Arabská kuchařka přehled
Renáta Janů
Kult chutného, zdravého a výživného jídla společně konzumovaného sdílí arabská gastronomie s ostatními orientálními kuchyněmi. Společenská role arabského stolování je nedílnou součástí nejen soukromého života, ale především komunikace při přátelských, obchodních či politických jednáních. Nezastupitelná role velkorysého hostitele, jakož i role hosta konzumujícího předkládané lahůdky patří k typickým součástem arabského stolování a k uvolněné atmosféře pomáhající vzájemnému poznání a spřátelení. Právě gastronomie společně s hudbou a tancem je jednou z hlavních forem sbližování evropské kultury s kulturou islámskou. Autorka dlouhodbě pobývala v Libanonu, Sýrii, Kuvajtu a v dalších zemích Zálivu. Doba strávená v těchto zemích společně s velkým zaujetím pro gastronomii jsou zárukou výjimečného zážitku, který Arabská kuchařka nabízí.... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Arabská kuchařka. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (2)
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Arabská kuchařka v seznamech
v Přečtených | 6x |
ve Čtenářské výzvě | 1x |
v Doporučených | 1x |
v Knihotéce | 18x |
v Chystám se číst | 4x |
v Chci si koupit | 6x |
S kuchařkama napsanýna nekuchaři, mám trochu problém. Oceňuji nadšení a snahu přiblížit čtenáři oblíbená jídla, popř. jako zde oblíbená cizokrajná jídla, oblíbené cizokrajné kultury. V tom je tahle kuchařka určitě uspokojivá. ALE: Naprosto zoufale potřebuje zásah někoho, kdo ví, jak se kuchařky píší. Je sice hezké, že si autorka sehnala dobrozdání Dr. Gombára, nicméně to je arabista a historik, a mocně pochybuji, že má tucha, jak by měla vypadat kuchařská kniha. :)
Pomíjím, že se autorka obšírně rozepisuje o různých druzích koření a arabských specialit, knížka je koneckonců stará přes deset let a to byl Google ještě v plenkách. Víc mi vadí, že až na pár vyjímek není u receptů napsáno, pro kolik jsou osob. To odhadujete jen podle množství výchozích surovin. Stejně tak se skoro nikde, u příslušných receptů, nepíše teplota trouby a alespoň přibližná doba pečení. Nejednotnost měrných jednotek (někde gramy, někde šálky) už ani nepřekvapí. I celková úprava knížky působí zastarale. Jako by byla napsána v sedmdesátkách.
Prostě: vydat arabskou kuchařku byl báječný nápad, nicméně provedení je ... nedotažené. Škoda. Tahle knížka by si pořádnou odbornou editaci a svěží food styling zcela určitě zasloužila.