Armance / Lamiela přehled
Stendhal (p)
Kniha umožňuje čtenáři zajímavý pohled na tvůrčí vývoj a růst uměleckého mistrovství vynikajícího spisovatele, neboť obsahuje jeho první román (Armance) a zlomek nedokončeného románu posledního (Lamiela). Mistrný zpodobitel lidských vášní a jejich konfliktů činí i tady osou děje složité a nevšední citové vztahy ženy a muže a hlavními hrdinkami ženy vášnivé a hrdé.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1961 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
Armance / Lamiela, 1827
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Armance / Lamiela. Přihlašte se a napište ho.
Dva romány, dva způsoby zpracování látky. Oba spojuje téma: Co je to láska? Oktávius a Armance se utápějí ve svých představách, obavách, zásadách. Lamiela hledá, ovšem v zapouzdření do sebe samé. Stendhal se pokusil osahat lidské nitro a prozkoumat jeho kouty. Nejlepší však je, že se to vše odehrává na pozadí dějin, společenských proměn a otřesů po restauraci monarchie (případně červencové revoluci 1830). Společenská hierarchie a role, do nichž jednotliví členové vysoké společnosti museli vplouvat, jsou samostatným tématem obou románů. Pozoruhodné.
Kniha Armance / Lamiela v seznamech
Část díla
1961 | Červený a černý |
1969 | Kartouza parmská |
1988 | Lucien Leuwen |
1964 | Římské procházky |
1961 | Armance / Lamiela |
Armance. Po prvých päťdesiatich stranách sa ma zmocnila doslova zúrivosť. Znovu príbeh o dvoch príliš vznešených komplikovaných dušiach, ktoré sa "obchádzajú". Posledných desať strán vo mne zanechalo neskutočný smútok. Neviem čím si mám tento zážitok vysvetliť. Sú príbehy, ktoré čitateľa obídu, pretože sú jeho osobnosti vzdialené a sú príbehy, v ktorých vidí čriepky svojho bytia. Tieto čriepky potom vyvolajú silný zážitok v rôznych smeroch. Príbeh Armance nie je výnimočný vlastne ničím, len mojim precítením. Lamiela. Toto nedokončené dielo mi pripomenulo Sestričku Carrie. Je však cítiť, že je nedokončené, škoda. Politicko-dejinný aspekt som nevnímal, od toho si postupne odvykám, aj tak sa stále točíme v rovnakom kruhu. (Komentár pre mňa slúži aj ako priestor pre osobné postrehy, preto prosím o zhovievavosť.)