Andělina země přehled

Andělina země
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496422/bmid_andelina-zeme-eqO-496422.png 4 100 100

Anděla série

< 2. díl

Čtenáři slavného románu Andělin popel se ve volném pokračování dozví, jak to s tím popelem vlastně bylo. Autor, nesoucí v sobě všechny bolesti irského Limericku, plného chudoby, nemocí i rodinných tragédií, odchází do Ameriky, aby se na Manhattanu potýkal s novými problémy, rozpolcen touhou po vzdělání a nezbytností se uživit. Pracuje v docích, slouží v armádě, snaží se studovat i posílat domů matce peníze. Uzdraví se mu oči i chrup, nabývá jistoty. Plní se mu erotické sny, dobývá srdce nadpozemské blondýny a zakládá rodinu v protestantském prostředí, ale společenský vzestup si vybírá svou daň. Příběh plný humoru je napsán s velkým citem a znalostí dobových reálií.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Prostor
Originální název:

'Tis , 1999


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Andělina země. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

Finn69
09.05.2024 3 z 5

No, musím bohužel říct, že Andělin popel je bez debat daleko větší zážitek. Dospělý Frank už není zdaleka tak zajímavá osobnost jako ten dorůstající, a možná by byly zajímavější memoáry jeho bratra Malachiho. (Mimochodem, vůbec jsem netušil, že to byla taková známá osobnost.)
Ale tím nechci říct, že je to špatné.
Čte se to pořád dobře, Frankovy první měsíce a roky v Americe jsou hodně zajímavá četba, klobouk dolů před tím, co nakonec dokázal, přestože mu při tom pořád překážela ta jeho irská náklonnost k flašce. V Americe nakonec dokončí svůj příběh i Anděla, a asi nic nepokazím, když řeknu, že neskončíme happyendem, ale tak nějak po irsku smutně a nostalgicky.

hermína14
27.09.2023 5 z 5

Způsob, jakým na sebe Frank nahlíží, působí dokonale. Je otevřený, upřímný, pravdivě vyděšený a křehce nad věcí. Studenty, od kterých se učil učit tím, že jim naslouchal a načetl, co potřebují a v co mohou věřit, musel poznamenat jen tím, že s nimi byl; i když vrávoral nebo usínal. Autentičnost bylo by jeho druhé jméno.
"Kniha je dobrá, kromě začátku, prostředka a konce."
"Přišli jsme na tenhle svět proto, abychom byli zaměstnaní, nebo abychom si mohli pěkně popovídat nad hrnkem dobrého čaje?"
"...cítím slzy, které nemám v očích, ale které pulzují ve mně jako malé moře obklopující srdce."


kyssling
25.06.2023 5 z 5

Méně tíživé pokračování, spoustu zajímavých postav, celkově bych ale s autorem neměnil, prožil velmi zajímavý život, ale jeho dětství bylo hodně depresivní. Veliká škoda, že toho nenapsal více, měl příjemný styl vyprávění.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)

26.06.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Andělina země v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených124x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených9x
v Knihotéce91x
v Chystám se číst61x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech3x