Rock mého života přehled

Rock mého života
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1033/bmid_rock-meho-zivota-cLl-1033.png 4 43 43

Arkádie (Ondřej Neff) série

Rock mého života je další sci-fi detektivka z prostředí měsíčního habitatu Arkádie. Čtenář se zde opět setkává s Kubou Nedomým, Dědkem Čmuchákem a Su Wang-Li, hrdiny románu Měsíc mého života a povídek, jako byly Hlídka 2 nebo Kukaččí vejce. Kuba s Dědkem jsou starožitníci a Su vede restauraci, nic je nepředurčuje k tomu, aby prožívali nějaká dobrodružství. Zvídavost a tvrdohlavost je však vede do střetu s lidmi, kteří chtějí své chamtivosti obětovat vše, hlavně životy svých bližních. Nelítostným protivníkem našich hrdinů je robotický ninža, zabijácký automat o velikosti kopacího míče, nadaný vysokou inteligencí a úpornou chtivostí vraždit. Proti němu stojí pouze Su a její meč a samozřejmě podpora jejích přátel, zkušených a lstivých rutinérů drsného života na Měsíci. Na sentiment není čas, jde o život – a nejen o život našich tří hrdinů.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rock mého života. Přihlašte se a napište ho.

Terva
17.07.2024 4 z 5

„You look like an angel
Walk like an angel
Talk like an angel
But I got wise
You´re the devil in disguise!“

Ačkoliv je tohle již třetí kniha v sérii Arkádie, (počítám i příběh Reparátor, který měl být v sérii číslem 2) jedná se vlastně o první samostatný příběh Dědka Čucháka a Kuby Nedomého. Všechno to začalo a končí Elvisem. Je to akční detektivka, která je však prošpikována mnoha technickýma vymoženostma, že jsem tomu zpočátku nerozuměl. Co jsem tak nějak vůbec nepobral bylo „zjevení“ likvidačního robota, později nazvaného Rónin. Jak se tam zmaterializoval, to je pro mne do teď, obrovská záhada. Ale když toto pominete a přijmete, dostanete celkem slušnou akční a napínavou jízdu.

Malá ochutnávka:
. . . Mantella chápal, kam tím mířím, a štvalo ho to, protože to byl kádrový policajt, který si na statutu veřejného činitele velmi zakládal.
„Tím chceš říct, že my ten zločin živíme, abychom nepřišli o kšeft.“
„Přesně to si myslím.“
„To je hnusná, zlovolně pomlouvačná myšlenka zrozená v mozku navyklém na zvrhlý způsob uvažování, která mě pobuřuje a plní znechucením,“ řekl Mantella. „Tím spíš, že je pravdivá.“

A jak je už zvykem u pana spisovatele, i zde nechal docela velký časový úsek bez jakéhokoliv komentáře. Jedná se konkrétně o tři a půl roku, které Nedomý strávil tak nějak mimo systém. Víc neprozradím ať nic neprozradím. Možná se to dozvíme v nějakém jiném příběhu. Všiml jsem si také jedné zajímavosti, zatím, co Dědek Čuchák ani jednou v tomto příběhu neřekl HU, vynahradil si to Kuba Nedomý. Vždycky reaguje na nějakou situaci slovy: „Vidět to Dědek Čuchák, řekl by to svoje HU“.

Citát: Lidé si nepřipouští ohrožení, ale někde v podvědomí to v nich doutná.

Co mne také zaujalo byl fakt, že ačkoliv se děj odehrává na Měsíci, je tu zmíněno jak Apollo 11, 12 a 14, ale nikde není zmíně ono legendárně utajené Apollo 18. Pokud netušíte, co na Měsíci ono legendární Apollo 18 našlo, doporučuji film Gonzala Lópéze-Gallega. Ale to je jen tak okrajově, protože ta Apolla jsou tu vlastně taky jen okrajově i když jsou kolem jejich přistání vybudovány kupole. . . HU. A ačkoliv mám k již přečteným příběhům v této sérii jisté pochybnosti, přesto se pustím do další knihy.

Citát: Krom toho, že jsi ožralý, jako čuně jsi také geniální.

Kaik
02.11.2023 5 z 5

Po letech návrat na měsíční Arkádii a opět jsem se skvěle bavil. Neffův styl psaní je chytlavý, děj akční a zábavný, hlavní postavy nezapomenutelné a jazyk úchvatně bohatý. A chci taky svého osobního Ronina!

d.fogas
26.05.2023

"Elvis žije. Tak jej pojďme zabít!"

Dějově by kniha stačil i na trilogii kolik se toho v ní děje.

Škoda, že se autor trochu nerozepsal o těch islámských fundamentalistech, co obsadili většinu Plesnivky a taky trochu více o tom, jak vlastně funguje Miagiho motor a jak přesněji probíhala kolonizace Měsíce a o technologiích dlouhověkosti a jak je možné ze zachované hmoty znovu vybudovat jedince, tak jak byl předtím než přestal fungovat.

Náročně nenáročné čtení, které se nebere moc vážně a celkem to funguje. Předpokládá to, že si oblíbíte hlavní postavy a pak už jen sledujete jak zachraňují sebe a někdy i Měsíc před zničením, a znovuvybudováním. A samozřejmě Elvis.

Listopadové knižní novinky (12. - 18.11.)

12.11.2018

Smrt je mokrý proces.

Leze to, chodí to, létá to. Odkudkoli se může tahle kulatá potvora vynořit a sejmout . . . nás. Pocítíme to?

Lidé si nepřipouští ohrožení, ale někde v podvědomí to v nich doutná.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (2)

2007 - Aeronautilus (Kniha roku)
2006 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Česká a slovenská kniha)

Kniha Rock mého života v seznamech