Antikódy přehled
Václav Havel
Antikódy Václava Havla jsou rébus. Jak je vlastně vydávat? Dodržet dosavadní úzus kopií autorových záznamů, anebo se pokusit o novou podobu? Potrženou odhodláním grafické básně vysázet novým písmem a ilustrovat je? Lze to vůbec? Už proto, že od počátku bylo zřejmé, že vydání bibliofilie z prostorových důvodů nemůže obsáhnout celou sbírku a že bude nutno z ní vybrat, jsme zkusili druhou cestu. Vešlo se třicet básní a jsou rozděleny do pěti oddílů po šesti číslech. V této struktuře jsou zdůrazněna témata, která lze vysledovat v Havlových básních i ostatním jeho díle a která tak jsou pro něj typická. Svoboda. Doba. Společnost. Člověk. A samozřejmě láska. Navíc pořadí jednotlivých celků i básní v nich tvoří příběh. V konečném důsledku je náš výběr autorskou glosou k Havlově životu a ovšem k životu české (československé) společnosti ve 20. století. 50 číslovaných a signovaných výtisků v kovové vazbě.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Antikódy. Přihlašte se a napište ho.
Havlova sbírka typogramů se může na první pohled zdát někomu jako hovadina, ale pokud se člověk vžije do poselství poplatné nejen době, kdy jsou jednotlivé kusy psány, a které je v nich obsaženo, v určitý moment zjistí, že tato experimentální poezie jevící se zdánlivě jako humorná, v sobě nese hluboký otisk nelehké doby, v níž autor žil a tvořil, a že jsou v ní nepokrytě vyjádřeny Havlovy postoje a názory.
Na ukázku jeden ze života...
S L A D C E S P I
Nebreč - Papej - Pij - Čurej - Mluv - Choď - Nezlob - Uč se - Neper se - Nelži - Styď se -Pracuj - Neflámuj - Miluj - Ožeň se - Vydělávej - Nechlastej - Vychovávej - Nekurvi se -Uplatni se - Zlikviduj - Odvolej - Přiznej - Nepřekážej - Odejdi - Mej se - Nežvatlej - Čurej -
Pij - Papej - Nebreč - S P I S L A D C E
(Antikódy (II), 1967)
Některé antikódy jsou vtipné, některé na zamyšlení, každopádně knihu přečtete ani ne za půl hodiny.
Kniha Antikódy v seznamech
typografie komunismus normalizace (1969-1989) Václav Havel, 1936–2011 svoboda klasická literatura
1975 | Audience |
2010 | Zahradní slavnost |
1989 | Moc bezmocných |
1990 | Dálkový výslech |
2003 | Pižďuchové |
HROB NEZNÁMÉHO VOJÁKA
V boji za nesmyslnou věc
ve kterou nikdo nevěřil
a která byla už beztak prohraná
ztratil na tomto místě
zbytečně život