Ada přehled

Ada https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487947/bmid_ada-FeZ-487947.jpeg 4 121 121

Anastázie je mladá novinářka, momentálně ne zrovna šťastná. Opustil ji partner, v práci se ztrapnila. Potřebuje si udělat pořádek sama v sobě, a tak vyrazí na návštěvu za babičkou do Olomouce. Netuší, že se vydává na cestu do minulosti mnohem vzdálenější, než je její vlastní dětství. A zjišťuje, jak důležité je najít své kořeny, pokud chce pevně stát. Román je inspirovaný osudem Hedy Müllerové, autorčiny německé praprababičky, jejíž rodina v květnu 1945 prošla děsivou zkušeností s nechvalně proslulým internačním táborem pro Němce v Nových Hodolanech, přezdívaným Hodolanské peklo. Zde bylo po válce za katastrofálních podmínek zavřeno několik tisíc Němců a nejméně 235 jich podle doložených úmrtních listů zemřelo. Příběh, jenž se postupně rozvíjí před užaslýma očima Anastázie, která o něčem takovém doposud neměla ani potuchy, je proložený autentickými dobovými dokumenty, vzpomínkami vysídlených Němců z Olomoucka, zážitky lidí internovaných ve sběrných táborech a vzpomínkami autorčiny babičky. A je neoddělitelnou součástí našich dějin, kterou si musíme připomínat.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ada. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

verculka
06.05.2024 5 z 5

O povojnove situaci knížek moc není a přitom se tady děly neskutečné hnusarny. Píše se jen o zvěrstvech nacistů, ale nemělo by se zapomínat i na tohle chování. Ale to je na úvahu asi jinde..
Knížka byla čtivá, smutná a rozhodně ji doporučuji k přečtení.

hzd
02.05.2024 5 z 5

Knížku jsem přečetla jedním dechem. Krásný příběh.


Hatta
30.04.2024 4 z 5

Téma knihy je dostatečně působivé samo o sobě, ale díky souvislému vyprávění prokládanému autentickými dobovými materiály příběh ožívá. Místy vyznívá poněkud didakticky a současná linka na mě byla trochu moc jako z červené knihovny, ale celkový dojem je rozhodně skvělý, knihu jsem přečetla jedním dechem. Nemluvě o tom, že připomínat naši historii i s jejími nepříjemnými momenty je velmi záslužná věc.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)

23.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ada v seznamech

v Přečtených165x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených14x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst159x
v Chci si koupit40x
v dalších seznamech1x