Aristokratka v Československu přehled

Aristokratka v Československu
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/551003/bmid_aristokratka-v-ceskoslovensku.jpg 4 171 171

Aristokratka série

< 7. díl

Příběh trojlístku bájných postav se začíná psát na počátku léta 1983. I tentokrát ho vypráví Marie III., přestože se sama přistěhovala na Kostku až v prosinci 1996, kdy její hraběcí rodina dostala zámek už popáté zpátky. Zatím ho však stále drží komunisté. Nervy vyhořelého kastelána Josefa, tehdy ještě v mladším vydání, jsou jako kdykoliv později na pochodu, jelikož cenná historická památka se má po rekonstrukci znovu otevřít muflonům. Z paní Tiché, místní kuchařky a uklízečky, už v té době padají trefná moudra a nechybí ani toho času vojín (nyní již v záloze), občanským jménem Pavel Krása alias zahradník pan Spock, jehož hypochondrické znalosti exotických a dost možná neexistujících chorob jsou už tenkrát alarmující! Další osvěžení do šedi reálného socialismu vnesou vykutálení režimní funkcionáři, módní návrhářka Mišel, kadeřnice a občasná pánská společnice Niki a také přípravy na zásadní zlom v životě Helenky Vondráčkové, který se zároveň stane „největší historickou událostí ve dvacátém století“… Sedmý díl série o aristokratce Marii III. Kostkové z Kostky ústy hlavní hrdinky komentuje život tehdejších obyvatel ukradeného sídla v dobách jejich mládí. Ovšem s osvědčenou komickou ráží, na jakou jsme u Evžena Bočka zvyklí od roku 2012!... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Aristokratka v Československu. Přihlašte se a napište ho.

ondras666
dnes 3 z 5

Když jsem viděl, že bude další díl, tak jsem se docela těšil. Ale po přečtení musím říct, ne nadarmo platí staré české přísloví, že v nejlepším je dobré přestat.
Ano, kniha je o minulosti, ale psaná Marií 3.. Humorných pár historek a je mi jasné, že budou minimálně ještě 2 knihy. Jedná je avizovaná zcela na konci a další počítám o Marii 4. I když ta jistě bude námětem mnoha dalších dílů... je škoda, že z tak pěkných knih už je to jen tlačení na kvantitu, dokud to jde. Možná se pletu, v tom případě se panu Bočkovi omlouvám, ale je to můj pocit.

katka_dv
předevčírem 3 z 5

Knížku jsem si jako - asi mnoho ostatních - přečetla z nostalgie, která je tak silná, že ani sestupná tendence předchozích dílů mě nezastavila. Bohužel však úsměvných momentů je pár. Čekala jsem představení nových postav a pak dějovou zápletku (svatbu H.V.). Když se tak nad tím zamyslím, tak celá knížka je představení nových postav s drobnými zápletkami a k hlavní očekávané dějové zápletce nakonec ani nedošlo. Nejvíc mě bavila poslední část, kdy se všichni začali scházet na zámku. Naopak informace o narození M.K. mi přišla zbytečně rušivá. Samozejmě je zde plno slovní obratů, které jsou trefné jako "je tam kádrová situace jak u hraběte Drakuly" nebo "já jsem netušila, že máme na okrese objekt, do kterýho se nedá dostat ... kdyby to byla raketová základna, tak neřeknu ...", ale nějak to nedrží pohromadě ... Vypadá to, že jsme ve schizofrenní situaci - humor zámeckého tria je po předchozích dílech dost vyčerpaný, potřebujeme nové postavy, ale kolik a jak je propojit s těmi stávajícími?

Miretti
21.12.2024 5 z 5

Celou sérii mám moc ráda, tento kousek musím jen a jen chválit, pro mne kniha neměla žádné hluché místo . Postavy byly skvěle napsané/ty nové/, osvědčená sestava zámeckého personálu jako vždy top. Dlouho jsem se tak nepobavila. Ovšem je nutné to brát s humorem, nehledat míru uvěřitelnosti některých situací. Za mě nejlepší díl.

Žebříček nejprodávanějších knih (50. týden)

18.12.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (49. týden)

12.12.2024

Žebříček nejprodávanějších knih (47. týden)

27.11.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Aristokratka v Československu v seznamech