Amélie a tma přehled
Petra Neomillnerová
Amélie a ... série
1. díl >
Amélii je 12 a to už dlouhých 122 let... Amélii je dvanáct… a to už dlouhých 122 let. Má černé vlasy, nosí černé šaty, dokonce i kolo má černé. S mámou žijí v zapomenutém domě, kde se před 122 lety zastavil čas. Bojí se poznat svět venku; bojí se, aby to pak nebolelo. Jenže nuda je horší než bolest a necítit nic, to je ze všeho nejhorší. Markéta je pro Amélii nadějí, že její dny nebudou jeden jako druhý. Jsou to nejlepší kamarádky, když každá je tak trochu z jiného světa… Amélii je dvanáct… a to už dlouhých 122 let. Má černé vlasy, nosí černé šaty, dokonce i kolo má černé. Její ruce jsou chladné a z temného starého domu, kde žije se svou maminkou, vychází jen v noci. Nemá žádné kamarádky, je prostě jiná a z toho všeho čím dál tím smutnější. Už 122 let... Až nečekané setkání s Markétou ji opět rozveselí, najednou si má s kým hrát, s kým se smát a povídat si. Markéta také řeší své trable – kamarádi ji nechápou a maminka má taktak peníze na to, aby se uživily. Své přátelství drží obě dívky v tajnosti až do chvíle, kdy Amélie zachrání Markétu před utonutím. Pak se jim oběma úplně změní život… Tajuplný a citlivý příběh o neobvyklém přátelství vás okouzlí a děti si ho zamilují! Petra Neomillnerová je známá svými upírskými romány a novelami patřícími k žánru fantasy. Amélie a tma je její první kniha pro děti, kniha více než neobvyklá a přesvědčivá. Tajuplnou atmosféru příběhu doplňují uhrančivé ilustrace Lubomíra Kupčíka.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Amélie a tma. Přihlašte se a napište ho.

Kniha o Amélii, dívce, která je už 122 let uvězněná ve svém věku, zní jako fascinující příběh s nádechem tajemna. Černé šaty, chladné ruce a noční toulky podtrhují její odlišnost od ostatních. Když se však v jejím životě objeví Markéta, konečně nachází někoho, s kým může sdílet své dny (nebo spíše noci). Přátelství mezi Amélií a Markétou je plné emocí, tajemství a nečekaných zvratů, které postupně vedou k zásadní změně v jejich životech.
Kniha má zajímavý námět a příjemně temnou atmosféru, ale přesto mě úplně nepohltila. Některé části mi přišly příliš rozvláčné a místy děj trochu ztrácel tempo. Možná by pomohlo větší zhuštění některých pasáží, aby si příběh udržel lepší dynamiku. Postavy jsou sympatické, ale jejich vztah by mohl být vykreslen ještě o něco hlubším způsobem.
Dávám 3 z 5 hvězdiček – není to špatná kniha, ale čekala jsem trochu víc. Možná mi na celkovém dojmu přidá druhý díl, tak uvidím, jestli nakonec změním názor.

Zajímavý nápad a děj, který se svižně rozvíjí. Žádná hluchá místa jsem nenašla. Ještě musím pochválit ilustrace, ty jsou parádní.
Kniha Amélie a tma v seznamech
v Mé knihovně | 122x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
přátelství, kamarádství pro děti tajemství fantasy pro děti duchové a přízraky povodně strašidelné příběhy dětská dobrodružství nemrtvíAutorovy další knížky
2009 | ![]() |
2012 | ![]() |
2008 | ![]() |
2007 | ![]() |
2007 | ![]() |
Věkově nejsem cílový čtenář, ale obecně mám ráda všechny knihy, takže čtu i ty pro mladé. Toto je příběh ve stylu strašidelných historek, které jsme jako děti poslouchaly u táboráku - duchařská historka o Amélii, dívce, která v roce 1890 utonula spolu s maminkou během záplav a o Markétě, dívce ze současnosti.
Duchařská historka s prvky hororu, s originálním námětem, jednoduchým stylem vyprávění, která řeší nadčasové téma přátelství a také vztah matky a dcery napříč staletími. Naivní, přesto pro děti okolo 10-12 let poutavý příběh, který se líbil i mě.