Ako Island zmenil svet přehled

Ako Island zmenil svet
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495874/bmid_ako-island-zmenil-svet-7JY-495874.jpg 4 24 24

Pútavé rozprávanie o tom, ako maličký ostrov uprostred Atlantiku po stáročia ovplyvňoval svet. Dejiny Islandu sa začali pred 1 200 rokmi, keď istý frustrovaný vikinský kapitán a jeho neschopný navigátor narazili na súš uprostred severného Atlantiku. Odrazu ostrov nebol už len hniezdiskom rybárov dlhochvostých. Vyrástol na ňom národ, ktorého diplomati a hudobníci, námorníci a vojaci, sopky a rastliny nenápadne a nezvratne menili svet. Táto kniha vezme čitateľov na kuriózne putovanie históriou, aby im ukázala úlohu Islandu v pestrej škále udalostí, ktoré hýbali dejinami - od Francúzskej revolúcie cez vznik štátu Izrael až po pristátie na Mesiaci. Malý národ malého ostrova sa znovu a znovu ocital v úzkom vzťahu s dejinnými zvratmi, ktoré formovali svet do podoby, v akej ho poznáme dnes. Dozviete sa, ako to všetko prebiehalo, a navyše sa pri tom výborne zabavíte!... celý text

Literatura faktu Cestopisy a místopisy Historie
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

How Iceland Changed the World, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ako Island zmenil svet. Přihlašte se a napište ho.

Pasadenka
17.10.2024 3 z 5

Island mě baví. Jako země. Jako kultura. Jako jazyk. I proto jeho historii znám, stejně jako starší i novější literaturu. Proto se nakonec ukázalo, že nejsem cílová skupina pro tuto knížku.

Samotné by to však tolik nevadilo, nemá smysl dávat nízké hodnocení, pokud je knížka dobrá. Až na to, že vlastně není. Je taková průměrná a určitě osloví spoustu nadšenců, kteří mají o tuto malou ostrovní krajinu zájem. Osobně mi však to šroubované tlačení na světovou věhlasnost přišli trochu přes čáru a v závěru knížky mi to přišlo až trapné.

Takže ano, stylizace a banálnost informací mi nakonec zkazili celý zážitek z knížky, která bude pro malé, nebo mladé čtenáře určitě skvělou volbou a jako úvod do toho, co je to Island, jakou má historii a se zavřenýma očima také o pochopení jeho světové důležitosti, lepší knížku neznám. (Co samozřejmě nic neznamená )

Toledo
17.07.2024 3 z 5

Začala bych asi tím, proč jsem si knihu vůbec koupila a to byla obálka-je skvostná! Pak jsem si řekla, proč se nedozvědět o Islandu něco víc a kniha byla doma.
Začátek mě příliš neoslovil a jméno si nepamatuji snad žádné (promiň islandštino), poslední kapitoly byly trochu lepší, ale stejně hodnotim spíše jako průměr.

Apo73
25.06.2024 5 z 5

Nevím, proč má tahle roztomilá knížka tak málo procent. Je napsaná čtivě, živě, a pamatuje na lidi, kteří o Islandu nevědí nic konkrétnějšího a všechno mají zahaleno nějakou mlhovinou (nebo spíš dýmem z tryskajících gejzírů nebo kouřících sopek) povšechného povědomí. Je to knížka zábavná, s takovým suchým humorem, který je asi Islanďanům vlastní - doporučuji knížky pana Jóna Kalmana Stefánssona.
Autor je novinář, který píše o Islandu také pro zahraničí, je to jeho první kniha, se kterou se podle vlastních slov docela nadřel, a myslím, že se mu podařilo svoji zemi představit záživně a v kostce. Docela by mě zajímalo, jak by vypadala taková kniha o Češích nebo České republice, aniž by ji psal třeba Polák.
Oceňuji tedy národní sebereflexi na každé stránce, snahu čtenáře zorientovat ve složitých dějinách (například vikingských a nebo vztazích s Grónskem a Dánskem), a vypíchnutí určitých situací, kdy Island (ve značné nadsázce i sebeironii) byl hybatelem světových dějin: jak Islandaně vlastně objevili Ameriku, jak jeho sopky způsobily klimatickou změnu a v jejím důsledku Francouzskou revoluci, jak se snažil zachránit poklady starých Vikingů, k čemu Island potřebovali nacisté a Američané během 2. světové války, jak Island politicky podpořil zrod Izraele a byl u toho nejvíc vidět, jak se nehostinné pláně hodili na nácvik Neilu Armstrongovi pro přistání na Měsíci, proč si Raegan s Gorbačovem vybrali k setkání právě Reykjavík a jak se stalo, že měl Island první prezidentku na světě.
Zábavné, poučné a přitom neshazující, jen sebekritické a zároveň hrdé. Obdiv.
Na závěr si dovolím ocitovat citát Oskara Wildea, který uvozuje první kapitolu o objevení Ameriky: "Islanďané jsou nejdůvtipnějším národem na světě, neboť objevili Ameriku a nikomu o tom neřekli." Tak takhle je to napsané celé.

Vychází Rod nebes a dechu, Pavouk a další knižní novinky (42. týden)

16.10.2022

Ľudia niekedy vtipkujú, že Island má v skutočnosti len dve ročné obdobia: veľkú zimu a malú zimu.

Sopka Eyjafjallajökull - vyslovuje sa Hej, aj fialový jogurt, ak to poviete dosť rýchlo.

Kniha Ako Island zmenil svet v seznamech

Island