Anežka přehled
Viktorie Hanišová
Román Viktorie Hanišové je bolestně střízlivým pohledem do vztahu matky a dcery, narušeného od samého počátku… Sebevědomá, vzdělaná a světem protřelá Julie nemůže mít děti, do adopčního programu ji zařadí jen těžko a pověstné biologické hodiny tikají. Anežka, plavovlasá panenka s cůpky, se pozvolna mění v nesplněný sen. Zoufalá Julie však dítě chce za každou cenu, a tak obchází zákon, aby si mohla vzít do péče Agnes — nechtěné romské děvčátko. Touží po miminku, Anežce, místo toho si domů přinese klubko svých vlastních předsudků, ztělesněný neuralgický bod české společnosti. A tak začne lhát. Nejdřív ostatním, později i sobě. Agnes vyrůstá v neustálém zápasu s cizími představami o sobě samé, poznamenaném maloměšťáckou ustaraností své matky a vlastní neschopností vymanit se z klece stereotypů.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anežka. Přihlašte se a napište ho.
![markulina711 markulina711](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Zajímavé téma adopce. Ambiciózní Julii by nespasilo ani blonďaté modroočko. Někteří lidé nejsou prostě způsobilí mít děti.
![Fiddis Fiddis](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/277376/m_fiddis.jpg?v=1733394166)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak to bylo silné. Vlastně ať by Julie zvolila jakoukoliv cestu k dítěti nebo bez dítěte, vždy by to bylo v podstatě špatné. Otázka je, která varianta by byla méně zlá. Bylo by Julii nakonec lépe, kdyby se smířila s tím, že dítě prostě nikdy mít nebude? Těžko říct.
Pro mě zase vhled do neznámého tématu, velmi dobře napsaný.
Kniha Anežka v seznamech
v Přečtených | 2 312x |
v Mé knihovně | 392x |
drogy útěk adopce psychologické romány potraty Romové, cikáni puberta mateřství alkohol matky a dceryAutorovy další knížky
2018 | ![]() |
2015 | ![]() |
2019 | ![]() |
2022 | ![]() |
2020 | ![]() |
Já to četla dlouho do noci, nešlo přestat. Otázka je, pokud by Agnes neměla tak tvrdou mámu, jestli by se to vyvíjelo jinak a nebo to bylo třeba ještě horší, stejné, lepší ? Na kolik dítě ovlivní výchova a geny?