Barabáš přehled
Pär Lagerkvist
Barabáš je zločinec. Místo něj lidé ukřižovali Krista. Málokdy se podaří nalézt spisovateli tak dramatického a románově vděčného hrdinu. Na symbolické a přitom tak drsně realistické postavě starověkého Barabáše, lupiče a vraha odsouzeného k smrti ukřižováním a v poslední chvíli propuštěného plně uplatňuje Pär Lagerkvist své mistrovství.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barabáš. Přihlašte se a napište ho.
Zprvu svým způsobem vyprávění poměrně strhující čtení, postupně se počáteční oukouzlení vytrácí, přesto moc poutavě a zajímavě napsáno.
Zvláštní knížečka. Barabáš, už od narození odmítaná, i rodiči nenáviděná osoba. Náhodou je zachráněn od smrti na kříži, protože dav chce nechat zabít Ježíše. Barabáš neví, co si o všech událostech myslet, v hlavě si nedokáže srovnat, čeho byl svědkem. Kolísá mezi dobrem a zlem. Rád by zvolil dobro, ale přece jen, jde o krk. S lidmi je to pořád stejné, za dob Barabáše jako dnes.
Kniha Barabáš v seznamech
švédská literatura pravda morálka biblické postavy rozhlasové zpracování společenské romány novelyAutorovy další knížky
1970 | Barabáš |
1964 | Trpaslík |
1983 | Čtyři příběhy o daleké pouti |
1965 | Kat a jiné povídky |
1971 | Moderná severská dráma |
Když jsem se u jednoho uživatele dočetl, že Lagerkvist nebyl křesťan, ulevilo se mi. Autorův popis křesťanů a jejich Boha je totiž tuze podivný, nekřesťanský. Přiznám se, že v takovéhoto Boha bych věřit nechtěl... Pokud takhle pochopil křesťany autor, je to facka nám, křesťanům, že ho nepoznal jinak, totiž tak, jak by ho poznat měl. Jako skutečného, živého, plného lásky a pochopení i pro ty největší podívíny a zatracence. Kdyby tedy nebyl příběh postaven na špatném pochopení křesťanství a jeho následovníků, byl by to příběh zajímavý, byť i tak seversky chladný a nevlídný.