda, kterou má člověk, když umírá. Když nemáte co ztratit, riskujete podle libosti.

Ocenění knihy (1)

2004 - Hugo Award (Retro Hugo)

Kniha 451 stupňov Fahrenheita v seznamech

v Přečtených5 637x