Anomálie přehled
Hervé Le Tellier
Co by se stalo, kdyby se v naší realitě objevila jistá anomálie? Po teroristickém útoku na newyorská Dvojčata americká vláda zjistila, že nemá jasný postup pro řešení krizových situací. Oslovila tedy dva odborníky, aby vypracovali manuál ke každé situaci, s níž by se letová kontrola mohla setkat. Ti sepsali soubor postupů, a navíc přidali protokol 42 pro neočekávané situace. A právě ten je jednoho dne opravdu aktivován a oni jsou povoláni řešit situaci, s níž se dosud nikdy nikdo nesetkal. V letadle z Paříže do New Yorku letí desítky cestujících. Mezi nimi jsou nájemný zabiják Blake, nigerijský popový zpěvák Slimboy, právnička Joanna nebo neúspěšný spisovatel Victor. Všechny spojuje jediná věc vedou svým způsobem dvojí život. Během letu nastanou turbulence, jaké pilot ani posádka ještě nezažili. Naštěstí vše dobře dopadne a letadlo podle plánu přistává v New Yorku. Jenže něco je jinak. A výraz „dvojí život“ najednou dostává úplně nový význam.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anomálie. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Přečteno jedním dechem, teď to ještě chce pořádně promyslet. Nejspíš postupně.
Slibný kandidát do soutěže o nejlepší první větu: "Zabít někoho, to nic není." (s. 11) - Úderné, budí očekávání, pokračování je svižné a vtipné.
Příběhy postav, které autor přivádí postupně na scénu, některé z komentujících nudí, ale mě nadchly: postavy mě zajímají, o některé se bojím (Sophie), s mnohými sympatizuju (Joanna). Některým z nich nebezpečný let s turbulencemi nějak přesměroval život - Slimboy napsal píseň Yaba Girls, která nastartovala jeho kariéru, Viktor Miesel knihu Anomálie (první velký úspěch), jiní žádnou "změnu" nepociťují. A ještě se seznamujeme s matematiky Adrianem a Meredith (miluju narážky na Douglase Adamse a Telliérův humor: "Kdesi v galaxii si tedy někdo hodil mincí a ta skutečně zůstala viset ve vzduchu." - s. 104)
Takže pak se to stane. Anomálie. Zkuste to vysvětlit Trumpovi (mimochodem, scénky s Trumpem jsou kouzelné, ale faktem je, že těm teoriím nerozumím také, takže se nemám co vytahovat). A do Bílého domu je sezván "asi tucet osob mužského pohlaví, které jsou všechny přesvědčeny, že se díky Bohu narodily ve správné víře" (s. 179). A zabývají se tím, zda je "dokonalá kopie" božím výtvorem, a ne stvořením Satanovým (shodnou se, že takový tvor není výtvorem ďábla; leč praxe pak ukáže, že fanatičtí věřící výroků teologů nedbají...).
Pak zbývá představit dvojníky navzájem a řešit jejich těžkosti: co když najednou zjistíte, že vás milují dvě identické ženy? Nebo že máte dvě identické matky, které vás jako své jediné dítě milují a nárokují si vás (vzpomeňte na Šalamounovo rozhodnutí).
Celkově: nesmírně hravé, zábavné, atraktivní, inspirující, deprimující.
"... možná právě proto, že jsme nyní schopni zvažovat myšlenku, že jsme programy, nám simulace tento test nabízí. A je v našem zájmu v něm uspět, nebo aspoň předvést něco zajímavého."
"A proč?" zeptá se Silveria.
Protože pokud selžeme, mohli by ti, kdo tuto simulaci řídí, klidně všechno vypnout." (s. 169)
Od krátkých povídek ze života různých lidí jsme záhy přešli ke konfrontaci byrokratického aparátu s anomálním jevem, pokusem o jeho vysvětlení, ukázku následků pro účastníky, kritiku vlastního díla autorem, až po závěrečné finále. Některé kapitoly na mně působily nadbytečně, skoro to vypadá, že autor je při editaci zapoměl vyjmout. Eticko náboženský problém nebyl vyřešen. Přesto mě to bavilo a jsem spokojen.
Knižní novinky (49. týden)
05.12.2021
Knižní novinky (48. týden)
28.11.2021
Knižní novinky (41. týden)
10.10.2021
Ocenění knihy (1)
2020 -
Goncourtova cena
Kniha Anomálie v seznamech
Když mi autor představoval prvního hlavního hrdinu, byl jsem nadšen. Když mi představoval asi osmého, nudil jsem se. Pak konečně přišla střední pasáž knihy, kde se něco prolnulo. No a potom už zase jen dohrát prvního, druhého...osmého. Sice oceňuji nápad a pár jiskrných vět, ale hrdinové mi byli až na výjimky lhostejní a neustále jsem bojoval s chutí knihu odložit a nedočíst.